Când cursul firesc al lucrurilor îndeamnă la atitudine, trebuie să iei atitudine, cu bun simţ, cu cucernicie, cu răbdare şi mai ales cu dragoste. Vă scriu această postare după ce în câteva zile la rând, ca aşa a vrut Dumnezeu fireşte, m-am tot lovit de situaţii în care slujitorii altarului să fie bombardaţi din toate părţile, de cele mai multe ori de oameni care habar nu au care este rostul lor printre semeni, punându-se în cârca celor ce slujesc tot ce se poate pune mai rău pe lumea asta.
Vreau să clarific dintru început ceva. Eu, ca preot, ca slujitor al altarului şi al lui Hristos până la moarte, nu ţin în braţe nici un preot care nu-şi ţine bine dregătoria, nici un hoţ de cele sfinte, nici un frate care se îndeletniceşte peste măsură cu alcoolul, cu năpăstuirea săracilor sau cu alte practici ce nu fac cinste sfinţeniei. Şi spun asta cu durere, ştiind că nici eu nu sunt drept înaintea lui Dumnezeu, dar conştient că sunt unii, nu mulţi, din cauza cărora Biserica suferă, căci mediatizaţi fiind la maxim smintesc pe cei ce vor să se apropie de Hristos.
Priviţi ce frumos spune sfântul apostol Petru în epistola sa: „pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere; păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste; nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi. Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.” 1 Petru 5,1-5. Apoi la 1 Timotei 5,17-19 găsim aşa: „preoţii, care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura. Pentru că Scriptura zice: să nu legi gura boului care treieră, şi: vrednic este lucrătorul de plata sa. Pâră împotriva preotului să nu primeşti, fără numai de la doi sau trei martori. Pe cei ce păcătuiesc mustră-i de faţă cu toţi, ca şi ceilalţi să aibă teamă.”
Iată dragii mei ce spune Scriptura. Iată cum ne descoperă cuvântul lui Dumnezeu cum trebuie să fie preotul şi cum trebuie să fie credinciosul. Mulţi se adresează preotului cu domnule, să trăiţi, bună ziua ori cu frumosul cuvânt romanesc venit de la ruşi popă, spunând că nu e corect să zici preotului părinte. Dar cum altfel să-i spui celui care te învaţă cuvântul lui Hristos. Pavel le spunea celor cărora le-a scris epistole fii, lui Timotei îi spunea fiule, iar într-o logică simplă am vedea că acolo unde sunt fii trebuie să fie şi părinţi. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea "dacă aş întâlni un preot şi un înger m-aş pleca întâi preotului până la pământ şi i-aş săruta mâna sfinţitoare şi apoi m-aş pleca îngerului, pentru că îngerul e prietenul Lui, iar preotul este cel ce-i ţine locul(cel ce dă sfânta împărtăşanie)”. Căci Scriptura spune: „ cine vă primeşte pe voi, pe Mine mă primeşte”.
În încheiere, deşi aveam o grămadă de spus, doresc să le transmit celor care sunt cârcotaşi în privinţa puterii sfinţitoare a preotului, că popa prostu’ e doar în cărţile de joc. Cei ce slujesc altarelor sunt urmaşii apostolilor şi trebuie să fie sarea pământului. Iar dacă am supărat pe cineva cu cele scrise, să mă iertaţi, că nimeni nu e perfect.
Parinte, Domnul sa va binecuvanteze!
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa trimita binecuvantarea sa peste toti cei care-i fac voia, preoti si credinciosi.
RăspundețiȘtergerecatre finalul postarii am gasit aceste cuvinte
RăspundețiȘtergere,,...puterea sfintitoare a preotului,,...
ce putere are preotul fara sangele lui Hristos?
Sfanta Taina a Preotiei se impartaseste unor barbati anume pregatiti pentru a o primi cu vrednicie. Insusi Mantuitorul Iisus Hristos i-a ales pe sfintii apostoli si i-a invatat, prin toate cate a facut intre oameni, cele ale imparatiei lui Dunmezeu. Dupa aceea i-a invrednicit de deosebita cinste de a propovadui Sfanta Evanghelie si de a savarsi fapte minunate. Adresandu-se lor, a asezat si Taina Preotiei prin cuvintele : “Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis : Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan XX, 21?23).
