vineri, 27 martie 2020

RĂZBUNAREA CICATRICILOR



De câteva zile bune, inclusiv în zilele în care vântul, în dezlănțuirea-i turbată, asmuțea fulgii înghețați ai unei zăpezi venite de nicăieri, inclusiv în aceste zile, am mers în livadă. Aproape izolarea în care ne aflăm reconfigurează prioritățile, cumva, ca o întoarcere la primordial, spre inocența unor vremuri în care nu exista frica, spre timpul în care curajul unui copil desculț în colbul verii ori prin iarba necosită a câmpului umplea timpul cu seninul unor clipe ce păreau smulse din veșnicie.
La ora asta livada e frumoasă, nu știu mâine cum va fi, frigul ultimilor zile își va pune sigur amprenta pe rodul unei veri care oricum se anunță flămândă. Și totuși, unii dintre muguri și o grămadă de flori se încăpățânează să reziste pe crengile ciuntite de foarfecă și fierăstrău la vremea cuvenită, rezistând lângă cicatricile încă supurânde ale unor tăieri absolut necesare, mascate inestetic de cleiul unor plângeri pe care nimeni nu le-a luat în seamă în bezna nopților lungi ale sfârșitului de iarnă. Lângă cicatricile acelea care, în suferința lor, se răzbună peste ani transformând durerile în ramuri noi pline de rodire.
Sunt fascinat an de an de acest ciclu, să rodești atât de mult, după ce-ți sunt tăiate ramurile ce au îndrăznit să se ridice mai semeț spre cer, înseamnă că suferința fizică trebuie dusă până când cade ultima frunză ori floare. Numai așa poți înțelege suferința interioară – dacă vreți, morală – cea care supurează timid în încercarea unei auto-vindecări în vitregia unui exterior trăit în continuă cercetare, fără nicio ferire, fără nicio rușine, fără nicio mască.
Da, chiar alaltăieri, la ieșirea dintr-un magazin, un copil (cam de 5 ani), agățat de mâna mamei sale, întreba de zor, fără a primi răspuns : „Mami, de ce poartă toată lumea alea la gură?”. Ce straniu, până acum două săptămâni toți purtam măști, măști aparent invizibile, măștile autosuficienței, măștile mândriei și ale superiorității, ale vanității și ale pietății fariseice, aveam din belșug măști, le schimbam ori de câte ori doream. Acum le purtăm vizibil, pe cele ale suferinței le purtăm, dar problema e că nu le mai avem, că ele ne fac egali, că nu mai contează din ce mașină cobori și nici în ce vilă locuiești, porți la gură aceeași mască, fără cristale Swarovski, le purtăm în balul mascat al unei lumi ce nu prea se mai dă în spectacol. Un teribilist, înainte vreme, intra cu masca pe față într-o mare de oameni fără mască; acum nici teribiliștii nu mai pot intra fără mască într-o mare de oameni ce poartă mască. Spunea frumos Emil Cioran: „De ce să porţi o mască, dacă nu mai ai chip? Înainte, puteai purta mască, fiindcă aveai un chip; acum, când chipul a dispărut, masca nu mai are rost”.
Ce sunt nu știu, iar ce știu nu sunt.” Trăim vremuri de cercetare, întreaga omenire e cercetată, ni se cern valorile, acum putem demonstra câtă știință avem, acum putem arăta câtă credință mai avem, acum putem demonstra ceea ce suntem. Fizic, lumea e pusă la încercare de un virus, de o entitate invizibilă. Spiritual, e pusă în discuție credința. Un lucru mi-e clar: ignoranța poate ucide trupul, iar despre suflet și minte, cred că uitarea și acedia sunt dușmanii omului modern, altfel nu-mi pot explica de ce oamenii nu vor să înțeleagă prioritatea unei încercări de a păzi cel mai mare dar al universului – VIAȚA – fie chiar și printr-o retragere în liniștea casei, pentru un timp, și de ce nu vor să înțeleagă că nu cazi din credință dacă pentru scurtă vreme nu poți veni la biserică, având libertatea de a te ruga de acasă, la fel de aprins și, de ce nu, aproape la orice oră, de a cere un sfat duhovnicesc preotului (cazul creștinilor) căruia i-ai spus ani de-a rândul cele pe care le ai în suflet. Ba chiar și cu împărtășirea, iată, fiindcă există această ispită a contradicțiilor ce ne otrăvesc mintea, chiar și cu împărtășirea se poate, conform legii, pe această perioadă determinată. Pot fi împărtășiți oamenii acasă la ei, în caz de mare necesitate, preotul poate merge, repet, conform legii, cu ciupici, mască, mănuși, dezinfectând înainte de împărtășire, dar și după, lingurița, cu o igienă a mâinilor recomandată tuturor oamenilor în perioada asta (și nu numai).
Trebuie să credem și să avem încredere că această încercare va trece, că va veni vremea, cât mai repede cu putință, în care să ne regăsim în trăirea unor clipe cu care ne-am petrecut viața până acum. Dacă nu ne împărtășim toți dintr-un potir acum, nu înseamnă că peste timp nu o să ne mai împărtășim. Dacă nu ne mai strângem mâinile acum, ori dacă nu ne mai îmbrățișăm, nu înseamnă că nu o să mai facem asta. Dacă acum nu ne mai putem aduna în biserici ori a ne strânge în hore și sârbe, nu înseamnă că nu o să mai facem acest lucru, ba da, îi vom petrece pe cei dragi fără a fi opriți de un număr anume, vom merge ca înainte la botezurile și nunțile celor apropiați, vom socializa și vom munci ca și odinioară, fără dar și poate. Cu o condiție, însă: să nu fim ignoranți acum, să facem ascultare, să avem credință și încredere că cei ce hotărăsc pentru noi vor hotărî bine și sănătos. Copiii și nepoții noștri au nevoie de un viitor curat. 
Am ajuns în punctul în care constatăm că rațiunea, rece și fixă, poate duce la un vid spiritual imens, dureros și distrugător, știința puțină îndepărtează și rănește, știința adevărată apropie (inclusiv de Dumnezeu) și vindecă. Am ajuns în punctul în care nu trebuie să uităm, un punct de resetare, în care toți factorii decidenți să ia aminte la valoarea Omului în infinitatea universului, și nu doar ca materie, ci mult mai mult, ca punct de reper, vertical și orizontal, ca-n inima crucii, pentru tot ceea ce înseamnă simțire și trăire. Dincolo de ierarhii administrative și spirituale, suntem oameni, dar acest lucru a fost uitat în ultima vreme. Înaintea lui Dumnezeu, suntem suflete, diferența dintre noi fiind nu cea a gradelor ori a distincțiilor, ci cea a faptelor, a gândirii, fiindcă doar cu acestea vom merge la judecată, restul sunt doar zorzoanele unor merite cu care ne însoțim numai pentru o bucată din viață.
Înainte de a termina aceste rânduri, am mai dat o fugă în livadă, care trebuie cosită, iar pomii trebuie văruiți, ca și cum vor fi înnobilați să rodească într-un petic de rai încercat de vânturile reci ale unor schimbări ce provoacă răni supurânde de suferința unor neînțelese trăiri. Mă întreb acum, ajuns la taste, ce ar face Hristos dacă ar veni din nou pe scena lumii din acest secol, spre judecata unui complet de jurați alcătuit din toată lumea asta. Știu sigur ce va face, în ascultare, și-ar întinde din nou mâinile pe cruce așteptând loviturile grele ale ciocanelor ce înfig piroanele unor acuze pentru care nu a fost niciodată dovedit, şi spunând din nou, trist, dar plin de iubire: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac!”.
Suntem încrâncenați acum pe lucrurile ce ar trebui să ne apropie. Eu vă spun un lucru: spre final – spre finalul fiecăruia dintre noi – cu trei virtuți vom fi cercetați. Cu credința, a unora mai încercată, a altora mai aprinsă, la unii fără, la alții habotnică. Cu nădejdea, săraca, cea mai căutată virtute dintre toate, pentru că e la îndemâna săracului și a bogatului deopotrivă, din sărăcia ei reușind mereu să dea câte ceva chiar și celor mai încercați dintre oameni. Cu dragostea, cea mai bogată dintre toate, la a cărei înălțime nu se pot ridica decât cei ce sunt în stare, la orice oră, să se jertfească pentru ceilalți, ca și Hristos, să se crucifice pentru ca cei de lângă să poată merge mai departe, în rodirea unor timpuri în care fiecare mugur și floare rămân un model de luptă cu încercările.
Ninge cu flori din pomi, căci s-a pornit din nou un vânt ce scutură spre cer, mii de petale dalbe ce merg la rugăciune, plutind spre asfinţit, săltând a mulţumire, căci din jertfa lor, cândva, în soarele verii, se vor arăta roadele unor zile de încercare și răbdare.

