joi, 7 ianuarie 2010

LECTIA MAGARULUI

Intr-o buna zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore intregi, in timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. Pana la urma, taranul hotari ca magarul era oricum batran, iar ca fantana, fiind secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata. Astfel a ajuns la concluzia ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adancul fantanei.
Asa ca taranul isi chema vecinii, ca sa-i dea o mana de ajutor. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepu sa arunce de zor pamant inauntrul fantanei. Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai tare pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, dupa citeva lopeti bune de pamant, magarul se potoli si tacu. Taranul privi in adincul fantanei si ramase uluit de ce vazu.
Cu fiecare lopata de pamant, magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui. In curand, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pana la gura fantanei, sari peste ghizduri si iesi frematind...
Viata va arunca poate si peste tine cu pamint si cu tot felul de greutati...
Insa, secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus. Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas inainte. Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. Foloseste pamantul pe care ti-l arunca peste tine ca sa mergi inainte.
Aminteste-ti de cele 5 reguli pentru a fi fericit:
1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism, iarta ca sa fii iertat;
2) Scuteste-ti mintea de preocupari inutile, roaga-te de cate ori poti;
3) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa;
4) Daruieste mai mult si asteapta mai putin;
5) Iubeste mai mult si ... scutura-te de pamant, pentru ca in viata asta, tu trebuie sa fii solutia, nu problema.

Poveste primita pe mail.

2 comentarii:

 1. multa dreptate ai dragul meu prieten, oare ce ne-am putea face ...si acum as putea zice ..(oare ce m-as putea face eu ...ca si "magarul" din fabula ta)...daca nu am fi in stare sa mai bine zis nu am avea puterea ca sa ne "scuturam" de tot praful ce este si vine asupra noastra...am deveni (cum bine spui in a 5-a regula a fericirii) probleme ..probleme care s-ar rasfranage si asupra celor din jur si..uneori imposibil de rezolvat. Da sa lasam asta ..multumesc inca odata dragul meu prieten pentru pildele ce ma incanta ( as putea spune ca parca te si vad si te si aud spunandu-le)..imi amintesc cu drag, si multora am spus lucrul acesta, cum , atunci cand eram colegi ne spuneai multe pilde asemanatare chiar daca unele erau sub forma de "bancuri" , pilde ce mi-au ramas intaparite in minte si la care am reflectat uneori..
  Ca si tine , daca imi permiti sa spun asa, am si eu o regula in viata ..suna cam asa " Lasa pasarile sa zboare desupra ta dar...nu le lasa sa cuibareasca in capul tau"
  multumesc inca odata dragul meu Victor...si voraba lu' nenea englezu' - keep going..

  RăspundețiȘtergere
 2. asemeni acestei pilde, cunosc un proverb, o zicala, o vaorba: un om de succes(in viata in general), cu toate caramizile(pietrele) cu care ceilalti arunca in el, va fi mereu in stare sa le adune si sa construiasca ceva maret, unic!
  ma refer aici la reprosuri, la toate reprosuriel pe care le primim, unii zilnic, altii mai rar, daca le acceptam in mod pozitiv si invatam cat ceva din fiecare, putem construi un caracter mult mai puternic, ne putem cladi pe noi insine si putem ajunge la performante cu mult mai notabile

  RăspundețiȘtergere