sâmbătă, 15 iulie 2023

PRIETENUL ANEVOIE SE CUNOAȘTE

 


În secolul în care like-ul și emoticonul sunt adevărate pârghii de legătură între oameni, sau poate nu; în era în care filtrele devin, zice-se, posibilități de susținere morală celor cărora nu le (mai) place cum arată și caută cu tot dinadinsul să semene cu idolii lor, mult prea mediatizatele VIP-uri, a căror viață, să fim sinceri, nu cred că e chiar șablonul ideal de urmat, chiar dacă, fiecare, având libertate de alegere, insistă ori abdică de la acest sentiment la un moment dat, în această lume în care prieteniile se numără online, prin mii, zeci de mii și milioane de urmăritori, cei mai mulți oameni, inclusiv cei care-s pe toate paginile, tot aproape singuri sunt, tot singuri vor muri, acel RIP și „nu te vom uita niciodată” devenind doar sloganuri pentru câștigat inimioare neînsuflețite.

Într-o pericopă evanghelică, cunoscută multora, găsim un pasaj în care, patru prieteni îşi duc amicul bolnav înaintea Mântuitorului.  Hristos, văzând credinţa lor, i-a spus slăbănogului: „iertate-ţi sunt păcatele”, primind, desigur, și vindecarea. Vorbind despre prietenii, suntem conștienți, mi-ar plăcea să cred că suntem conștienți că, cei mai mulți au prieteni doar când le este bine, când sunt sănătoși, adică până când nu le mai este bine, când devin săraci ori, și mai rău, bolnavi, când prietenii dispar încet, încet, fiecare cu scuzele sale, devenind străini de trecutul frumos al unor timpuri ce păreau de neuitat, viitorii îndoliați, sincer zic ei, care nu pot ajunge la înmormântare fiindcă „din păcate a intervenit ceva urgent”, postând lacrimogen despre câtă dragoste a trecut prin inima lor cândva, până a se depune pe artere colesterolul cel rău al nesimțirii.

Așadar, în textul evanghelic amintit, bolnavul e vindecat datorită credinței prietenilor săi, credința și, de ce nu, credincioșia cu care l-au purtat, cred, nu doar până la picioarele lui Hristos, ci și înaintea doctorilor vremii, cei care, cu siguranță, au încercat să facă tot ce au putut pentru a-l pune pe picioare pe slăbănogitul ce nu a fost șters din lista scurtă a celor ce i-au fost mereu aproape. Să mai vorbim de a vizita pe cel bolnav, de a deveni empatici și în viața reală, nu doar în fața ecranelor, de a dona sânge ori de a-l duce pe cel bolnav, dacă cere (și bine ar fi să facă asta) și la Sfânta Liturghie, să fie în comuniune și comunitate? Cer prea mult, știu, de aceea, să ne gândim că suntem în listele multora, că avem pe alții în listă și, fără discuție, între noi există butonul unfollow, cel care ne ține aproape doar când avem interes, căci în restul timpului suntem departe unii de alții, departe de normalitate, de unitatea în credință și de încredințarea că prietenia nu este instrumentul prin care, cu ajutorul celorlalți, să ne rezolvăm treburile când ne place, ci este puntea de legătură între sufletele și mințile ce rezonează pe același portativ, pe intervalele în care regăsim și note de tristețe, și note de bucurie.

A avea prieteni de conjunctură, adică lingușitori, deschiși la clevetire ori fără niciun scrupul de a se gudura pe lângă cineva doar pentru niște bani, poziții, funcții ori influență, a avea astfel de prieteni e doar o înșelăciune, vor fi primii care te vor vinde, care te vor lăsa să zaci în suferință ori să mori cu zile, cei care, fără să clipească, nu doar că vor depune mărturie împotriva ta, ba chiar vor găsi și alte argumente cu care să te înfunde, firește, doar pentru că li se promite de la alți viitori (aparent) prieteni alte beneficii.

Din nou îmi vin în  minte cuvintele Scripturii, „văzând credința lor”, din nou îmi aduc aminte că cei care strigau osanale, acum două milenii, celui pe care-L numeau Mântuitor, au strigat la câteva zile cuvinte de acuzare, spre răstignirea unui nevinovat și, odată cu El, ceea ce a însemnat prietenia,  a Lui vindecătoare, a lor, acuzatoare.

Retoric întreb, câți prieteni aveți cu adevărat? Câți prieteni ați putea suna la orice oră, indiferent de conjunctură, care să fie alături de voi la o mare încercare? Câți prieteni aveți care ar sta alături de voi, de ce nu, două ceasuri la rugăciune, căci, să fim serioși, măcar cei care ne declarăm credincioși, în cele din urmă tot la picioarele lui Dumnezeu vom ajunge.