32 de comentarii:

  1. Ce-ar mai fi de completat, la cat de frumos si clar ai scris...?
    Multumim, PADRE, pentru vorbele cu miez!
    Te imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar mai fi multe de spus/completat, și nu doar de mine, ci și de voi, cei care citiți. Eu știam că tu ai mereu ceva de completat/comentat, dar bag seama că de data asta ai fost mai blândă.
      Mulțumesc frumos pentru gândul bun de apreciere, Gabi! Să ne fie zilele cu răbdare, cu putere, cu credință și încredere, doar așa putem merge mai departe!

      Ștergere
  2. Citesc cu drag, de fiecare data, chiar dacă nu comentez. Vorbele de astăzi mi-au mângâiat sufletul.
    Sa ne dea Dumnezeu putere și sa ne vedem cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ancuța, poate că de multe ori nici cuvintele mele nu sunt demne de comentat ori, poate că nici eu, la rându-mi, nu pot comenta anumite lucruri, iar asta nu pentru că nu ar avea valoare, ci pentru că sunt lucruri care-mi dau și mie mult de gândit.
      Bucurie, liniște sufletească și putere vă doresc și eu!

      Ștergere
  3. Padre, foarte bine spus. Oamenii au devenit rai, egoisti si nepasatori. Pacat ca luptam pentru viata noastra si nu numai a noastra ci si a celor dragi noua. Nici in ultimul ceas unii oameni nu sunt constienti.
    Sanatate multa Padre!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deea, cumva, această încercare ne egalizează, în fața bolii și/sau a iminenței morții nu mai contează statutul social, se crease o prăpastie mult prea mare între oameni în ultima vreme.
      Până atunci e musai să ne concentrăm pe liniștea sufletească, pe statul acasă, pe rugăciune, pe ajutorarea după putință a celor în nevoi și vom trece și peste asta.
      Zi binecuvântată și vouă!

      Ștergere
  4. Abia am asteptat sa citesc articolul.M-am simtit atat de tulburata in zilele astea,inca nu pot percepe in vreun fel aceasta nenorocire.
    Cred ca nici in cel mai urat cosmar nu puteam sa imi inchipui asta.Imi e asa teama pentru toti cei dragi,pentru toti cei cunoscuti.
    Mi-e teama si pentru mine,de ce sa nu recunosc.Viata noastra a devenit o ruleta ruseasca.
    Am ramas toti fara imunitate,doar cu speranta si credinta.Vor fi ele de ajuns oare?
    Va doresc numai bine si va imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos de trecere, Die! Altfel, curaj, trecem și peste asta, dușul acesta rece trebuie să aibă și părți bune, cumva, poate, readucerea omenirii cu picioarele pe pământ, că prea ne credeam invincibili. Teama, în forma ei firească, e menită să ne mențină în stare de atenție, de priveghere, să nu ne culcăm pe-o ureche. Să nu atingem cealaltă teamă, cea a deznădejdii, acolo e cumplit, e rătăcire. Și sincer, ne obișnuisem cu binele ca pe un dat, ni se părea firesc să refuzăm ori să devenim mofturoși la orice lucru, de-acum iată, ne dăm seama de valoarea libertății și a sănătății.
      Mergem mai departe, cu credință și încredere, cu răbdare și luptă!

      Ștergere
  5. Cuvintele dumneavoastră exprimă realitatea...dar câți oameni înțeleg sensul lor? Răspunsul e trist, căci sunt foarte puțini iar sensibilitatea și bunătatea oamenilor este pe cale de dispariție. Nu pot decât să vă felicit și să vă doresc multă sănătate și să ne mai încântați și alinați sufletul. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amalia, câtă vreme mai sunt oameni care citesc ce scriu eu, câte vreme oamenii citesc și alte scrieri mult mai bune decât ale mele, câtă vreme își asumă niște lucruri care zidesc, nu e totul pierdut.
      Mulțumesc frumos de trecere și gând! Toate cele bune și la casa ta!

      Ștergere
  6. Chiar aveam nevoie de cuvintele tale, îmi trebuia ceva care sa ma facă sa cred ca poate cumva cuvintele pe care am impresia ca le spun degeaba, vor ajunge la mintea celor care acum se uita la mine zâmbind, pășind cu atenție, sa nu atingă o orașul cu dezinfectant de la intrare, ca la cel de mâini nu ii arunca nici măcar o privire, ce atâta dezinfecție, ca nu ajunge virusul ala pana la mine, eu am venit sa îmi dați ceva, ca ma simt cam slăbit...
    Seara buna la casa ta, Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că vreun doctor vorbește degeaba vreodată. Că există ignoranță în dreptul pacienților, da, sunt de acord, că există mândrie, nici nu încape discuție, dar un medic bun nu vorbește niciodată degeaba.
      Plus de asta, e cruce, atât la voi cât și la noi, să nu ne dăm bătuți niciodată, să încercăm vindecarea, trupească ori sufletească, dincolo de puterea pacientului ori a credinciosului de a înțelege. Abia după se vor face bine vor conștientiza prin ce au trecut.
      Putere multă îți doresc, Tiana, putere multă, sănătate și răbdare!

      Ștergere
  7. Multumim. Asa gandeam si eu ca am ajuns intr-un moment in care, descoperim, ca toti suntem la fel de vulnerabili, indiferent de sex, religie, bunastare. Multa rabdare si putere. O seara minunata si linistita! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa am fost mereu, Cristina, doar că împăunați datorită anumitor beneficii ale vieții, poate pe drept dobândite, oamenii au început să se creadă superiori, s-au bazat mult prea mult pe zeul ban,cel care, iată, nu are nicio putere în fața bolii și a morții.
      Răbdare și putere multă vă doresc și eu!

      Ștergere
  8. Padre, in ultimul timp... s-au intamplat atatea, practic am simtit ca traiesc un vis. Inca sunt sub aceasta senzatie. Atat cat s-a scris, postat, sharat, presupus, preluat, fueat, etc, incat nu mai suport sa mai vad si sa mai citesc nimic legat de subiect. Sunt intoxicata. Padre, cele scrise mai sus au venit asa, ca o alinare, o liniste, ca si cum cineva vorbeste frumos, fara sa tipe, fara sa agite. Multumesc pentru linistea si calmul pe care mi l-ati adus. Mai ales finalul m-a dus in zona de meditatie, am ramas cu gandul acolo. Si mie mi se pare absolut formidabil, dincolo de drama pe care o traiesc oamenii direct implicati,.mi se pare formidabil cum ceva invizibil poate mobiliza o lume intreaga, aducand in acelasi timp rau vietii umane, dar atatea.beneficii pentru planeta, pentru aer, pentru legaturile dintre oameni, etc. Doamne ajuta sa ne destupam mintea,.sufletul si ochii si sa trecem peste pastrand speranta si vointa de a face alegeri mai bune, de a deveni noi insine mai buni. Toate bune va doresc, Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e de joacă ceea ce trăim, Laura. Aseară au fost confirmate 7 persoane din localitatea mea natală (din comună), oameni pe care-i cunosc, iar de la ei în satul unde locuiesc nu-s decât 6 km, o nimica toată, o zonă unde oamenii interacționează. E drept, cei confirmați fac dializă, au luat virusul în spital, toți, mergând și cu aceeași mașină, dar cei de acasă și mai apoi ceilalți, pică la mijloc la fel de nevinovați și cercul se lărgește.
      Abia acum vedem cât de minunat este darul vieții și ce înseamnă libertatea de a circula fără nicio problemă unde-ți poftește inima. Abia acum vedem ce este viața, dincolo de toate discuțiile dintr-un virtual care în ultima vreme înrăise lumea la o cotă dureros de mare.
      Viața va merge mai departe, desigur, cu cei tari, cei slabi iată, vor plăti un tribut pe care îl plătește tot muritorul, dar la o vreme la care niciodată nu s-ar fi gândit.
      Vă doresc putere multă și răbdare curată!

      Ștergere
  9. Doamne ajuta!
    Am tot așteptat zilele acestea sa scrieți ceva, ce bucurie mi- ati facut!
    Sănătate, gând bun si liniște să vă dea Dumnezeu!

    Manuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că rândurile mele ți-au adus un strop de liniște. Nu știu cum sunteți voi, dar vă doresc maximă sănătate, putere și răbdare în toate cele pe care le trăim acum!

      Ștergere
  10. Bună dimineața Padre! Sunt mereu dornică să citesc câteva rânduri înțelepte care să-mi aducă iar speranța de bine. Mulțumesc pentru prietenie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rândurile mele sunt simple, știi prea bine, scrise la gândul că pot aduce un strop de nădejde în sufletele celor ce le citesc.
      Zi binecuvântată, Mari!

