A sosit timpul să mai scriu câte ceva în încercarea de a lumina cât de cât pe cei care citesc această pagină, chiar dacă poate nu toţi înţeleg mesajul transmis, mai ales când se întâmplă ca prin postări să găsiţi şi ceva ironie ce poate părea că nu face casă bună cu lucrarea lui Dumnezeu.
Aşa că azi am hotărât să atac un subiect banal la prima vedere dar destul de profund, un lucru peste care oamenii trec cu neatenţie, o problemă ce are durată de la naştere până la moarte şi chiar dincolo de ea.
Săptămâna aceasta prăznuim pe sfinţii împăraţi şi întocmai ca apostolii cinstiţi, Constantin şi Elena. Despre viaţa lor am scris într-o postare mai veche ce o găsiţi aici . Numai că azi m-am gândit să trec la practică, deoarece toţi cunoaşteţi vorba ce spune, „teoria ca teoria, dar practica te omoară”. Aşa se face că sunt obligat azi să dau curs unei probleme ce mă macină de ceva vreme, cel puţin de 15 ani de când slujesc la altar. Şi e vorba de cum ne alegem numele de botez, acele nume cu care călătorim prin lume şi cu care vom merge la judecată. Mulţi aleg numele unor sfinţi şi bine fac, mai ales dacă vor încerca în viaţă să facă voia lui Dumnezeu ca şi cei cărora le poartă numele. Unii însă, din ce în ce mai des, aleg diminutive ale numelor de sfinţi, transformări gingaşe ale numelor iniţiale, modificări de nume şi combinaţii periculoase de litere, altoirea numelor cu altoi lingvistic străin şi executarea silită a cuvântului primar pentru a fi înlocuit cu altul pentru că aşa e la modă şi aşa dă bine.
Careva să zică, nu mai avem Constantin, care vine din latinescul constans şi care înseamnă constant, stabil. Azi avem Costică, Costeluş, Costy, Titi, Tina, Tinel, Tică, Tanţa, Costin, Costache etc. Nu mai avem Elena, Ἑλένη care înseamnă în limba greacă torţă, foc, ci avem Leana, Ileana, Lenuţa, Lenuş, Lina, Lena, Ilinca, Nuţi, Nuţica, Eli, Leanca, Ella. Să mă mai spun de celelalte nume de sfinţi din calendar, care au fost transformate, ar trebui să fac o lucrare de licenţă cu 200 de pagini. Şi pentru a nu mă înţelege greşit că am ceva cu vreun nume trebuie să vă spun că una e să fii botezat cu un nume de sfânt şi pe acesta să-l ai şi în buletin, dar să fii apelat de cei din jurul tău cu un substitut şi alta e să fii botezat cu un substitut şi să vrei să-ţi sărbătoreşti onomastica împreună cu cei care poartă numele aşa cum e original. Cu alte cuvinte dacă te botezi cu numele de Tică ori Nuţi, iar nu cred că e foarte corect să-ţi sărbătoreşti onomastica cu cei care se numesc Constantin sau Elena. Şi vă spun asta că poate cei care citiţi veţi avea posibilitatea atunci când deveniţi părinţi, bunici ori naşi să deschideţi mintea celor din jur când aleg câte un nume pentru noul născut că de multe ori aparenţele înşală, şi că dacă din alintare îl numeşti Neluţu ori Gicu, nu se pot bucura prea mult de numele proorocului Ioan sau ale mucenicului Gheorghe.
Şi apoi mai e ceva, foarte important de altfel. E cel puţin de bun simţ ca măcar de ziua numelui tău, să încerci să ajungi la biserică, pentru a afla care este originea numelui pe care îl porţi, ce semnifică şi cine l-a purtat cu vrednicie înaintea lui Dumnezeu, deoarece am avut ocazia să întâlnesc mult prea des persoane care chefuiesc de ziua lor dis-de-dimineaţă, fără a şti după nişte ani de viaţă de ce îi cheamă într-un anumit fel, fără a veni să mulţumească lui Dumnezeu pentru numele purtat, fără a se ruga să ajungă la trăirea celor care au făcut cinste numelui lor înaintea oamenilor şi înaintea lui Dumnezeu.
O postare CARE TRBUIE SA NE PUNA PE GANDURI!
RăspundețiȘtergereMa iertati ca vin si eu cu o completare nu pentru romanii care sunt in tara ci pentru cei plecati din tara.Au uitat poate ca sunt romani sau nu le mai plac numele romanesti...
Copiii, ma refer mai mult la baieti au inceput sa se cheme Diego,Carlos,Iker etc.
In privinta numelor de fete sunt Ok.Aici se poarta mult numele de Sara,Marta,Rebeca,Elena,Maria.
Un lucru "minor" am spune noi, dar major pentru ei este faptul ca nu le place sa le diminutivezi numele.Daca se numeste Ioan nu ii place sa-l strigi Ionica (iti trage atentia ce el este Ioan).Acest lucru totdeauna l-am apreciat la spanioli.
Eu am puse cate doua nume la toti trei copiii.Imi pare rau ca nu am fost mai inteleapta sa le fi pus doar numele de sfant si atat.
Atunci s-ar fi chemat doar Maria Ioan si Elena.
O postare care ne-ar putea intelepti pe cei care cauta intelepciunea si vor sa asculte!
Un sfarsit de saptamana binecuvantat!
Slavit sa fie Domnul!
