miercuri, 10 februarie 2010

ESTI ULTIMUL OM

M-am întrebat de multe ori cum s-o fi simţit Adam în postura de prim om, ce sentiment o fi avut când a realizat că el este singurul om, că totul îi este pus la dispoziţie şi că el este cel de la care trebuie să plece totul în ceea ce priveşte rasa umană.
Conform referatului biblic, cartea Facerii, prima carte a Bibliei, Adam a cam dat cu stângu-dreptu', şi de la el noi plătim acest tribut al morţii trupeşti până la sfârşitul veacurilor. Foarte mulţi nu înţeleg acest lucru, cum că pentru o muşcătură din fructul oprit să fii pedepsit cu moartea. Dar această poruncă venită de la Dumnezeu este una de încercare a libertăţii, libertate de care Adam nu a profitat, ci din contră, mânat de poftă s-a depărtat de Dumnezeu. Mai pe înţelesul tuturor, Dumnezeu i-a dat libertate deplină în rai, i-a dat voi să mănânce din toate ale raiului, să facă tot ce doreşte, cu o condiţie: să nu mănânce din acel pom. Am tinde să zicem : ce fraier Adam, cu toate bunătăţile la dispoziţie a mai dorit să guste şi din pomul ăla.
Dar, pofta l-a omorât pe om. Fapt pentru care, pentru acei care zic că ei nu ar fi făcut ca Adam, că ar fi rezistat tentaţiei, o să le propun un test imaginar.
Gândeşte-te că din cauza unui lucru natural ori supranatural ai rămâne ultimul om pe pământ. Şi aici nu mă refer a rămâne ultimul om sub înţelesul de cel mai josnic, pur şi simplu să devii singurul locuitor al planetei. Hai să nu fim chiar sumbri, să mai ai şi partener(ă). Ce crezi că ai putea face în această situaţie, având la îndemână tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea, regenerarea omenirii, în nişte parametri fixaţi de Dumnezeu, cu o libertate ca şi cea dată lui Adam. Crezi că te poţi descurca? Asta având în vedere că teoretic noi nu ne prea putem descurca nici acum, când nu toate sunt în cârca noastră, când o grămadă de treburi, probleme, sunt rezolvate prin împărţirea atribuţiilor între oamenii din societate, unii doctori, alţii profesori, preoţi, şoferi, brutari........ Deci, misiunea lui Adam a fost una cumplită, şi cred că nici unul dintre oameni nu ar fi fost în stare să o ducă la capăt cu brio.
Această neputinţă vine din cauza poftei, a dorinţei de a gusta din toate cele înconjurătoare, devenind sclavi, devenind din stăpâni ai pământului, stăpâniţii pământului.
Ca test, ducem într-o casă utilată cu tot ceea ce este de trebuinţă unei case, plus grădină cu toate cele ale unei grădini, ducem un om. Într-una din camere punem o cutie goală, dar închisă, şi-i spunem omului că poa' să facă în casă şi-n grădină tot ce pofteşte, să folosească totul fără nici o frică, numai să nu umble în cutia amintită.
Credeţi că nu va umbla la cutie? Eu că cred că singurul lucru la care se va gândi acesta va fi. Nu-l va interesa nimic din casă şi grădină, va sta cu gândul numai la a deschide cutia.
Ceea ce înseamnă că, nu a fost uşor de Adam, ceea ce înseamnă că nu e bine să fii nici primul şi nici ultimul om, e bine să-ţi vezi de drum şi să te bucuri de ceea ce ţi-a dat Dumnezeu, fără a căuta să-ţi găseşti suplimente,deoarece s-ar putea să-ţi dăuneze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu