vineri, 11 februarie 2011

ANTI VALENTINE' S DAY



Azi o iau înaintea tuturor şi postez  un fel de protest faţă de toţi cei care încurcă marfa cu ambalajul. De ceva vreme, de câţiva ani suntem violaţi cu iubirea. E o exprimare destul de dură la adresa iubirii, dar nu la iubirea curată mă refer, la aceea pe care ne-o descoperă Scriptura ori literatura de calitate, ci la iubirea profană, la erosul ce încearcă să pătrundă în aureola sfinţilor pentru a le schimba statutul în cupidoni cu săgeţi care de multe ori nu nimeresc inima, ci ochii celor de lângă noi, orbindu-i cu dulceaţa veninoasă a plăcerii de-o clipă. Aşa se face că vrem nu vrem vine Valentine's day, ziua îndrăgostiţilor, că dragostea se pare are o zi anume şi apoi dispare. Asta mi se pare ciudat, fiindcă eu cred că dragostea nu este frenezia unei zile stabilite de oameni, nu este momentul în care toţi la comandă trebuie să iubească. Şi dacă sfântul Valentin, sărbătorit de catolici pe 14 februarie este târât în această joacă eu protestez 8chiar de-s ortodox), dorind ca în aceste zile să nu primesc nici un mail sau alte mesaje cu inimi roşii săgetate, cu buburuze şi căpşuni, cu ursuleţi şi frişcă. Bleahh! Asta nu e iubire. Această dragoste la comandă se manifestă prin expresii de genul  „îl iubesc, pupai-aş  portofelul lui” ori „de ziua îndrăgostiţilor îmi doresc o excursie în Cucubau, tărâmul celor care se iubesc”.
Apoi mai vin cei care au ideea căsătorie de probă, de o zi, de Valentine's day, că de, căsătoria e ceva care se găseşte pe toate drumurile, e un fel de tonomat pentru cafea din care se servesc doritorii cu mai mult sau mai puţin zahăr. Şi dacă am ajuns la partea cu zahărul, care atinge pancreasul, cel ce e mai jos de inimă, vreau să vă mărturisesc că deşi nu am gustat şi nici nu vreau vreodată să gust acele articole de vestimentaţie create din ciocolată şi frişcă ce se topesc de dragoste sub privirile partenerului, tot am un gust amar, indiferent de cât zahăr au în ele. Dragostea dintre parteneri, uniţi printr-o căsătorie curată, se demonstrează, se certifică după ce ai zece, douăzeci, cinzeci de ani de vieţuire cu bune şi rele. Că acolo unde nu merge, se desface elegant contractul. Şi e mai bine aşa decât să trăieşti în minciună.
Să nu vă înşelaţi citind această postare şi să credeţi că nu ştiu ce e dragostea, că nu ştiu cum se manifestă şi că nu ştiu să apreciez sentimentele celor din jur. Ba da. Şi taman pentru ca ştiu, scriu aceste rânduri. Ce treabă are sfântul Valentin cu obiectele de pluş  ori cu defilarea prin faţa camerelor de filmare de ziua îndrăgostiţilor nu ştiu. Eu ştiu că Dumnezeu este iubire, că aşa ne spune Scriptura şi  mai ştiu că apostolul Pavel zice aşa: „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.” I Corinteni cap.13 Nici urmă de ciocolată, frişcă, inimioare şi baloane.
De aceea v-am spus că dragostea este violată. De aceea vă spun că se încearcă încrucişarea violentă a eroticului cu cinstea şi cu adorarea. Nu se poate să fii obligat să iubeşti la comandă într-o zi, în toate felurile, iar de a doua zi să îţi vezi de treabă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Un amic l-a întrebat pe altul ce i-a luat iubitei de ziua îndrăgostiţilor. Răspunsul a fost sec: „i-am luat salariul”. Nu trebuie să iei ceva special pentru aţi arăta dragostea, ci prin trăirea cotidiană să te oferi celuilalt toată viaţa demonstrându-i că este jumătatea ta fără de care nu poţi trăi ca un întreg. Acolo unde nu este dragoste adevărată poţi aduce toţi căpşunii din lume cu un metru de frişcă peste ei, iar acolo este dragoste adevărată  trăieşti şi cu mămăligă rece cu ceapă şi bânză.
Sincer, eu vă iubesc şi apreciez  din suflet pe toţi cei care citiţi postările mele, chiar dacă unii poate nu sunteţi de acord cu cele scrise de mine. Asta fiindcă ştiu că dragostea adevărată le rabdă toate.

11 comentarii:

  1. Parinte, in calendarul ortodox am gasit trei sfinti Valentin pe 16 feb., 6 si 10 iulie. Daca sf. Valentin al romano-catolicilor este dinainte de schisma inseamna ca este si ortodox. Am citit pe Crestin ortodox ca "Sfantul Valentin, cinstit pe 14 februarie (dupa calendarul apusean) si pe 30 iulie (in calendarul rasaritean)"( http://www.crestinortodox.ro/editoriale/valentine-day-pseudo-sarbatoare-99177.html ) - totusi mi se pare ca vietile lor nu seamana.