RăspundețiȘtergereSfintii apostoli, cum aflam din Sfanta Scriptura, au savarsit Sfanta Taina a Preotiei prin punerea mainilor, adica: “hirotonandu-le preoti in fiecare biserica, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezusera” (Fapte XIV, 23), dar avand grija “sa nu puna prea degraba mainile peste nimem” (1 Tim. V, 22), sa fie cu multa grija, pentru ca Preotia este lucrarea Duhului Sfant (Fapte XX, 28).
Puterea sfintitoare a fost data si in chip deosebit la Cina cea de Taina prin cuvintele : “Aceasta ? adica Sfanta Euharistie ? sa o faceti spre pomenirea Mea” (Luca XXII, 19 ; 1 Cor. XI, 25). Despre puterea sfintitoare a preotiei vorbeste si sfantul apostol Pavel: “Asa sa ne socoteasca pe noi fiecare om : ca slujitori ai lui Hristos si ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (1 Cor. IV, 1).Sfintirea apei si mai cu seama sfintirea darurilor si transformarea lor in trupul si sangele lui Hristos atesta puterea sfintitoare a preotului. Bineinteles ca aceasta este data tot de Hristos, asa cum si lui Petru ii da cheile imaparatiei cerurilor. Hristos da aceasta putere preotilor asa cum le-a dat-o apostolilor, deoarece preotii sunt urmasii acestora.
nu stiu daca vreti sa-mi raspundeti la aceasta intrebare:de ce a devenit crestinismul cea mai prospera industrie??
RăspundețiȘtergereTOTUL este de vanzare, bani sa iasa!
si ce bani,un exemplu: stiu din sursa sigura la procesiunea paraschiva de la iasi se aduna peste un milion de euro (ce naivi sant bietii oameni cred ca cu bani isi cumpara un loc in rai)
Pentru ca sunt o persoana civilizata raspund chiar si comentariilor anonime cu usor accent tendentios si malitios. Asa se face ca raspunsul meu este urmatorul. Crestinismul nu este o aface ci este o religie a carei doctrina este credinta in Hristos ca a doua perosoana a Sfintei Treimi ce s/a facut om pentru noi si a noastra mantuire. Faptul ca in sanul crestinismului si implicit al Bisericii s-au strecurat si persoane care nu au ca scop decat imbogatirea personala intr-adevar este o problema pe care personal nu o neg. Nu am cunostinta nici pe departe de cati bani se strang la anumite evenimente pentru ca personal nu ma intereseaza, mai ales ca eu la Dumnezeu nu voi merge cu nici un ban ci doar cu faptele. Banii sunt folositori doar pe aici. Ca din banii stransi la astfel de evenimente o parte se duc prin buzunare, posibil. Dar stiu sigur ca Biserica, si aici vorbesc de date oficale probate cu acte, a dat pentru susţinerea activităţilor social-filantropice, în anul 2009, suma de 44.949.833,29 lei si nu e o suma mica. Asta in afara creselor, gradinitelor, scolilor si azilelor de batrani ce sunt sustinute la nivel de centre eparhiale, dar pentru care nu se face reclama ca nu e crestinesc. Plus mesele calde oferite in diverse zile ale saptamanii de multe biserici din tara.
RăspundețiȘtergereEvident ca este mai usor sa aratam cu degetu sau sa dam cu piatra. Un bun crestin sprijina, cerceteaza si intreaba acolo unde nu este lamurit asupra unui lucru fara a asculta la Radio Sant ce se mai intampla in crestinism. Nu vreau sa termin intr-o nota sarcastica necrestina ci din tot sufletul iti spun draga cititorule anonim ca cel putin eu, incerc din toate puterile sa respect acest nume de crestin pe care-l port si sa-i pot lumina pe toti cei care imi sunt enoriasi sa faca acest lucru cu demnitate si corectitudine.
