vineri, 7 ianuarie 2011

S-A TERMINAT!


Din păcate aşa zic mulţi. Majoritatea spun că s-a dus vacanţa, că s-au terminat zilele de sărbătoare şi de odihnă şi că începe iar calvarul. Chiar aşa să fie? Chiar aşa percep oamenii zilele de praznice şi de pomenire a celor ce ne sunt modele de urmat pentru a ajunge în împărăţia cerurilor, ca zile în care trebuie doar să bei şi să mănânci? Oare pentru asta s-au rânduit aceste zile? Oare tot trupul trebuie să fie acela care trebuie să fie mulţumit şi în aceste sărbători?
Iată că scriind aceste rânduri conştientizez că sunt aproape două milioane de români care poartă numele Botezătorului Ioan, dar conştientizez şi faptul că poate nici 10% din ei nu cunosc cu adevărat viaţa lui, că nu fac cinste cum se cuvine acestei zile şi acestui nume. Majoritatea românilor cred că a cinsti înseamnă a da de băut, că de aia e sărbătoare. Şi nu e nici măcar pe departe corect. Şi zic asta deoarece normal ar fi ca măcar numele ce-l porţi să ştii ce înseamnă. Să dai slavă lui Dumnezeu de fiecare dată când îţi faci onomastica prin prezenţa la Sfânta Liturghie, prin rugăciune şi comuniune.
Şi mai e ceva. Spuneam la început că oamenii se tânguiesc după zilele de sărbătoare ce au trecut. Păi eu socotesc că fiecare prezenţă în biserică este o sărbătoare pentru suflet, deoarece te afli alături semeni, alături de Dumnezeu. Ceea ce înseamnă că viaţa toată poate fi o sărbătoare a sufletului când eşti alături de Dumnezeu. Pentru că dragii mei, sărbătoarea are  puţină legătură cu trupul, poate doar pentru faptul că e casa sufletului nostru şi templu al Duhului Sfânt. Sărbătoarea este a sufletului, este ziua în care sufletul trebuie să-ţi primească hrana, este ziua în care trupul trebuie să fie neglijat un pic pentru a ne putea apropia de cele sfinte.
Nu mă lungesc cu vorba că vă scurtez din zilele de sărbătoare şi nu vreau asta. Dar mi-aş dori să văd anul acesta şi oameni  ale căror suflete sunt mereu în sărbătoare, ale căror inimi sunt degajate de grija pentru trup şi ale căror minţi socotesc că sărbătoarea este cu adevărat ziua în care trebuie să simţi că eşti creat după chipul lui Dumnezeu şi că asta te face deosebit.
A, nu uitaţi, sărbătorile nu se termina niciodată! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu