luni, 22 mai 2023

UN CAL PUTERE

 


Într-o lume din ce în mai robotizată, în timpurile în care calul devine doar un animal de poveste, întâlnit rareori pe câte un drum lăturalnic ori, când ți-e lumea mai dragă, în trafic, blocând rândurile de mașini mânate de cai putere, în această lume, chiar și uneltele din gospodăriile noastre, multe dintre ele,  pentru caii lor putere le folosim.

În urmă cu mai bine de patru decenii, pe când caii încă se mai potcoveau ca-n vechime, nu precum puricele din poveste,  cu 99 oca de fier, dar cu potcoave înroșite-n dogoarea focului întețit de foale, în vremea aceea zic, când noi, copiii, adunam potcoavele de prin colbul ulițelor spre a le arunca apoi, pe spate, crezând că ne vor aduce noroc, pe-atunci zic, calul putere nu avea explicație doar în cărțile de fizică, academic, ci și pe malul șanțului, în formule greu de înțeles pentru țâncii ce se strângeau grămadă pe lângă bărbații ce se întorceau osteniți de la CAP, la cârciumă, să-și facă poftă de mâncare cu vreo tărie. Căci pe-atunci, zic asta pentru cei mai tineri, caii și căruțele erau pe drum la orice oră, bicele șfichiuiau aerul și zăbalele/strunele erau la mare căutare pentru caii nărăvași.

Discuțiile, inevitabile de altfel, porneau mereu polemici fără de sfârșit, mereu două tabere, aceleași contraziceri. Care cal e mai bun? Mârțoaga ascultătoare ce nu trage decât căruța goală ori nărăvașul greu de strunit care trage totul? Gloaba care se lasă periată ori buiacul pe care abia pui mâna? Ori, mai ziceau cei pățiți că, la ce bun să ai cal dacă mergi pe lângă el ori, avându-l,  tot tu împingi la căruță. Noi, copiii, ne prăpădeam de râs, dar totul e cu socoteală, căci acum, mare, gândind că nu am spor cu utilajul meu ce are destui cai putere pentru treaba ce o face, am venit la vorba celor bătrâni, împingând, spre a ajuta, mârțoagele putere ale mașinăriei, căci caii putere, uneori, sunt doar pe etichetă, iar vina o poartă cel ce face achiziția, stăpânul, că nu alege decât firma, fără a căuta la dinți, cum făceau geambașii cândva.  Și-apoi, am găsit și-n Scriptură, tot acum, mare, cum că unii cai așa sunt de apreciați încât stăpânii lor le fac toată treaba. Iată: „am mai luat seama la încă un rău de sub soare, ca o greşeală care porneşte de la stăpânitor:  nebunul este ridicat la dregătorii înalte, iar cei vrednici stau în locuri de jos. Am văzut robi călări pe cai şi căpetenii mergând ca robii pe jos. Cel ce sapă o groapă poate să cadă în ea şi cel ce dărâmă un zid poate fi muşcat de şarpe.” Ecclesiastul 10, 5-8.

Să mai vorbim despre caii din poveste, năzdrăvanii de se hrăneau cu jar și zburau peste norii cerului? Departe de adevăr, azi nu găsești unul să tragă o brazdă sănătoasă, să „meargă singur” printre rânduri „dansând” la comenzile ce vin dinspre hățurile celui care ține biciul nu pentru a lovi, ci doar ca aduce aminte a faptului că neascultarea, ieșirea din rând, strică toată recolta.

Trăim timpurile în care calul putere a rămas doar formula care să determine forța cu care o greutate (75 kg), împotriva forței gravitaționale, este ridicată de la sol într-o secundă, căci astăzi, chiar dacă oferta este generoasă, în sute de CP, a scăzut calitatea celor care au hățurile, a celor care n-ar mai pune umărul să scoată mârțoaga din încurcătură și nici să strunească nărăvașul din smucitură. Azi e simplu, schimbi calul, dacă se dovedește gloabă o dai repede pe lucru de nimic, dacă-i nărăvaș, nu-l îmblânzești, îl dai spre sacrificare. 

Dincolo de caii putere, de forța mașinilor ori chiar a nobilului animal pomenit, rămâne omul. Nu avem definiție pentru „om putere”, dar trebuie să conștientizăm că puterea unui om este limitată, fizic vorbind, nelimitată în gândire, ca potență, desigur, iar în trăire și voință poate fi accelerată în funcție de cât de mult i se dă libertate în lucrare, având deasupra doar biciul conștiinței, struna cumpătării și hățurile echilibrului.

Trageți cât puteți acolo unde sunteți și lucrați în bucurie acolo unde vă este ascultarea fără a vă păsa că alții pot mai mult, în definitiv, sincer, nu știm niciunul ce sarcini grele poartă ceilalți, chiar dacă uneori ni se pare că-i căruța goală.


2 comentarii: