duminică, 2 ianuarie 2011

POZE CU SARBATORI "CA LA NOI"


Văzură-ţi ce mai zboară timpul? Cum trec  zilişoarele noastre de nu se mai văd din urmă, şi cu altele abia că se mai zăresc prin negura viitorului. Poate că nu mai aveţi chef sau timp de a vă mai aduce aminte de sărbătorile ce abia trecură. Numai că eu cu perseverenţă nu doresc să le fac uitate definitiv, ci prin intermediul a câteva poze am să încerc să fac cunoscut lumii întregi cum e pe la noi.


Aşa se face că anul acesta după ce copiii au terminat colindeţele în dimineaţa de Ajun, pentru prima dată în parohie şi-n sat, am mers cu colindul o ceată de aproape 70 de colindători, cu colinde româneşti, dând un ocol satului prin părţile mai importante şi vestind oamenilor  Naşterea Domnului. Menţionez că la anul vom încerca să mergem seara cu felinare şi lumânări aprinse. Oamenii ne-au primit cu ceai fierbinte şi covrigi.

A doua zi au venit copilaşii cu Steaua, dar şi băieţii cu Steaua Mare, asta după ce le-au vestit tuturor credincioşilor aflaţi în biserică că s-a născut Hristos. A fost deosebit şi a fost o surpriză pentru toţi cei din biserica plină la ora 7.30.
Doar ce s-a apropiat anul nou că au venit înaintea pluguşoarelor, băieţii cu Plugul mare, care au urat belşug pentru recolta anului ce urma să vină.

Mai apoi, de anul nou, au venit băieţii din parohia vecină cu Vasilca, vestind pe la case venirea noului an şi prăznuirea sfântului Vasile. Designul şi costumaţia  Vasilcii este super. Vă mărturisesc că şi versurile sunt originale.

Mai târziu un pic a venit şi Capra, şi să mă credeţi că deşi era fum de ger afară, a meritat din plin să urmăresc spectacolul caprei, cu versuri originale, autentice.  Capra a fost şi ea la înălţime.

Poate vi se pare puţin lucru, dar cred că anul ce abia a trecut a fost un început, o renaştere a colinelor şi tradiţiilor fără kitsch la noi în sat. Mai avem de lucru. Şi poate la anul vom vedea şi mai multe, şi mai frumoase şi poate chiar filmate.  Până atunci, rămânem cu pozele.

18 comentarii:

  1. FELICITARI PENTRU TOT!!SA VA MENTINA DUMNEZEU OBICEIUL.COLINDELE SI DATINILE NOASTRE ,,TREBUIE'' SA RENASCA,TREBUIE PASTRAT FRUMOSUL SIMPLITATII SI AL TRADITIILOR,CATEGORIC FARA KITSCH-URI.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Si daca e posibil, de acolo de unde sunteti voi, sa faceti cunoscut lumii ca neamul romanesc e unul binecuvantat de Dumnezeu, si ca romanii sunt oameni care se mandresc cu zestrea primita de la inaintasii lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. La mulţi ani, Marilena, cu bucurie, pace şi suflet senin!

    RăspundețiȘtergere
  4. Parinte ce bine cand oamenii stiu sa sarbatoreasca frumos sarbatorile cu adevaratele datini nu cu cele paganesti.Multumim ca ati impartasit si cu noi cei virtuali franturi din activitatea parohiei din Salcia.Doresc tuturor parohienilor si dumneavoastra bineinteles un An Nou binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos. Poate la anul vom merge si noi. Fam. Iordache

    RăspundețiȘtergere
  6. Am sa incep prin a felicita trimisul Domnului catre cetateni satului Zidurile, nu pot sa spun, decat ca am fost un fericit colindat de catre intreaga adunare de colindatori. Sunt sentimente greu de descris, a fost minunat, intrucat nu ma asteptam ca la locul de munca sa fiu colindat, am fost placut surprins si foarte emotionat de minunatii colindatori in frunte cu Preotul Victor, cel fara de care satul Zidurile ar fi lipsit de indrumare, credinta si milostivenie. A fost un Ajun al Craciunului de neuitat. Va multumim. Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc de vizite si de aprecieri. Vreau s[ mentionez ca pozele sunt facute in satul Zidurile, comuna Odobesti, judet Dambovita, pentru ca este posibil ca la unii cititori sa apara localiatetea Sakcia, ceea ce este gresit, deoarece asta este localitatea ce o arata providerul de internet,

    RăspundețiȘtergere
  8. O vorba veche romaneasca spune:,,cine nu are batrani sa isi cumpere'', eu vin acum si spun cine nu are preot ca si al nostru sa isi cumpere.Ati schimbat multe in satucul acesta mic , oamenii se indreapta acum mai mult spre Dumnezeu si apreciaza mai mult datinile si obiceiurile noastre romanesti.Dumnezeu sa va ajute in tot ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  9. dumneavoastra sunteti faclia satului.altfel am fi in bezna.va multumim.

    RăspundețiȘtergere
  10. O vorba veche romaneasca zice :,, cine nu are batrani sa isi cumpere'' , eu vin acum si va spun cine nu are preot ca si al nostru sa isi cumpere .Anul acesta ne-am bucurat cu adevarat de NASTEREA DOMNULUI ,am intampinat aceasta sarbatoare cu emotii si cu poarta larg deschisa pentru colindatorii ce au vestit-o. Datorita dv. Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  11. va multumim parinte victor pt ceea ce faceti pt satul nostru, dvs sunteti faclia.fara ea suntem in bezna.

    RăspundețiȘtergere
  12. O vorba mai veche spunea ,,cine nu are batrani sa isi cumpere'' eu vin si va zic cine nu are preot ca si al nostru sa isi cumpere .Anul acesta ne-am bucurat cu adevarat de NASTEREA DOMNULUI. Am intimpinat cu bucurie , emotii si poarta larg deschisa colindatorilor. Va asteptam si la anul iar dv parinte va multumim !

    RăspundețiȘtergere
  13. O vorba mai veche spunea ,, cine nu are batrani sa isi cumpere'' eu vin acum si zic : cine nu are un preot ca si al nostru sa isi cumpere.Anul acesta ne-am bucurat cu adevarat de NASTEREA DOMNULUI,cu emotii si lacrimi am ascultat colindele cintate pentru prima data la noi in sat.Ati fost sufletul acestui cor , va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumos, ma bucur sa vad ca traditiile se pastreaza.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  15. O vorba mai veche spunea ,, cine nu are batrani sa isi cumpere'' eu vin acum si zic : cine nu are un preot ca si al nostru sa isi cumpere.Va multumim ca faceti atatea pentru satu nostru.alex ionutz

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu degeaba se spune:"OMUL sfinteste locul".
    FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ne mandrim ca suntem romani. si ca neanul omenesc este binecuvandat de catre Dumnezeu.Ma mandresc ca sunt crestina.. si in numele localitatii Zidurile va multumi Prea-Cucernice-Parinte.. pentru invataturile care ni le acordati la scoala de Duminica. Multumim !` :-*

    RăspundețiȘtergere
  18. frumos,,, ma bucur ca va-m cunoscut si sper ca-n viitor sa fiti tot atat de intelept si sa ne indreptati pe cat mai multi pe calea cea dreapta a bunei credinte ,locuitori ai satului Zidurile bucurati-va de prezenta acestei minuni alaturi sufletelor voastre. dumnezeu sa va aiba in paza parinte, familia Dumitru

    RăspundețiȘtergere