    RăspundețiȘtergere
  2. De aceea am si spus ca de multe roi se confunda marfa cu ambalajul. Postarea mea nu doreste nici pe departe de a face asemanarea sau diferenta intre sfintii ce poarta numele Valentin, mai ales ca intr-adevar sunt mai multi care poarta acest nume, fara a exista intre ei ca asemanare decat numai dragostea fata de Hristos, ei traind in zone si timpuri diferite.
    Eu am dorit ca in aceasta postare sa strig impotriva acelora care asociaza numele sfintilor cu placerile lumesti, luand ca acoperire taman iubirea, acest sentiment ce nu se gaseste in stare pura decat la Dumnezeu, stiut fiind ca la noi oamenii s-a curcit cu alte sentimente sau placeri trupesti.
    In bisericile catolice exista si foarte multi sfinti ortodocsi de dinainte sau de dupa schisma.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parinte, eu am inteles exact mesajul din postare. De fapt vroiam sa intreb daca Sf.Valentin al romano-catolicilor se regaseste si in calendarul ortodox, dar m-am pierdut in amanunte.

    Spuneti : "Şi dacă sfântul Valentin, sărbătorit de catolici pe 14 februarie este târât în această joacă eu protestez", eu cred ca ar protesta si el...

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sfântul Valentin, sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni Italia). El a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui în timpul împăratului roman Claudius II (268-270). În biserica ortodoxa este praznuit pe 6 şi 30 iulie. A fost preot si pentru ca a cununat religios niste crestini, in ciuda interdictiei pusa de imparat, a fost decapitat. Deci este unul si acelasi sfant. O parte a moastelor sale se afla la biserica Delea in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca voi posta si eu un mesaj asemanator cu al Dvs , poate poate s-o trezi cineva la realitate.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Constat cu stupoare 2 lucruri :
    1- Cat de prosti suntem noi romanii (nu toti ,dar majoritatea ) ca importam toate aberatiile din Occident -de la Saint Valentine's Day la Halloween de exemplu.
    In opinia mea America nu este statul de la care sa luam exemplu -ei care au introdus junk food-ul , de unde provin sectele (baptistii ,mormonii ,adventistii si altele chiar mai periculoase ) , care promoveaza o educatie sexuala nesanatoasa ( vezi legalizarea casatoriilor intre homosexuali si lesbiene ) , unde sunt atacuri armate in scoli etc.
    2- Cel rau care perverteste tot ce se poate .
    Exemplu- Craciunul , sarbatoarea Nasterii Domnului .Cel viclean a facut in asa fel incat sa uitam cu totul de nasterea Fiului lui Dumnezeu si sa punem in centrul ei un personaj fictiv, mos Craciun.
    Chiar hulitul Halloween , la origine Sarbatoarea tuturor Sfintilor , a devenit un spectacol grotesc de monstri si vrajitoare.
    Ziua Sfantului Valentin , ocrotitor al casatoriei ( care este una din cele 7 Taine ) a devenit un prilej de a oficiere a casatoriilor de proba sau de o zi , de manifestare a unei false `` iubiri `` ptr ca majoritatea celor care apar la TV facand declaratii de dragoste prietenei/prietenului , de fapt traiesc in concubinaj , practic in afara Bisericii , in afara unei relatii binecuvantate de Dumnezeu.
    Ma indoiesc ca un crestin sanatos la cap are nevoie de astfel de lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Trist este ca aceste aberatii prind foarte repede la tineret. Daca este vorba sa faci o activitate legata de un Domnitor al tarii, scriitor sau alta personalitate valoroasa nu prea aude nimeni in schimb cu asa zisul Hollowen au fost activitati numeroase in scoli (fantome, vrajitoare, etc) parca te aflai in iad.La fel si cu ocazia acestei Valentine's day in scoli se promoveaza aceste lucruri lipsite de valoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. De acord cu dv ! Chiar azi am avut o discutie cu un amic cu care m-am contrazis pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate, sfarsindu-se aceasta zi am constatat ca am avut dreptate. Ba chiar si cele mai pesimiste asteptari ale mele s-au dovedit a fi date peste cap. Un plagiat al iubirii vecin cu nesimtirea a fost prezentat ca un veritabil succes in viata de cuplu sub un cer acoperit de baloane rosii in forma de inima, din care cadeau fulgii zmotociti ai dragostei de-o zi, jurata in prezenta camerelor de filmat intr-o isterie generala in care ratingul trebuia sa fie mai mare ca al concurentei. Bineinteles ca actorii povestilor de dragoste sunt aceleasi persoane care se balacaresc zilnic pe timpul nostru liber, acel timp in care din dorinta de a ne limpezi creierii il irosim prin poluare audio-video.

    RăspundețiȘtergere
  10. http://oanasivache.wordpress.com/2011/02/14/valentines-day/

    RăspundețiȘtergere