joi, 24 decembrie 2020

COLINDUL LUMINILOR NEAPRINSE

 


În pustia liniștii de-afară, nefirească și aproape tristă, socotind momentul din an în care ne aflăm, doar o ceață rece dă târcoale pe lângă lumina becului de pe stâlp, și se revarsă generos peste capătul de uliță unde locuiesc. E strigător de liniște, în alți ani totul era un zumzet al nopții de Crăciun, era zbuciumul în care, de veacuri, se binevestește nașterea unui Prunc, atunci vestit de păstorii din Beit Sabur, din câmpul aflat la 2 km de Betleemul Iudeii, din locul în care, păzindu-și oile la ceas de seară, au fugit să vadă ieslea în care Cerul s-a unit cu pământul, Dumnezeu făcându-se om pentru a-i reda omului posibilitatea de îndumnezeire, oferindu-i șansa de a depăși starea de chip, iar mai apoi, vestit de cetele de colindători, din tată-n fiu, încât cei ce au fost cândva copii, învechindu-se în zile, să devină bătrânii povestitori ai unei taine pe care, iată, timp de două milenii,  teologii o înrămează-n dogme cu cuvinte alese, iar colindătorii o transmit prin viu grai, cu bogăția cuvintelor rămase din moși străbuni.

Liniște, liniște peste tot, chiar și prin răspântiile prin care, în alți ani, ceata mare de colindători frumoși își striga bucuria și, cu guri însetate, toți din ceată, își sorbeau ceaiurile fierbinți pregătite de gazdele ce nu încetau a-și împărți covrigii, merele, nucile, portocalele, plăcintele și gogoșile purtătorilor de trăistuțe viu colorate. Anul ăsta am tăcut, ne-am ferit și am ferit, am respectat legea cu lacrimi în ochi, e imposibil să faci cete de trei colindători când toată ceata ar depăși o sută de suflete curate de copil, e imposibil să porți masca când la fiecare colț de stradă te așteaptă alte bunătăți, alt ceai cu aromă diferită de cel dinainte și, mai mult decât atât, e greu să strigi din toți rărunchii pe la porțile creștinilor când ai pază pusă la gură. Pe cine ai putea lăsa acasă și pe cine să iei, n-ai strânge oare șuvoaie de lacrimi din ochii celor care i-ai lăsa dincolo de porțile caselor? Anul ăsta n-am fost pe ulițele satului, dar oare, oamenii, oamenii de aici și de pretutindeni, măcar aceia care se declară credincioși, l-au primit în sufletul lor și așa, nevestit?  Și dacă n-au putut ieși pe drum, au cântat oamenii colinde-n casa lor, au îngânat măcar, fie și-n roboteala cotidiană, un colind pe care îl vor fi avut vreodată în mintea seninei copilării?

Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”! Cuvinte simple, ştiu, dacă le măsurăm cu aparenta bogăţie a cuvintelor marilor oratori ai lumii; cuvinte banale, dacă le raportăm la promisiunile mai-marilor lumii, dar cuvinte în faţa cărora sufletul ar face plecăciune, şi nu pentru faptul că au fost rostite de îngeri, ci pentru faptul că împlinirea lor dă sens altor cuvinte de care oamenii nu mai ţin cont: „fericiţi făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”. Într-o lume în care pacea nu mai este decât laitmotivul sub care se adună irozii lumii de azi pentru a-şi justifica săbiile, din ce în ce mai mulţi parcă, în timp ce adevăraţii făcători şi aducători de pace trăiesc reale războaie interioare în multele piedici ale celor din exterior, se naşte Hristos, pedagogic, an de an, pentru toţi cei care doresc să-şi cânte colinda, pentru fiecare nou născut, într-o lume ce se învecheşte  zi de zi.

Foarte mulţi  se bucură acum, şi bine fac, căci bucuria este o fiică a speranţei, dar să se gândească, să ne gândim toţi de altfel, că în aceste clipe (şi-n fiecare zi din an) sunt şi oameni în suferinţă, sunt oameni care zac în spitale, oameni care-şi petrec pe cei dragi spre morminte, oameni cărora, cel puţin pentru moment, sclipirea celor din jur le este potrivnică, în ei pâlpâind doar o mică flacără de putere, una care trebuie întreţinută, ajutată să nu se stingă, cu un gând bun, cu o rugăciune, cu o uşă deschisă care să aducă pe lângă fluviul lacrimilor de suferinţă amară şi câte o lacrimă mai dulce de bucurie, de nădejde.

Frisoanele neputinței sunt tare dureroase,  știu că nu ne putem ridica la înălţimea îngerească, dar măcar demnitatea omenească să ne-o păstrăm, altfel, vom ajunge să privim spre cer şi spre cei de lângă noi, dorind să ne spunem păsul şi bucuriile într-o lume în care pacea ar aduce bunăvoirea între oameni, dar în care, lanţurile conştiinţei încărcate cu care ne legăm şi zidurile groase ale nepăsării în care ne ducem războaiele, ne vor transforma în necuvântătoare dobitoace, în colindători tăcuţi  şi trişti, pe la porţile vieţii.

 M-aş bucura ca ziua sfântă a naşterii lui Hristos să vă aducă speranţă curată, bucurie sfântă, colindători pe la ferestrele minții, glasuri ori rânduri scrise de prieteni, credinţă fierbinte şi dorinţe bune şi de folos sufletului ce tânjeşte după cele senine şi mântuitoare. Cei ce au postit şi cei ce nu au postit, cei ce se împărtăşesc ori cei care nu pot face asta, cei care cred cu tărie şi cei care nu (mai) cred, fiecare după putinţă, ştiinţă şi dorinţă, să fie mai bun, dacă s-ar putea, asemenea pruncilor senini şi plini de pace. 

E liniște, acum, parcă și cerul, petice, petice, dă semne de liniștire, lăsând loc stelelor să-și facă magia pe bolta magică a nopții de Crăciun, ca și cum, într-un colind magic, din neaprinse lumini, se vestește sfânta naștere de îngerii ce cântă de pe portativul unui cer ce se face staul, în vreme ce noi așteptăm darurile unui Moș de la care cerem din ce în ce mai multă sănătate, liniște și speranță.

Binecuvântări!

 

 

31 de comentarii:

  1. Crăciun fericit și binecuvântat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărbători cu binecuvântate clipe de senin și liniște sufletească să fie și la casa voastră!

      Ștergere
  2. Craciun fericit alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărbători cu liniște sufletească să fie și la casa voastră!

      Ștergere
    2. Craciun binecuvantat si tie ,om cu suflet cat infinitul!

      Ștergere
    3. Mulțumesc frumos de tot gândul bun! Din sufletu-mi așa de mic, transmit și eu bucurie și senin binecuvântat!

      Ștergere
  3. Sărut-mana Parinte Victor,

    E liniste intr-adevăr, o liniste care doare!
    Parca nici preparatele pe care le-am făcut fiecare nu mai sunt atat de apetisante și de aromate!
    Cu toate acestea simt o mare bucurie ca Iisus se naște și ne mai da o sansa la indreptare!
    Sărbători pline de bucurie și de speranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-aș bucura ca-n zilele astea sfinte să ne putem regăsi cu colindătorii la biserică, așa cum se poate acum, cu respectarea legii, cu atât mai mult cu cât biserica noastră este primitoare nu doar ca stare, ci și ca spațiu.
      E foarte greu, e ca și cum ai pierde un an de școală, un an de copilărie, un an de întâlnire cu prietenii.
      Dincolo de toate, să privim cu încredere și credință, vom avea, mă rog pentru asta, și zile mai bune.
      Sărbători cu binecuvântare să fie și la casa voastră, Andreea!

      Ștergere
  4. Sărbători fericite si multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucurie, senin și liniște sufletească să fie și la voi, Tănțica!

      Ștergere
  5. Sărbători binecuvântate, va doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărbători binecuvântate cu credință și bucurie să fie și la casa voastră!

      Ștergere
  6. Eu cant totdeauna toate colindele pe care le stiu,sau din carte, inainte de a vedea ce e sub pom.Asa se face la mine in casa de cand ma stiu,adica vreo 70 de ani.Sarbatori binecuvantate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud și de astfel de momente, clipe de normalitate sufletească de altfel.
      Nașterea Domnului să vă fie cu folos și binecuvântare!