Am omis sa scriu ca salba de manastiri din Moldova si nu numai, adica acele poate singure obiective turistice care fac fata cu brio exigentelor celor "din afara" se intretin si infloresc tot cu bani, cu bani dati de buna voie de bunii crestini, de oamenii carora nu le baga nimeni mana in buzunar. Mult si-ar dori alte popoare sa aiba acest tezaur inestimabil de lacasuri de cult care au fost si sunt inca dovada faptului ca la noi crestinismul si implicit poporul roman au rezistat datorita credintei, chiar uneori cu unii slujitori ce poate nu si-au facut datoria cum trebuie.
RăspundețiȘtergereSi pentru a incheia iti spun ca aceia care se bucura de banii primiti fara munca si-au luat plata, alta de la Dumnezeu nu vor mai primi, decat bineinteles pentru a fi randuiti acolo unde nimeni nu vrea sa ajunga.
RăspundețiȘtergereParintele incheia cu urmatorul indemn : ``Fraţilor, ascultaţi de Biserică, fiindcă cei ce ascultă de preoţii ei, aşa cum sunt, de Dumnezeu ascultă.``
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru sprijin celor ce intelegeti mesajul meu. E drept ca putem vorbi pe aceasta tema o gramada de timp. Pentru cei ce nu inteleg ca Scriptura si credinta nu sunt impuse trebuie sa mai amintesc cele spuse de Hristos: cine are urechi de auzit sa auda! Si iarasi zice Hristos, cine nu aduna cu Mine, risipeste.
RăspundețiȘtergereSunt tare fericita atunci cand ajung la Sfinte Moaste, sunt niste trairi inexplicabile si cel mai important lucru este ca merg cu mare dragoste, chiar daca stau in frig, ploaie , aglomeratie, nu neaparat sa-mi cumpar un loc in rai.Pentru trup facem destule dar atunci cand este vorba de suflet se gaseste cate cineva sa improaste cu noroi . Miluieste-L Doamne pe anonim.
RăspundețiȘtergereparinte, Dumnezeu cred eu ca e suparat pe religie. Si e suparat rau. In ultimul timp religia nu e cu nimic mai diferita decat politica. totul se face pentru bani, si ce e sfant nu mai conteaza. Religia, momentan e cea mai puternica arma de manipulare in masa. tot ce vreau sa va intreb este: Sunteti de acord cu mine chiar daca aveti aceasta profesie, sau nu?
RăspundețiȘtergere@Omlette du Fromage Pai dragul meu sa stii ca nu ma codesc nicidecum sa-ti raspund la intrebare. Am dat o raita pe blogul tau, asta ca-mi place "omleta cu branza" si am vazut ca esti iubitor de muzica rock. Asta nu schimba cu nimic datele problemei deoarece fiecare e liber sa asculte, sa iubeasca, sa manance, sa....face ce vrea cata vreme nu stirbeste libertatea celor din jur.
RăspundețiȘtergereReligo-religare este un cuvant latin care inseamna "legatura". Asta inseamna ca religia trebuie sa fie legatura dintre om si Dumnezeu. Si este daca privim asta obiectiv, deoarece creeaza cadrul unei legaturi subiective intre om si Dumnezeu.
Apoi nu chiar totul se face pentru bani.Religia nu e cea mai puternica arma de manipulare, banul este cea mai puternica arma de manipulare. Plus de asta religia nu manipuleaza. La biserica se duc oamenii pentru ca vor, pentru ca asa simt. Nu e punitiva prezenta la biserica, la noi. Probabil ca la alte culte ori la musulmani, da.
Mai trebuie sa-ti spun ca preotia, pentru mine, nu este meserie ci misiune.
Consider, chiar daca pentru unii ma repet, ca o persoana cu bun simt poate cu eleganta si decenta sa spuna unui preot ca ia prea multi bani. Si ma refer la cazuri particulare. Cu lasitate si pe la colturi nu se rezolva problema.
Despre parerea ta cu privire la sfinti, preoti, picturi promit ca o sa pun comentariu direct pe blogul tau.