      Ștergere
  11. Bună dimineața, Padre!
    Am intrat zilele trecute să citesc articolul, dar am abandonat pe la jumătate din cauza unor urgențe, însă mi-am propus să-l citesc azi la cafea. Și am reușit și m-ai făcut să visez la o primăvară frumoasă și să fiu optimistă că totul se va termina cu bine. Chiar dacă nu am mai scris, citesc deseori postările tale pentru că întotdeauna m-au încărcat de optimism și mi-au dat o stare de bine, de veselie, că unele sunt și haioase. Ai tu un dar aparte de a găsi cuvintele necesare să pătrundă până în sufletul omului și să-l inunde de căldură, de liniște și voie bună!
    Numai bine; Padre! Vă îmbrățișăm virtual pe toți trei cu mult drag și dor! Și așteptăm să ne revedem cu bine, cândva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meri, postările mele n-au cum să fie altfel decât gândesc și simt. Credința mea e neclintită, indiferent de cele ce vor urma, pentru că în fața bolii și a morții suntem egali.
      Altfel, mă bucur că ai trecut prin simplele mele rânduri și că ele ți-au adus o stare de liniște sufletească.
      Cu bucurie, cu răbdare și maximă sănătate să fie aceste zile de încercare și la casa voastră!

      Ștergere
  12. Cu mască sau fără, mereu va exista individualitatea în spatele ei. Îmi aduc aminte că spuneai că poți recunoaște după anumite caracteristici ale comentariului, cine se ascunde după persona adoptata în acel moment. Poate ne pierdem chipul din spatele maștii, poate e in schimbare si nu mai stim cine suntem, ce putem, poate, pur si simplu, ai chef de joaca, ca orice copil care adopta un rol necunoscut si il exploreaza. Sa ne auzim cu bine, Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă întrebam zilele astea ce vor mai purta cei care au tot purtat măști până acum, și clar, mă știi, nu mă refer la personalul de specialitate, ci la cei care, din fariseism, nu doreau decât să-și respire propriul aer, cel al aparentei superiorități.
      Cumva, acum dăm proba maturității omului trăitor în mileniul III, chiar dacă, știu, abia suntem la începutul mileniului și că până la final vor mai fi multe de trăit de către cei ce vor veni după noi.
      Să ne auzim zici? De ce nu să ne și (re)vedem?

      Ștergere
  13. Testul cel mare,Pastele!Sa vad parinte credinta adevarata a oamenilor, sa vad ce atitudine au reprezentantii bisericii.Se va merge sa se ia Lumina,sau de frica se va sta acasa!?A cui va fi victoria?
    Unii spun ca apogeul epidemiei va fi in preajma Pastelui...iata ca nimic nu e intamplator...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va fi un test, desigur, dar unul al maturității nu unul al iresponsabilității. Credința adevărată nu se măsoară doar prin bravare, ci și prin ascultare. Adu-ți aminte de apostoli înainte de patimi, ce au zis când le-a spus Hristos că va trebui să moară. Au zis așa: „să mergem și noi să murim cu Tine”. Au mers, nu, și nu că n-ar fi putut, ci pentru că au făcut ascultare, vremea lor nu sosise.
      Nu știu cum vom da lumină. Sincer, mi-ar plăcea să pot da eu primei case de lângă biserică lumină, chiar prin gard, apoi de la prima casă să se dea la următoarea, apoi la următoarea și tot așa, ar fi un test al bucurie, un test al luminii ce nu se va stinge niciodată.
      Nu-mi fac griji deocamdată de acest lucru, voi sluji Sfânta Liturghie în fiecare duminică și sâmbătă până la Paști, voi sluji de Joi Mari, voi sluji de Paști și, câtă vreme la altar va fi lumină și cât timp clopotele încă vor transmite mesajul scurt al începutului de rugăciune, nu disper.
      Victoria va fi a celor care trecând de acest episod întunecat din istoria omenirii vor rămâne în lumina credinței și a încredințării că viața trebuie să meargă mai departe.

      Ștergere
  14. Multumesc frumos, ne alinati, ne intariti si ne incantati cu cuvintele dumneavoastra. Gabi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos și eu de apreciere! Răbdare și multă sănătate!

      Ștergere
  15. Viața omului este o grădină frumoasă cu flori, o livadă bogată, dar așa cum natura lucrează și nu stă locului așa se întâmplă și în viața omului, schimbări multe, cu bune și ... Un articol foarte frumos scris, să-l recitim când vor veni vremuri mai bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În grădina vieții, de multe ori, fie lucrăm neglijent, fie îi lăsăm pe alții să taie unde și când nu trebuie. Se cuvine, mai ales în aceste timpuri, să purtăm mult mai atent de grijă acestui colț de rai, numit suflet, el dă viața trupului trecător în care ne mișcăm.
      Mulțumesc frumos de trecere și apreciere! Zile cu binecuvântare să fie la voi!

      Ștergere