      Ștergere
  7. Craciun binecuvantat parinte, alaturi de familie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nașterea Domnului să vă aducă și vouă binecuvântate clipe de bucurie și împlinire sufletească, sărbătorile ce vin să vă aducă liniște și îndelungă răbdare.

      Ștergere
  8. Sa tot fie vreo ora de cand ne-am intors de la nepoata mea.Pustiu in oras,ploaia rece si deasa le-a taiat elanul si celor ce poate ar fi iesit din case.Orasul mai cenusiu ca niciodata,cateva podoabe firave pe ici pe colo,chiar si luminitele care ne bucurau altadata le primim cu portia.Doar semafoarele functionau inutil.La radio era o melodie aiurea si chiar ii spuneam mamei ca nu puteau sa transmita o colinda.Cred ca m-au "auzit" si a inceput sa se auda "O,ce veste minunata".Sa dea Dumnezeu sa primim vesti minunate si sa ne continuam vietile in normalitate.
    Sarbatori binecuvantate si cu speranta sa fie la casa voastra Padre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact așa, s-a simți „spiritul” sărbătorii doar prin magazine, drept dovadă că alergarea după hrană și grija pentru pântece rămâne la fel de fie în timp de pace și-n timp de război deopotrivă, când e sănătate ori boală, la fel de mult.
      Zile cu binecuvântate clipe de bucurie și senin să fie și la voi, Die!

      Ștergere
  9. Ce cuvinte să mai rostesc eu? Așa de blînd- dureros le-ați așternut sau așa s-au așezat la mine, noh, după sufletul omului, nu? Nici nu am realizat, dar așa mă tot gîndesc de cîteva zile, e o liniște grea, parcă mai grea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ionela, sentimentul este comun, și e firesc, doar că în inima unui preot nu doar că trece sabia, ci mai este și răsucită, fiindcă eu nu am suferit doar pentru mine și familia mea, ci și pentru familia lărgită, parohia ce mi-a fost încredințată. Altfel, într-o lume din ce în ce mai tăcută ori redusă la tăcere, colindul mut dă o și mai mare senzație de pustiire tăcerii ce se așterne peste noi.
      Zile cu binecuvântare să fie la voi, acolo, departe de meleagurile unde încă mai visăm la colindare!

      Ștergere
  10. Sarbatori binecuvantate scumpii nostri nasici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim de tot gândul cel bun, fina! Bucurie sfântă și liniște sufletească să fie și la casa voastră!

      Ștergere
  11. Ar trebui sa publicati cateva carti,scrieti atat de frumos,...e un har ce trebuie impartasit lumii prin mesajul pe care il puteti astfel transmite.
    Ramane doar sa cautati cateva teme de actualitate.
    Craciun Fericit alaturi de familie si toti enoriasii dv!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru apreciere și urări! Îmi tot spun mulți prieteni că ar trebui să public, dar consider că încă nu-i momentul, nu sunt destul de copt, mai am de învățat, mai am de cules. Cândva, poate, Dumnezeu rânduiește.
      Zile cu senin binecuvântat!

      Ștergere
  12. Pustiu și peste satul meu, dar nu și în suflet. Sărbători frumoase, Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convins, Dana, sunt convins că așa e, te cunosc și știu cât îți poate sufletul, dar la fel de bine văd și care-i situația în lumea asta.
      Senin și bucurie să fie la voi!

      Ștergere
  13. Cat har... cat de frumos scris. M a uns pe suflet! Sarbatori binecuvantate si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru gândul bun de apreciere și pentru urări!
      Zile cu binecuvântat senin, pace și bucurie să fie și la casa voastră!

      Ștergere
  14. E prea multa liniste, e adevarat, o simtim cu totii..Sarbatorile par cam triste, ca si noi..
    Binecuvantati sa fie cei ca Parintele Victor care parca au fost alesi sa vada ce e in sufletele noastre si.. sa ne spuna si noua..
    Va doresc sarbatori cu bine si daca luminile de afara nu se vad, sa ne ,,aprindem" fiecare sufletul si sa ne adunam gandurile bune intr-o ruga comuna, sa se auda pana la Ceruri.Si sunt sigura ca ea va fi ascultata si stiu ca asa cum a fost randuit de veacuri, dupa fiecare noapte zorii se arata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru tot gândul bun și pentru apreciere! Mi-ar plăcea să cred că oamenii își vor dori cât mai mult, tot mai mulți, să se apropie de cele sufletești, să se apropie tot mai mult de Dumnezeu, curat și sincer, nu doar pentru ochii lumii, nu doar constrânși de nevoi.
      Binecuvântări!

