duminică, 15 august 2021

PĂREROLOGUL

 


Părerologul e un om care-şi dă cu părerea în orice situaţie, este persoana care iese în evidenţă taman când îţi este lumea mai dragă, este cel care-ţi dă peste lingură spunându-ţi că ciorba acră nu se mănâncă (și) cu mămăligă şi tot el este în stare să-ţi vâre o pernă în plus sub cap pe motiv că fără pernă te-ai putea sufoca cu propriile vise.

Azi e zi de mare sărbătoare, Adormirea Maicii Domnului, mai pe româneşte, sfântă Mărie Mare, ultima sărbătoare importantă a anului bisericesc (anul bisericesc începe la 1 septembrie şi se termină la 31 august).  Şi taman când să înceapă distracţia, adică bucuria întâlnirii cu cei dragi într-o astfel de zi, după ce vii de la slujbă, dar nu numai, apar părerologii de serviciu care zic că nu e bine să urezi ani mulţi celor care poarte numele binecuvântat al Maicii Domnului, Maria.  Fireşte, vin cu fel şi fel de argumente care te fac să te cruceşti cu stânga, cu ochii şi cu limba-n cerul gurii deopotrivă. Cum că, vezi Doamne, azi e zi de tristeţe, că Maica Domnului a murit, că trebuie pe 8 septembrie, la prăznuirea naşterii, nu acum, să faci urarea de mulţi ani. Ba mai mult, mutarea la cer nu e de bun augur, că apare ceasul rău şi după el pisica neagră, că horoscopul zice de Mercur că iar e retrograd (ca şi cum ar fi fost vreodată altfel) şi că nu e bine de urat. Pfoaii, de noaptea minţii! Deh, greu de înţeles pentru unii că moartea unui creştin e doar o adormire, plecarea din lumea asta nefiind altceva decât urmarea unui drum ce duce spre veşnicie, de se poate, spre cea în lumină şi bucurie, că nu degeaba îi prăznuim pe ceilalți sfinți în ziua adormirii lor și, ca atare, de sf. Gheorghe, Vasile, Nicolae urăm de mulți ani fără a ne mai crampona cu mimă de înmormântare.

Şi acum, ce să facă săracii oameni de-şi făcură şi ei un tort, o prăjitură, ăi de şi-au chemat prietenii, cei care au venit senini şi plini de bucurie la biserică? Să-şi facă deja colivă? Să se îmbrace cernite haine şi să-şi aştepte musafirii în atmosferă de parastas? Să fim serioşi, azi, dar nu doar azi, ci ori de câte ori avem posibilitatea de a ura ceva frumos cuiva, când putem aduce un zâmbet şi-o bucurie în sufletul unui cunoscut, să o facem. De poţi ura cuiva de bine de cinci ori într-un an, urează-i, căci fără dar şi poate, pentru fiecare din noi, vine şi momentul în care urarea “Dumnezeu să-l ierte” va avea cu adevărat sens şi logică. 

Aşa că, spre disperarea unor părerologi, spre consternarea celor care au avut impresia că ei au dreptate, eu, din tot sufletul, urez ani mulţi și binecuvântaţi în ocrotirea şi mângâierea Maicii Domnului, tuturor celor care poartă minunatu-i nume, Maria.

La mulţi ani!

p.s Părerea mea, desigur.

9 comentarii:

  1. Așa cred și eu!Anul trecut am urat unei prietene La multi ani și mi-a zis că :" ce am murit?"Anul acesta am scos-o din listă!Sănătate să aveți și să mai postați pe blog, că citim cu plăcere!



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, oamenii se cramponează de câteva gesturi care, în ființa lor, sunt pline de lumină și bucurie. E trist să auzi că cineva se supără pentru o urare de bine neînțelegând că rostul sărbătorilor, al praznicelor, este taman de a aduce bucurie între oameni.

      Ștergere
  2. De-ar fi pe lume doar "părelologi" ca dumneavoastră, câtă bucurie ar fi...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt doar un om simplu, știi bine, părerile mele, cred, fiind doar o picătură de culoare într-un ocean gri și pâclos de indiferență. Mulțumesc frumos de apreciere!

      Ștergere
  3. Avertisment: Razboiul este aproape caci vor venii vremuri grele pentru ca Bisericile se vor alia cu AntiHristul doar cei care cred cu adevarat in Divinitate vor fi mantuiti cu adevarat si nu acceptati sa fiti insemnati cu semnul fiarei pentru orice lucru pe care il cumparati din obligatie pentru mediul politic este corupt pentru a va minti si manipula cu vorbe mieroase si va va spune ca cel ne va salva va fi un Împărat fals care va face minuni in numele Necuratului - aveti de grija pe ce drum veti merge. by anonimus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constat că ai greșit pagina, de fapt, mai bine spus, din nou ai greșit pagina cu un astfel de comentariu.

      Ștergere
  4. Să ne trăiască Măriile și noi cu ele! Adevărat că, de câțiva ani, unii au reinterpretat sărbătorile religioase și când să te bucuri și să spui ,,La mulți ani!”, poate, poate dă și ,,sfântul un ness, te oprește din gândul cu arome de cafea și îți trântește chestia cu comemorarea, de îți moare și simțul olfactiv și gustativ și uneori pui în balanță inteligența și prietenia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar așa, de ceva vreme, amestecul de habotnicie și ignoranță face ca o mare parte a sărbătorilor și rânduielilor bisericești să fie combinate și/sau amestecate cu horoscoapele, cu tradițiile dacice și cu influențele unui orient îndepărtat atât fizic cât și ca parte de cultură și credință. Altfel, da, să ne trăiască sărbătoriții și gândurile bune să-i însoțească la tot pasul!

      Ștergere
    2. Am comentat pentru că până acum vreo 2 ani, o cunoștință suna și ura ,,La mulți ani!”. Cu postările astea pe FB, brusc s-a întors la 180 de grade și are postare cu ,,eu nu urez...”. Ce mă miră, este faptul că i-am cunoscut preotul, care mi-a plăcut ce cuvânta după slujbă. E din Iași, o biserică mică, parcă ar fi o capelă de familie. Îi cunoștea pe toți cei prezenți, cu evenimente bune, mai puțin frumoase, cu bune și rele. Dar...

      Ștergere