Prietenul adevărat, să fim sinceri, anevoie se cunoaște, la nevoie se arată, în rest, suntem doar distribuitorii unor emoticoane care, deși la prima vedere denotă o prietenie de nezdruncinat, nu-s decât rutinata activitate virtuală prin care ne arătăm trecerea prin pagina unor prieteni, superficiala prezență în viața celor care ne răspund la fel de amical la interacțiuni, căci mulțumim doar unora și le urăm doar altora, pe ceilalți îi băgăm în categoria „tuturor”, adică a celor care din cauza/datorita mulțimii mesajelor, nu le putem răspunde, cei care nu prezintă importanță fiindcă nu au funcții, putere ori notorietate.

Nu degeaba spune Solomon, înțeleptul că „săracul este dispreţuit chiar şi de prietenul lui, pe când prietenii celui bogat sunt fără de număr”, fiindcă nu e nimic nou sub soare și, mai nou, contează doar numărul prietenilor și al urmăritorilor, nu și calitatea lor.

12 comentarii:

  1. Cei mai buni prieteni rămân cei cu care îți împărți zilele, cu bune și rele, care te accepta asa cum ești și te iubesc pentru ceea ce ești, nu ceea ce faci. Adică, familia. Ceilalți sunt prieteni de conjunctura și nu am așteptări de la ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Familia este dincolo de prietenie, adică așa ar trebui să fie, și când zic asta nu exclud din start posibilitatea unor momente în care această stare să fie valabilă, dar nu trebuie să ne amăgim și să nu spunem direct că de multe roi, chiar și-n familii mergem la anumite momente din obligație. Prieteniile conjuncturale sunt firești, fie în anii de școală, fie în anumite locuri în care lucrezi, în pușcării (de ce nu), în virtual, fiecare din ele, dacă nu sunt puse la suflet, devenind doar momente de împreună viețuire amicală ce trebuie să se încheie firesc, iar nu prin acțiuni care să lezeze cele mai elementare sentimente de încredere.

      Ștergere
  2. Padre, eu ma refer la familie formata din soț, soție, copii, familia extinsa e, de multe ori, la ani lumina fata de tine și poate un străin îți e mai prieten decât o sora sau un frate. Pentru mine, cel mai bun prieten este soțul și știu sigur ca și eu pentru el. Cu toate problemele noastre, la nevoi sau bucurii am știut ca ne bazam unul pe celalalt și am știut mereu sa ne iertam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La începutul vieții de familie plecăm din prietenie, pe parcurs prietenia se disipează, se transformă în ceva mult mai trainic, în dorința de a da prieteniei starea dintâi, adică o indestructibilă poveste de iubire.

      Ștergere
  3. Puțini,dar adevărați:și la bucurie și la necaz!Da...la orice ora,alaturi,daca este nevoie:un sfat,o mână de ajutor,orice serviciu este posibil!Sunt sociabilă,iubesc OAMENII și îi respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietenia impune respect, dar mai mult decât atât, impune bucurie nedisimulată și părtășie în orice încercare.

      Ștergere
  4. Părinte Victor? Sa nu devii victima! Știut fiind faptul ca împărtășim aceleași idei, sa nu devii victima! Cum? Cât timp ai pentru chat? Și orele de munca? Deși ei cer Cher și like și distribuire? Ma rog și pentru tine! Slava Lui Dumnezeu pentru toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am de ce să devin victimă, ceea ce transmit eu nu face niciun rău Bisericii, eu transmit cele pe care le gândesc și simt prin două izvoare, mai precis din ceea ce predic și din ceea ce culeg prin experiența de viață. Cât timp am de internet? Foarte puțin, de obicei intru seara la laptop, după terminarea treburilor, rareori în timpul zilei, după slujbă dacă e sărbătoare, după vreo ploaie dacă chiar nu mai pot lucra altceva.
      Îmi face bine rugăciunea, sunt și eu om, am dureri și bucurii și, fără discuție, rugăciunea celorlalți îmi este de mare ajutor.
      Seară cu bucurie!

      Ștergere
  5. Într-o lume în care adevărații prieteni se numără pe degetele de la o mână, o lume în care alergăm grabiti spre un maine care va veni oricum, dacă e să fie, lăsând în trecere, cum bine zici, un emoticon ici, altul colo, tu ai ca întotdeauna dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot citind comentarii aici și pe facebook, sincer, n-am cum să mă gândesc că ar fi fost bine, măcar pentru această speță, ca oamenii să aibă mai multe degete la o mână,

      Ștergere