miercuri, 25 decembrie 2019

EXISTĂ MOȘ CRĂCIUN?





Liniștea stranie ce s-a lăsat peste sat contrastează enorm cu zgomotul cotidian, mult amplificat în ultimile zile, ce tinde să devină un obicei nesănătos în orice colț de lumea înaintea marilor sărbători. Veți zice că la ora la care scriu acestă postare e firesc, la 3 dimineața așa ar fi normal să fie, liniște, doar că și aseară a fost la fel, de parcă toți, epuizați de alergătura nebună pentru îmbelșugarea meselor, toropiți de căldura din case  și alungați de pe străzi de stropii rebeli de ploaie, se adăpostiseră în case spre odihnirea oaselor rebegite de frigul zilelor în care au trudit pe câmp, pe lângă porci ori pe lângă copiii neastâmpărați ce-și aruncă petardele prin orice cotlon. Liniște, liniște peste tot, chiar și prin răspântiile prin care, alaltăieri, ceata mare de colindători frumoși își striga bucuria și, cu guri însetate, toți din ceată, își sorbeau ceaiurile fierbinți pregătite de gazdele ce nu încetau a-și împărți covrigii, merele, nucile, portocalele, plăcintele și gogoșile purtătorilor de trăistuțe viu colorate. Liniște, ca și cum toți, mari și mici, dau roată bradului să vadă dacă sub crengile-i încărcate există vreun dar, cât de mic, cu care să-și bucure părticica de suflet în care încă se mai trăiește copilăria. E liniște acum, parcă și cerul, petice, petice, dă semne de liniștire, lăsând loc stelelor să-și facă magia pe bolta magică a nopții de Crăciun.  
Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”! Astă cântare îngerească au auzit păstorii din Beit Sabur, din câmpul aflat la 2 km de Betleemul Iudeii, din locul în care, păzindu-și oile la ceas de seară, au fugit să vadă ieslea în care Cerul s-a unit cu pământul, Dumnezeu făcându-se om pentru a-i reda omului posibilitatea de îndumnezeire, oferindu-i șansa de a depăși starea de chip, spre a putea atinge asemănarea cu Creatorul.
Taică părinte”, mă întreabă o copilă pe drum, în timp ce colindam, „există Moș Crăciun cu adevărat? Că la mine în clasă nu mai crede niciunul că există”. Iaca, întrebare de 10 puncte când nu te aștepți. Nu vă pot ascunde faptul că am zâmbit bucuros la această întrebare și, cum mi-e felul, am răspuns, desigur, tot cu o întrebare. „Dar la tine în clasă, sincer, e vreunul care să nu-l aștepte, e cineva care nu-și dorește vreun dar, vreun cadou?” Deh, și eu am fost copil  și știu cum lucrează mintea iscoditoare a unui suflet de 10 ani. „Aaaa, păi dacă e așa, toți așteaptă, normal, și încă cum”, exclamă copila vădit surprinsă de răspunsul meu.
Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David”.
Bucurie mare, asta ne vestește îngerul, iar noi, colindând, zicem gazdelor, de fiecare dată așa: „care bucurie și la voi să fie, de la tinerețe pân` la bătrânețe”. Asta ne lipsește azi, bucuria, bucuria de a fi și de a ne fi unii altora, căci încrâncenarea cotidiană nu lasă loc nicidecum loc de pace și de speranță, magii zilelor noastre aducând daruri otrăvite și, cei ce ar trebui să ne aducă vești bune ne prezintă, alarmant, vești care produc neliniște și groază.
Cel vechi de zile, despre care ne vorbește Daniel proorocul, bătrânul cu pletele albe ca lâna, cu tronul de foc și roțile de foc arzător, acela poate fi Crăciunul, El dăruiește fără să oblige, bucură fără să constrângă, atinge fără de răutate și dă viață din nesfârșita-i iubire.
M-am gândit mult dacă trebuie să mai scriu ceva într-o astfel de zi mare, m-am gândit că nu are niciun rost să-mi aștern gândurile printre „petardele” unor hăhăituri amestecate cu urale despre bani, mâncare multă și glume proaste. M-am gândit și, până la urmă am scris, în definitiv, am spus, doar un cititor dacă-și ridică ochii spre cer pentru a vedea steaua de binevestește, tot e ceva, înseamnă că lumea încă nu s-a sfârșit.
E liniște deplină peste tot, sclipesc beculețele prin brăduți ca într-un joc zglobiu de lumini și stelele pe cer sclipesc scăpărând tainice scântei. E liniștea pe care v-o binevestesc, e liniștea ce v-o doresc, e pacea cu care ar trebui să ne hrănim și taina cu care ne-am putea vindeca. E liniște acum, ca și când, tiptil, în șoaptă, ne apropiem sfios și nerăbdători deopotrivă să intrăm în casa unui nou născut spre a-i privi seninul somnului și zâmbetul viselor în care îngerii binevestesc bucurie mare.
Astăzi s-a născut Hristos și, născându-se an de an, pedagogic și izbăvitor, pentru fiecare dintre noi, aduce bucurie, aduce copiii pe la casele părintești, aduce colindătorii pe la casele noastre și îngeri buni spre călăuzirea pașilor noștri.
Hristos s-a născut! Bucurie vă doresc tuturor și, chiar dacă nu mai credeți precum cei mici, să știți, există Moș Crăciun, există în dorințele fiecăruia dintre noi, a tuturor celor care, indiferent de vârstă, fredonăm câte un colind și zâmbind, ca și pruncii, la vremea aceea în care nimeni și nimic din lumea asta nu ne-ar fi putut da înapoi de la gândul că vom primi ceva în dar.  









