duminică, 18 decembrie 2011

CUM NE IMBRACAM DE CRACIUN?


E aproape gata, în câteva zile vine şi marele praznic al Naşterii Domnului. E o zarvă nemaipomenită pe străzi, magazinele sunt full de creştinii şi necreştinii care, în euforia reîntâlnirii cu cei dragi, cumpără orice şi de oriunde pentru a fi pregătiţi pentru masa copioasă de Crăciun, că doar nu credeaţi că pentru Sfânta Împărtăşanie. Asta e pentru cei mici şi pentru cei foarte bătrâni, că aşa au învăţat unii greşit de la părinţii lor.
În nebunia asta multicoloră şi recitalul afon realizat de instalaţiile luminoase, lumea îl aşteaptă pe Hristos. Care Hristos? E o întrebare legitimă să ştiţi, că nu toată lumea ştie care Hristos. E vorba de Pruncul acela care s-a născut într-o peşteră săracă, o iesle de animale, un loc plin de paie şi sărăcie, un Prunc fără scutec de-nfăşat şi fără hăinuţă de-mbrăcat. E vorba despre naşterea celui care este Mântuitor, nu despre vreun Hristos VIP,  de vreun Hristos de la nu ştiu care post de televiziune, că astăzi astfel de persoane au ajuns modele omului modern.
Nu mai lungesc vorba şi trec la lucruri mai serioase. De exemplu este o întrebare pe buzele multor oameni în aceste zile: cu ce să mă îmbrac de Crăciun?  O problemă complicată, o chestiune de viaţă şi de moarte, e ceva care depăşeşte chiar şi grija pentru suflet, adică ce zic eu suflet, chiar şi pentru burtă, că e mai importantă decât sufletul. Şi iată că o persoană din domeniu ne sfătuieşte aşa: bărbaţii care vor merge la o petrecere mai pretenţioasă, dar nu numai, pot alege o cravata cu moşul, sau cu globuleţe, brăduţi, însă fără elemente care pot deveni foarte uşor kitsch-uri precum luminiţe sau excese de elemente sclipitoare. Doamnele pot alege cu uşurinţă o bluza cu imprimeuri tematice sau una cu putina blăniţă pe la extremităţi, dar si accesorii speciale pentru aceasta ocazie, cum ar fi cerceii in forma de brăduţi, globuleţe, asortaţi cu un pandantiv sau brăţară pe măsură. E ? Ce ziceţi?
Cam asta e grija unor persoane pentru ziua Naşterii Mântuitorului Hristos. Ce spovedanie, ce împărtăşire, ce biserică, ce rugăciune şi comuniune astea nu au nici un farmec. Ţoala nene, firma, eticheta că doar odată e Crăciunul. Şi când te gândeşti că peste Hristos boii suflau pentru ai face căldură, că Maica Domnului nu avea cu ce să-l acopere pe cel ce s-a născut pentru noi şi a noastră mântuire. Fireşte,  nu am generalizat la extrem, iar asta pentru că sunt şi oameni care se gândesc la cele sufleteşti, la familie, la prieteni, la suflet.
Eu zic, la sfârşit, împreună cu cetele de colindători: nu mai plânge Maica mea, scutecele noi ţi-om da,  Pruncul Sfânt de-i înfăşa

8 comentarii:

  1. Parinte drag, este foarte frumos ce spuneti sfintia voastra, dar exista o problema cu deasa impartasanie care nu e acceptata de toti cei din cler. Si cum oare sa nu spuna unii ca Sfanta Impartasanie se da copiilor si batranilor, daca mergand sa te spovedesti dupa o saptamana sau doua se poate intampla sa auzi ca ''e prea curand''...
    Domnul cu mila Sa ne tine pe toti, unii cu fuga de Domnul, altii cu dragostea de Sfintele Taine (sau cum zicem noi, de ''sfantul Potir").
    Nadajduim ca vor ajunge toti sa iubeasca pe Domnul si sa doreasca cu tot sufletul sa fie permanent cu El. Caci a dori sa fii cu Domnul e legitim, adica a dori precum un prunc sa fii mereu in ''bratele parintesti'' (cum zice frumos o cantare) aceea ar trebui sa ne dorim, mai ales acum de Craciun. Si primind Sfanta Impartasanie in inimile noastre, ne facem oarecum hristofori, si atunci nazuim ca si Maicuta Domnului ne tine in brate, pentru Pruncul pe care Il salasluim scurta vreme in pesterile inimilor noastre....
    O saptamana binecuvantata sa aveti parinte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioi , Doamne.
    Iata ca la vestimentatia de Craciun nu m-am gandit niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum ca mi-ati spus ce ne recomanda designerii , dau fuga la mall sa-i iau tatalui meu o cravata cu reni si mosi ,care sa beculeasca totodata.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Iasmin. Niciodata nu poti spune ca e prea devreme sa te impartasesti. Dca exista pregatirea necesara si dragostea catre cele sfinte se poate. Nimeni nu poate fi oprit din cauza mentionata de tine. Evident ca nu trebuie sa ducem impartasirea la derizoriu, ca o hrana cotidiana. Nasterea lui Hristos sa ne fie cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Monica.:)) Sa iei doua, ca asa e la moda. Si trecand de la gluma la serios, e nefiresc sa uitam de grija pentru haina sufletului.

    RăspundețiȘtergere
  6. dar oare stie toata lumea ca omul are si suflet?!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Adriana. Unii afla taman cand trebuie sa iasa din trup, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cateva randuri, vreau sa spun,
    Un mic mesaj pentru CRACIUN
    Si-as vrea acum, sa spun la lume
    Ce e CRACIUNUL pentru mine:
    Inseamna pace sufleteasca,
    Inseamna dragoste frateasca.
    Inseamna multa bunatate
    Si familii inchegate.
    Inseamna fapte bune multe
    Si familii reunite.
    Inseamna bradul impodobit
    In fata lui sa cant soptit,
    Cum in iesle s-a nascut,
    Pruncul fara de-nceput,
    Pruncul Iisus, pruncul cel sfant.
    Inseamna....... bucurie multa
    Caci e SPERANTA RENASCUTA!
    Pe EL daca-l avem in ganduri,
    NU SUNTEM NICIODATA SINGURI!

    RăspundețiȘtergere