marți, 1 martie 2011

FEMEI SI FEMEI



Fără îndoială că subiectul de azi este unul delicat, mai ales când vine din partea unui bărbat. Că vă spun sincer e greu pentru un bărbat să vorbească despre femei, e greu în sensul că în general bărbaţii când vorbesc despre femei, vorbesc despre anumite părţi ale trupurilor feminine, ori despre defectele lor.
Astăzi, în puţine cuvinte, am să încerc să scot în evidenţă câteva trăsături ale femeii. În primul rând, conform Scripturii, femeia a fost creată din coasta primului bărbat, Adam. Prima femeie s-a numit Eva, adică viaţă, deoarece din ea s-a perpetuat specia umană, ea  a fost cea care a dat viaţă primilor oameni fără intervenţia directă, prin punerea mâinilor divine. Ea are meritul de a fi prima mamă a planetei, chiar dacă aceasta a fost urmarea a păcatului neascultării în care căzuse. Timp de mii de ani până la Hristos, femeia a fost supusă bărbatului până la sclavie. Cu toate acestea paginile Scripturii ne descoperă şi pentru acea perioadă femei deosebite cum ar fi Sarra, Rahela, Semfora, Rut, Asineta .
În Noul Testament  avem pe noua Eva, pe Maica Domnului cea care a născut Viaţa cea veşnică, pe Mântuitorul lumii, cea care a devenit model de supunere faţă de Dumnezeu când spune: „iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău”.  De la Născătoarea de Dumnezeu au învăţat femeile mironosiţe, de la ele au învăţat diaconiţele, apoi alte femei creştine, mucenicele şi cuvioasele, femei care au slujit lui Hristos şi au primit cununa veşniciei.
În anul de graţie 2011, în timpul în care femeia sărbătoreşte venirea mărţişorului s-au mai schimbat treburile. Adică feminitatea şi rostul femeii s-a denaturat. Unele femei vor să fie bărbaţi, altele ca bărbaţii. Unele femei  dispreţuiesc dreptul şi obligaţia de a fi mame (acolo unde se poate fizic), un drept pe care noi bărbaţii nu-l avem. Şi ce poate fi mai nobil decât să dai viaţă, aşa cum a dat Dumnezeu. Unele femei aleg plăcerea conceperii prin unire trupească dar fug de durerea naşterii prin săvârşire de avort de comun acord sau fără acordul bărbatului. Altele doresc să fie mai presus decât au fost create de Dumnezeu, schimbându-şi radical părţi ale corpului pentru a fi atrăgătoare. Personal, în iconografia bisericeasca nu am văzut nici o sfântă care să fi făcut aşa ceva. Decenţa femeii nu înseamnă ca aceasta să nu-şi îngrijească corpul său. Una e să îţi cureţi unghiile şi să le păstrezi curate şi sănătoase folosind anumite produse şi alta e să ai unghii de 20 cm vopsite multicolor. Şi mă opresc  aici că aţi prins ideea, deoarece femeia are vocaţia ei şi în această vocaţie se şi mântuieşte. Din cauza unui stupid spirit competitiv, se naşte în societate o tensiune enormă între sexe. Soluţia nu este să transformi femeia în bărbat sau bărbatul în femeie, ci fiecare să-şi împlinească vocaţia şi aşa se ajunge la armonie. Femeia trebuie să aibă gingăşie, nu să urle la meciuri râgâind alături de bărbaţi. Femeia trebuie să fie maternă, să ocrotească cu gingăşie familia, împlinind lipsa acestui sentiment pe care bărbatul nu-l are sădit din naştere în el. Femeia trebuie să înveţe de la Maica Domnului, să privească icoana şi să caute trăsăturile ei de femeie care a născut mântuirea.
În spiritul de competiţie în care se găseşte omenirea azi, probabil că multe femei îşi doresc în sinea lor să fie ca Fecioara Maria, numai că modul în care se comportă trădează acest sentiment. Nu poţi fi ca Maica Domnului şi să fii manechin pe podiumurile lumii, nu poţi fi cu adevărat mamă şi să îţi vinzi trupul pe bani grei pentru a încânta ochii acelora care se socotesc bărbaţi fatali.
Aşa se face că mărţişorul meu pentru femeia creştină este dorinţa de a vedea cât mai multe femei că ştiu să-şi ducă crucea feminităţii aşa cum trebuie, dezvoltând la maxim cele pe care Dumnezeu  le-a sădit în sufletul lor, demonstrând că sunt urmaşe ale  Evei şi având caracterul Maicii Domnului.

5 comentarii:

  1. Multumim parinte pentru frumoasele cuvinte de invatatura si frumosul martisor!
    L-am primit cu bucurie.
    Dumnezeu sa va binecuvante!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarut mana, parinte! Va multumim pentru cuvintele dvs. frumoase!

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara!

    Imi cer scuze pentru aceasta interventie out of topic, dar nu am altfel cum sa transmit apelul ce urmeaza.

    Sunt voluntar al Asociatiei Bubulina din Italia (in curand se va infiinta si in Romania), asociatie ce se ocupa de copilasii bolnavi de cancer sau leucemie.

    As avea marea rugaminte sa faceti public pe blogul dvs. cazul unui bebelus de 10 luni, care s-a nascut cu Leucemie Acuta Limfoblastica Congenitala cu celule precursoare B. Singura lui sansa de insanatosire este un transplant de celule stem hematopoietice. Pentru aceasta are nevoie de o suma mare de bani, care nu poate fi stransa decat cu ajutorul oamenilor cu suflet mare. De aceea avem nevoie de mediatizarea pe toate caile a povestii acestui fiu de preot.

    Mai multe detalii puteti afla pe blogul creat special pentru bebe Marian:

    http://bebemarian.wordpress.com/

    Va multumesc din tot sufletul pentru bunavointa dvs.!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim Parinte pentru frumoasele urari. Din pacate ajung la urechile noastre cam tarziu dupa ce am parcurs poate jumatate de viata sau mai mult.Dar niciodata nu este tarziu sa ne ridicam , sa ne scuturam si sa mergem pe calea ce buna pentru a face parte din turma cea din dreapta Tatalui la Infricosatoarea Judecata.

    RăspundețiȘtergere
  5. "avand caracterul Maicii Domnului"


    Cat de sus ne.ati urcat parinte. Putem noi tinde acolo?

    Doamne ajuta
    Cristina

    RăspundețiȘtergere