Intr-adevar Corina, spaniolii si nu numai ei, nju renunta cu una cu doua la numele ce le este dat. De fapt mi se pare corect sa tii la identitatea ta, la demnitatea de a purta numele cu placere. Unii se jeneaza ca-i cheama Georghe sau Nicolae zicand ca e invechit si se autointituleaza Geo sau
RăspundețiȘtergereNiky. Ba mai nou am vazut la oameni nume de caine si la caini nume de oameni, ori si stapanul ca si animalul, de exemplu Bobby.
da, este foarte important sa cinstim sfintii si prin purtarea numelor lor, cu credinta si demnitate sfanta. trebuie sa intelegem importanta primirii la Sf. Botez a inca unui ocrotior pe langa inger, si anume pe sfantul al carui nume o sa-l purtam toata viata-atat aici cat si dincolo.eu port si numele Sf. M. MC. Gheorghe- Purtatorul de Biruinta, si de multe ori stau si ma intreb daca fac cu adevarat fapte de biruinta in lupta cu pacatul. trebuie sa punem copiilor nume de sfinti, si sa traim cu totii macar un sfert din sfertul sfinteniei lor.
RăspundețiȘtergereda,buna postarea asta !noi tocmai ce o sa alegem numele fetitei noastre in viitorul apropiat!imi doresc sa o cheme si Ioana, dar totul o sa depinda si de nasi! asa ca......cu siguranta o sa aiba nume minunat!
RăspundețiȘtergereAcum nu ma pun contra cu nimeni dar nu stiam ca nasii trebuie sa aleaga nume copilului....
RăspundețiȘtergereEu nu am auzit, pana acum la anonim.
De ex.daca mie nu imi place numele care nasii il pun ce facem? schimbam nasii!?sau ramane copilul meu cu numele pus de ei!?....!?
Noi nu am procedat asa....
Dar e bine sa stim cum e corect...asa ca, parinte va rog sa explicati putin...
Doamne ajuta!
Cu ff multi ani in urma, avand in vedere varsta mea, parintii si nashii mi au pus numele Zoia Ce sa va spun nu mi a placut niciodata si le am reprosat acest lucru chiar am avut momente cand i am si urat pt ce nume au ales( gandind eu ca in acele vremuri lumea era mai credincioasa si ar fii putut alege un nume de sfant) Imi puteti spune ceva ca macar acum la aceasta varsta sa mi reconsider sentimentele ??Cu multumiri. Zoia
RăspundețiȘtergereZoe, Zoia, Zoya este un cuvant grecesc care inseamna viata. Mai mult exista sfanta Zoe, care se praznuieste pe 18 decembrie. Pentru care fapt nu trebuie sa mai existe sentimente contradictorii. Intr-o perioada si eu eram necajit ca nu am numele unui sfant cu "tinere", ba chiar ca nu am nume de sfant. Apoi am vazut ca exista si sfantul Victor si am remarcat ca nu e obligatoriu sa ai numele unui sfant, dar ca e musai sa faci cinste numelui pe care/l porti spre al aduce in randurile sfintilor.
RăspundețiȘtergereIn practica bisericeasca s/a obijnuit ca nasii saaleaga numele copilului dar cu acordurl parintilor. Practica mai veche avea ca regula alegera ca nume, a sfantului zilei in care s-a nascut pruncul ori a vreunui sfant mai mare din jurul datei de nastere. Azi insa, copilul se naste la sfantul Gheorghe, si ii pune numele Marin.
RăspundețiȘtergereEvident ca parintii se pot opune vreunui nume modernist al fiului/fiicei lor, in momentele in care nasii depasesc limita. Trebuie sa privim insa si la Scriptura, caci Zaharia a ramas mut pana la nasterea fiului sau Ioan, deorece s-a indoit de numele ce i-a fost transmis de inger.
Ori normal este ca parintii si nasii(parintii spirituali) sa aleaga cu mare grija si dragoste numele celi ce va primi ulterior harul divin prin apa botezului.
Slava Domnului , parintii mei mi-au pus numele a 4 Sfinti .
RăspundețiȘtergereExista 3 sfinti cu numele Daniel in calendarul ortodox si Sf.Monica ( mama Sf.Augustin) , sarbatorita si de catolici .
Sper sa ma ajute Dumnezeu sa am macar un strop din credinta si din faptele lor bune.
Doamne ajuta!
Parinte, postarea dvs. m-a pus pe ganduri in ultimele zile, caci intr-o oarecare masura ma simt cu musca pe caciula. Numele mezinei, Ilinca, l-am ales cu gandul la Sf. Ilie si nu ca diminutiv de la Sf. Elena.
RăspundețiȘtergereIn casa nu avem decat un dictionar al numelor de familie, iar Ilinca zice ca ar proveni de la ungurescul Ilinka, insemnand Elena.
Nu stiu care e varianta feminina a lui Ilie - Ilia sa fie? L-am auzit o singura data si aceasta data doar in varianta virtuala si oricum, dupa ce fetita a fost botezata.
Si o alta intrebare: cum ar putea fi evitate astfel de greseli (confuzii)?
E posibil Aurelia sa fie si cum spui tu, dar mai sigur Ilinca inseamna "raspunsul Domnului" si e nume ce vine din limba ebraica. Ilie inseamna "Domnul este adevaratul Dumnezeu". Mai sigur provine de Ilie decat de la Elena.
RăspundețiȘtergereCat priveste evitarea altor confuzii, e de preferat(nu e obligatoriu) ca lumea sa mai intrebe cateodata si preotii.
Parinte, va multumesc pentru lamuriri. Am avut impresia ca e corecta derivarea Ilincai de la Elena, chiar dintr-un paragraf al postarii dvs. Uneori, si textul scris te mai "fura".
RăspundețiȘtergereM-am linistit deplin, acum mi-e gandul la alte nume :)