32 de comentarii:

  1. Părinte Victor, citindu-va ce-ați scris, ne-am simțit ca niște copii din ceata dumneavoastră de colindători. Imaginea aceasta, cu părintele și copii satului mergând la colindat, ne-a impresionat și emoționat profund. Dumnezeu sa va vegheze pașii și sa va aibă in grija, ca mult bine faceți adunandu-i și păstrând tradiția.
    Micaela și Victor Jugravu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dna Micaela, mă bucur nespus că ați trecut pragul căsuței mele virtuale cu un comentariu și un gând bun. Știți deja, fiindcă mă cunoașteți, că în mine copilăria a rămas într-o doză mai mare, de aceea cred, și repet asta deseori, elanul meu în anumite activități.
      Zi binecuvântată vă doresc și eu, zile cu bucurie și senin pentru toți cei dragi!

      Ștergere
    2. Și noi va multumim și cum ne-am propus sa venim într-o zi la slujba la Zidurile, ne vom revedea în curând!

      Ștergere
    3. Vă așteptăm cu drag, doar să vorbim dinainte, să fim aici.

      Ștergere
  2. Câtă bucurie în tot și în toate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Credința face orice posibil, speranța ne dă putere să continuăm, dragostea face ca orice să fie frumos. Crăciun Fericit si Sărbători Fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos spus, curat gând! Sărbători binecuvântate să fie și la casa voastră!

      Ștergere
  4. Padre, era putin innorat la mine in interior, dar am citit ce ati scris aici si cu toata inima spun ca s-au.risipit aburii astia intunecati. Nu cred ca se putea spune sau gandi mai simplu si mai frumos decat am citit aici. Chiar ca mult zgomot cotidian, si afara si in suflet, iar Craciunul fix asta nu inseamna. Nu stiu daca varsta sau traiul alaturi de oameni e de vina, dar in toate parca zgomotul e mai mare, oamenii tot mai inchistati si mai sufocati de material, de ravna din.asta artificiala.... Ma bucur si va multumesc, a fost chiar benefic sa va citesc. Sarbatori cu bine, Padre si sa va bucurati de familie, de liniste si armonie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, eu îți mulțumesc frumos de trecere și gând, bașca pentru apreciere, mai ales că știi bine, te mai supăr uneori cu multele-mi cuvinte pe la anumite postări, mă refer la acele detalieri culinare.
      Altfel, da, lumea de azi, consumeristă, uită de sacru și de sufletesc, iar repercursiunile se văd la tot pasul. Eu încerc să mențin câte ceva, iar dacă voi, cei ce-mi sunteți aproape într-un fel sau altul mă ajutați, cu atât mai bine.
      Binecuvântări!

      Ștergere
  5. La mulți ani binecuvântați! Mă bucur că existați! Pe strada mea nu trec colindători. Și sunt mulți copii! Nu mai e ca în copilăria mea când mergeam ceată din casă în casă. Alte vremuri!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă întristează când aud că-s copii și nu colindă, mă întristează și ignoranța, poate nepăsarea părinților lor, a celor care cândva, copii fiind, au fost la colindat și au uitat.
      Bucurie să fie la casa ta, Mari!

      Ștergere
  6. Cata bucurie si pace in imagini si in cateva cuvinte pline de intelepciune,venite de la un om simplu cu drag de oameni.Nici nu stii cata tihna ne aduc aceste cuvinte in harmalaia generala.E mai mult zgomot decat bucurie,cum prea bine ai scos in evidenta.Sarbatori cu bucurie sa fie la casa voastra Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că vorbele mele simple, puține și fără prea mare ecou aduc bucurie ochilor voștri, Die.
      Zile cu bucurie și pace, zile cu senin și putere vă doresc și eu la final de an și-n toate celelalte zile!

      Ștergere
    2. Multumim Padre! Sa fie la toate casele.

      Ștergere
  7. Hristos s-a nascut! Mi-am amintit de vremurile cand eram copila si umblam la colindat (la bunici fiind, la tara) si ce bucurie era pe noi cand primeam bomboane, covrigei, mere, nuci ... ce vremuri! Multumesc pentru aceste randuri! Sarbatori cu liniste si bucurie la casa voastra, Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-ți duci copii la colindat, să-i înveți ce-ai știut tu când erai mică și-i mare lucru. În rest, vedem noi cum vom zidi viitorul.
      Sărbători cu bucurie, liniște sufletească și senin să fie și la voi, Mirela!

      Ștergere
  8. În fiecare localitate există o inimă. La voi, ești tu! Pentru că te implici, pentru că nu renunți, pentru că ești un exemplu. Mi-aș dori să se întâmple și pe la noi. Mărturisesc, an de an sunt geloasă. Ne risipim în multe, uitând că avem un suflet și cu el începe totul! Felicitări!
    Moș Crăciun va exista cât nu vom uita să ne bucurăm oferind bucurie, cum bine ai spus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-un fel te cred, mulți prieteni, unii din ei comuni, mărturisesc aceeași amărăciune ca a ta, în sensul că nici pe l ei nu e mai adună tinerii, cu sau fără preotul lor, să meargă la colindat. Mie îmi este drag fiindcă stând printre tineri nu-mi pierd copilăria sufletului, pe de o parte, iar pe de alta, nu pierd simțul misiunii mele.
      Să vă fie zilele cu bucurie și lumină, cu dăruire și senin!

      Ștergere
  9. Ce de copii în jurul dumneavoastră, Părinte Victor! Adevărată bogăție! Crăciun cu bucurii adevărate vă doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt o adevărată comoară, cu toate năzdrăvăniile lor. Bucurie, senin și liniște sufletească să aveți și voi, Iuliana!

      Ștergere
  10. Sarbatori cu pace si bucurie sa aveți, părinte!

    Manuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu bucurie și senin să fie și-n frumoasa ta familie, Manuela!

      Ștergere
  11. Nu, Padre, lumea nu s-a sfârșit, nici măcar pentru aceia care din varii motive declara sus și tare ca e o prostie sa crezi în ceva care nu e palpabil și nu poate fi văzut, dar care atunci când sunt doar ei cu ei, caută răspunsuri tocmai de la acel ceva pe care aparent, și de ne explicat, zic eu, îl reneagă în public.
    Citind ce ai scris, arunc o privire sub brad. Anul acesta, Moș Crăciun, nu a mai avut forță sa împacheteze frumos cadourile pregătite cu grija din vreme, deși și-a dorit. Poate ca o va face, ce spun eu, e musai sa o facă, pentru ca nu ii place tristețea acelor lucruri ce își așteaptă cuminti locul firesc. Și eu cred, dacă nu în acel Moș Crăciun care se strecoară neauzit în orice casa, cred în ideea de Moș Crăciun care înseamnă iubire și bunătate și bucuria de a dărui fără a aștepta ceva în schimb, fie și un gând sau un cuvant frumos și cu talc, asa cum numai tu știi sa o faci.
    Si ma bucur ca ai ales sa ne scrii și anul acesta, sa ne reamintești ce înseamnă de fapt Crăciunul, dincolo de poleiala tot mai agresiva din ultima vreme, de cumpărături multe, costisitoare și inutile, de mese din care abia gustam, dar musai le postam cu mândrie pe mediile de socializare. Și ma bucur, nici nu știi cât de mult, ca mai exista locuri unde, oamenii mari așteaptă cu porțile larg deschise, cu un ceai cald și o felie de plăcintă, prichindeii porniți de cu seara la colindat.
    Sfarsit de an cu bine și frumos în casele tale, Padre, și când spun case, o spun pentru ca știu ca și în biserica ta albastra, ești tot acasă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu credeam că dormi la ora asta, nu că citești rândurile mele spre a scrie mai apoi, iată, un comentariu așa de amplu și de frumos.
      Adevărate-s toate cele scrise de tine, fiindcă știi din experiența vieții și din lucrul cu oamenii că altele-s valorile după care omenirea ar trebui să se ghideze.
      Eu nu mai am timp de scris acum fiindcă merg la biserică, tot acasă cum corect zici și tu, merg fiindcă așa merg mereu, din noapte, să aștept în rugăciune pe cei care, doritori de daruri bune primesc mereu binecuvântare.
      Zile cu binecuvântate raze de bucurie, senin și liniște sufletească să fie și la casa voastră!

      Ștergere
  12. Sarbatori binecuvantate, parinte!un an nou cu pace si cu bucurie multa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitări sunteti cel mai tare preot din județul Dâmbovița! Un preot mai vrednic ca sfintia voastra nu exista!Cei de sus ar trebui sa ia exemplul dvs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru calda apreciere, chiar dacă, recunosc, nu o merit, sunt mulți preoți buni la noi în eparhie, mulți slujitori care-și fac datoria cu dăruire. Cât îi privește „pe cei de sus”, sincer, știu un lucru, „cui i se dă mult, mult i se cere”, drept care, gândesc și cunosc că se preocupă îndeaproape și atent față de multe din nevoile comunităților, doar că multe nu se cunosc. Drept este și faptul că atât într-un caz cât și-n altul s-ar putea mult mai bine, totul pentru mântuirea oamenilor.
      Binecuvântări!

      Ștergere
  14. La multi ani Parinte...multumim ptr ca va faceti timp sa ne amintiti de ceea ce Este mai important ...un an cu multe bucurii si impliniri dubovniceste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu bucurie, cu curată credință și liniște sufletească să vină noul an și la casa voastră!
      Mulțumesc frumos de trecere și de gând!

      Ștergere
  15. Un an nou cu senine clipe de bucurie și binecuvântate momente de liniște sufletească să fie și la casa voastră, Luiza! La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere