luni, 13 iunie 2011

INGER, INGERASUL MEU



Numai ce prinsei oleacă de timp şi iaca mă înfăţişai pe blog, nu de alta, dar îmi e tare frică să nu facă păiajeni  pe la  vreun colţ şi să nu mai fie bun de citit. Şi dacă nu am mai scris nimic pe blog să fiţi convinşi că în perioada de pauză am vorbit şi cântat o grămadă. Plus de asta, aşa cum bănuiam, blogosfera a fost plină de învăţături frumoase cu referire la Pogorârea Duhului Sfânt şi la Sfânta Treime şi o postare în plus din partea mea probabil că v-ar fi obosit ochii.
Alta e treaba azi. În timpul sfintei liturghii am citit, poate pentru a douăzecea oară, cuvintele evanghelistului Matei de la capitolul 18 unde abia azi am remarcat câteva cuvinte peste care treceam aşa ca gâsca prin apă. Ele se găsesc la versetul 10 şi spun cam aşa: „vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.” Minunat! Iată locul peste care trecusem deseori şi nu realizam că el este cel care mărturiseşte existenţa unui înger personal, a unui înger care priveşte, vede pururi faţa Tatălui ceresc, a unui înger care în încercarea de a ne ocroti se mâhneşte atunci când suntem dispreţuiţi de semenii noştri, purtători şi ei de chip divin ca şi noi. Ori treaba asta nu este la întâmplare deoarece trimiterea biblică m-a dus la Evrei cap. I-14 unde se spune aşa: „îngerii oare nu sunt toţi duhuri slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii?”  Înţelegeţi acum de ce m-am bucurat şi de ce m-am minunat. Nu că nu credeam, nu că nu ştiam dar acum sunt pe deplin fericit sufleteşte când ştiu că lângă mine pururi rugător şi slujitor se află un înger păzitor trimis de la zămislire pentru a mă întări până în momentul în care mă voi înfăţişa înaintea scaunului de judecată.
Şi apoi mai e ceva minunat. E faptul că acest lucru îl ştim din frageda copilărie. Nu ştiu dacă există copil creştin care să nu cunoască rugăciunea „Înger, îngeraşul meu”. Această rugăciune este începutul teologiei micului creştin, este începutul cunoaşterii de Dumnezeu, este simţirea proniei divine, a purtării de grijă a celui ce i-a dat viaţa. "Înger, îngeraşul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, totdeauna fii cu mine şi mă învaţă să fac bine; Eu sunt mic, Tu fă-mă mare; Eu sunt slab, Tu fă-mă tare; Şi-n tot locul mă păzeşte şi de rele mă fereşte. Doamne îngeraşii tăi, fie păzitorii mei, şi în zi şi în noapte şi în ceasul cel de moarte."
Ce poate fi mai simplu decât să recunoşti că Dumnezeu în purtarea Sa de grijă pentru făptura iubită trimite un înger pentru a ne învăţa, întări, păzi, ocroti până la ceasul din urmă. Cred că nu e greşeală ca şi noi cei mari să spunem această rugăciune, că în definitiv suntem mari doar în trup, înaintea lui Dumnezeu suntem tot copii, suntem tot la stadiul în care avem nevoie de ocrotire în desele noastre slăbiciuni.
Aşadar, atunci când dispreţuim pe cineva, să cugetăm că îngerul lui stă în faţa lui Dumnezeu alături de îngerul nostru. Să cugetăm că şi noi vom sta la un  moment dat înaintea lui Dumnezeu la judecată alături de cel pe care l-am dispreţuit sau de cel care ne-a dispreţuit.  Toate lucrurile acestea sunt scrise în cartea vieţii noastre şi vor fi vădite la judecată. Alături de noi va sta îngerul nostru pe care poate nu l-am rugat niciodată, nu l-am ascultat, ci am făcut voia doar acelor îngeri răi trimişi de vrăjmaşul lui Dumnezeu, de diavol. Cine vrea să vadă faţa lui Dumnezeu pururi, să îndrăznească cu dragoste să spună: „înger,îngeraşul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu…….”

6 comentarii:

  1. Doamne ajuta parinte!Frumos!mie imi plac toate postarile dealtfel si tot ce aduceti aici pentru suflet!O saptamana binecuvantata va doresc dumneavoastra si tuturor celor din parohia dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc si eu de aprecieri. Eu de altfel, intr-un fel, pe toti cei care citesc blogul meu ii socotesc ca facand parte din parohia mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. RUGĂCIUNE
    DOAMNE!
    Ajută-mă să le pot spune celor puternici adevărul în față.
    Să nu mint...doar pentru a câștiga aplauzele celor slabi.
    Dacă-mi dai noroc...nu-mi lua fericirea!
    Dacă-mi dai putere...nu-mi lua rațiunea!
    Dacă-mi dai succes...nu mă lipsi de umilință!
    Iar dacă-mi dai umilință...nu-mi lua demnitatea!
    Ajută-mă ca întotdeauna să văd și reversul medaliei.
    Nu mă lăsa să învinovățesc pe ceilalți pentru că nu gândesc ca mine.
    Învață-mă să iubesc oamenii ca pe mine însumi!
    Învață-mă să mă judec ca pe restul!
    Nu mă lăsa să alunec în orgoliu...și nici în disperare sau eșec!
    Mai bine amintește-mi că eșecul...este experiența care precedă triumful.
    Învață-mă ca în ciuda suferinței...să merg înainte!
    Învață-mă ca în ciuda decepțiilor...să nu-mi pierd încrederea!
    Învață-mă că a ierta este cel mai important lucru pentru cel puternic...și că răzbunarea este semnalul primitiv al celui slab.
    Dacă-mi iei norocul...lasă-mi speranța.
    Dacă-mi iei succesul...lasă-mi puterea de a trece peste eșec.
    Dacă eu aș greși cuiva...dă-mi curaj să-mi cer iertare.
    Dacă cineva mi-ar greși mie...dă-mi curaj să-l iert.
    Doamne, dacă eu uit de Tine, Tu...să nu uiți de mine!
    - descoperită pe youtube-

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarut mana Printe! Pentru ca ati spus ca ii considerati pe toti cei care va citesc, ca fiind din parohia dumneavoastra, indraznesc sa va intreb si eu care este programul obisnuit al sfintelor slujbe la biserica unde slujiti. Am vrea sa va facem candva o vizita si, pentru ca venim de la cateva zeci de km, ar fi bine sa stim cand sa sosim. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. In general, pe timpul verii incepem cel tarziu la 7.30 deoarece slujbele se desfasoara in biserica mica si se face foarte cald. Cand ne vom muta in biserica noua se va schimba orarul.
    Oricum, pentru orice eventualitate, un mesaj inainte cu o zi doua, si raspund pe mail.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarut mana Parinte! Va multumesc! Va vom da de stire cu o zi doua inainte de a veni, asa cum ati sugerat!

    RăspundețiȘtergere