Iaca-şa cum auzirăţi şi văzurăţi. Sărbătoarea dracilor. E dură exprimarea dar pentru a trezi un pic simţirea e nevoie de un şoc. Cum măi fraţilor, noi popor creştin de 2000 de ani, cu încreştinarea făcută de primul apostol chemat de Hristos, Andrei fratele lui Petru, cu biserici la care râvnesc multe din neamurile pământului, cu salbe de sărbători în care prăznuim pe Hristos sau pe cei ce şi-au dedicat viaţa lui, am ajuns de râsul curcilor din cauza Halloweenului.
Halloween este de fapt forma prescurtata de la "hallow evening". În limba engleză cuvântul "hallow" are mai multe sensuri: a sfinţi dar si a se închina la, a venera, a adora, a consacra. Halloween poate fi deci tradus prin seara sau noaptea venerării. Ţinând cont de specificul costumelor si decoraţiunilor utilizate in acest moment este evident ca vorbim despre o adorare a dracilor.
Oare ce ar putea avea in comun străzile inundate de oameni îmbrăcaţi in vrăjitoare, vampiri si monştrii îngrozitori sau hidoasele felinare-dovleac cu Dumnezeu? Oare de ce aşa cum am auzit ieri în unele grădiniţe s-a sărbătorit Halloweenul, iar când este vorba de a face o serbare de Crăciun, Naşterea Domnului se aduc în discuţie iar probleme despre introducerea religiosului în planul de învăţământ. Eu zic mai pe înţelesul tuturor că-şi bagă dracu coada (mă scuzaţi de limbaj).
O să vedeţi la ştiri cum se sărbătoreşte minunata sărbătoare prin cluburi cu costume care să mascheze feţele iritate şi ochii injectaţi de droguri şi alcool, cu sonorul la maxim şi rugi către cel care şi-a dorit să fie-n locul lui Dumnezeu şi a ajuns dumnezeul celor care propovăduiesc haosul.
În Romania creştină de azi lumea de la ţară nu se prea înghesuie la această sărbătoare. Foarte mult se bate monedă pe copii de la oraş printr-o publicitate suprapromovată, prin costume care mai de care mai atrăgătoare inspirate din desenele animate la fel de agresive ce rulează pe micile ecrane.
Dar dacă-şi bagă dracu coada, e greu să o scoţi. E greu să îmbraci un copil în haine de îngeraş, parcă-l sufocă. Pune-l să se îmbrace cu Batman şi ai să vezi că l-ar purta şi în loc de pijama.
Una peste alta oameni buni eu zic că să păstrăm ceea ce e al nostru că e bun şi autentic. Eu zic că dacă păstrăm ce e al nostru nu ne pierdem identitatea, iar dacă lăsăm marfa de import în afara graniţelor nu ne pierdem nici sufletul.
În rest să vă ferească Dumnezeu de uneltirea celui viclean, iar Hallowenul să se ducă-n pustii.
Perfect de acord! Cultura romaneasca, autentica, nu este promovata deloc.....
RăspundețiȘtergereEste o strategie internationala, din toate punctele de vedere, se numeste GLOBALIZARE......
Sarbatorim Ziua Americii, aia cu independenta altora, asa ca aceasta sarbatoare e mai nimic Sa va aduc aminte si de "Valentines day"?.
RăspundețiȘtergere"Halloween" se sarbatoreste si la mine la scoala, desi ma indoiesc ca au ideee copii despre ce e vorba. La ce sarbatori frumoase avem noi prin traditie de sarbatorit, am putea rade foarte mult de obiceiurile ciudate ale americanilor. Sau am putea sa vindem masti si dovleci catre America cum fac chinezi. Noi nu, doar sarbatorim si atat. Implicit noi suntem consumatori, nu producatori.... Cam asta e legatura cu globalizarea de spunea antevorbitorul meu.
Foarte corect, problema este ca cine ia atitudine? sau de ce nu se ia atitudine? Sau de ce macar acolo unde vedem acest lucru nu-l ignoram?
RăspundețiȘtergerePoate cu timpul vom imprumuta de la bastinasi anumite obiceiuru, si vm purta oase in nas si urechi. Oricum, cerceii deja se poarta.
Am intrat in clasa si am vazut postati peste tot dovlecii ranjiti care mai de care mai infioratori. I-am intrebat ce semnifica acestia si mi-au raspuns naiv :este Halloween-ul. Sunt consumatori ai acestei societati corupte.Hristos spunea :" LASTI COPII SA VINA LA MINE...",aceasta porunca este inpiedicata de noi adultii care promovam aceste obiceuri pagane.Vom da socoteala pentru sufletele lor pentru ca ei sunt cei mai afectati .Prof.religie.
RăspundețiȘtergereCeea ce inseamna ca noi toti, cel putin cei care mai avem o bruma de moralitate, suntem obligati ca prin comportament, traire in societate si biserica, sa redescoperim valorile autentice si inestimabile ale acestei natii.
RăspundețiȘtergereMultumesc de comentarii.
Sunt împotriva tuturor acestor manifestări, pentru că nu sunt deloc frumoase și nu au nimic educativ în ele. În toată copilăria mea m-am bucurat de Paște și de Crăciun, că de Paște mâncam pască de la biserică și aveam ouă roșii din belșug, iar de Crăciun,la serbările de la școală, ne dădeau câte o pungă cu dulciuri și 1-2 portocale, care pentru un copil sărac precum am fost eu, erau cea mai mare bucurie!
RăspundețiȘtergereNu ne serbam zilele, că nu erau bani să se cumpere tort, nu aveam decât o pungă cu dropsuri pe care le serveam la toată clasa și ni se cânta „Mulți ani trăiască!” nu „Happy birthday to you!” Nici pomeneală de alte sărbători de import! Și d-aia n-am crescut eu mare!
De acord ! Nu au nimic educativ si nu au nimic cu Hristos aceste sarbatori demonice.
RăspundețiȘtergere