      Ștergere
  15. Doamne ajuta la tot preotul a recunoaste si feri pe el si oitele sale de pecetea lepadarii-trei-de-sase si a citi drept cartea cu invatatura despre aceasta pecete in altarul bisericii.

    Dupa crucificarea si inaltarea Prea Bunului la ceruri, primii crestini au fost persecutati de catre aceiasi farisei fanatici care l-au si rastignit pe El. Amenintarile cu excluderea din societatea templului suferite de parintii acelui orb din nastere vindecat de Hristos s-au reluat. In acea vreme revenirea in societate (la normalitate) era conditionata de o dezicere de Hristos prin efectuarea unui pacat de neiertat, si anume trebuia sa se declare autoritatilor cum ca minunile Mantuitorului se faceau prin diavolul (Mt. 12:24, 27, 9:34, 10:25, Marc 3:22, Luca 11:15). Practic aceasta constiuia in acea vreme pecetea hulei impotriva Duhului Sfant. In ziua de azi intoarcerea la normalitate se conditioneaza prin o hula asemanatoare dar muta, anume prin acceptarea vaccinului mincinos. Acest foarte mediatizat “vaccin” nu satisface definitia de vaccin, fiind de fapt un tratament genetic cu messager ARN. Cercetati cum acesta are puterea de a neutraliza ireversibil capacitatea subiectului de a deveni locuinta Duhului Sfant. Prin virtutea cuvantului Fac 1:27, rasa umana este zidita dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Asemanarea nu este la infatisare caci nici un pamantean nu l-a vazut pe Dumnezeu Tatal la fata. Asemanarea este launtrica, prin chipul, informatia si structura ADN-ului din sange. Lev17:11 arata cum doar la nivelul sangelui viata si implicit asemanarea cu Dumnezeu poate salaslui deplin in trup. Cine va primi intepatura scorpiei isi va modifica ADN-ul stramosesc cel primit de la Dumnezeu dar nu chiar imediat. Mesagerul ARN are nevoie de aproximativ cinci luni si totodata de alti doi catalizatori si anume nanoparticule plus unde 5g de o anume frecventa. Nanoparticulele sant deja prezente prin ploaia invizibila de pulberi ce cade peste natura de decenii. Deci activarea va ramane sa se faca numai la pornirea acelor unde speciale si va fi nevoie de cateva luni de zile pentru ca diviziunea celulara indusa de 5g printr-un proces asemanator electroforezei sa raspandeasca prin tot corpul modificarea cea codificata in mesagerul ARN. Fara toti acesti vectori prezenti simultan modificatorul din intepatura scorpiei va dormita inactiv, fiind valabil pentru zece ani.

    Confirmarea acestei ipoteze vine explicit din cartea Apostolului Ioan a Apocalipsei 9:1-11. Aici este vorba de fantana adincului din care se ridica un fum ce intuneca soarele si vazduhul (pulberile nano care acopera cerurile in tot pamantul). Acest fum este totodata si ceata care se pune peste mintile oamenilor prin mass-media ca sa-i manipuleze spre lepadarea de Dumnezeu. Din acest fum al manipularii ies lacustele care nu ataca verdeata pamantului ci numai pe cei fara pecetea dumnezeiasca. Aici se arata ca cei care urmeaza dieta vegetariana nu pot fi manipulati prin frica de boala ca sa ceara vaccinul. Acesta este confirmata si de faptul ca in primavara 2020 lucratorii din industria carnii au fost cei mai afectati de pandemie. Lacustele au fete de oameni si par de femei cu bolduri intepatoare de om si au platose precum militarii. Personalul sanitar mondial, prin excelenta feminin, va actiona sincronizat, in stil militar, asemenea lacustelor, sub inspiratia si puterea fumului iesit din abis (media). Ele vor provoca o agonie de cinci luni pacientilor ascultatori care isi vor ruga moartea dar moartea nu va veni sa-i salveze.

    Din EnglezA

    RăspundețiȘtergere