marți, 26 aprilie 2011

POZE DE PASTI CA LA NOI


Cos cu oua


După o perioadă petrecută aproape numai în biserică, alături de credincioşii parohiei şi de Hristos, a sosit momentul să fac bilanţul bucuriilor trăite în aceste aproape două săptămâni de rugăciune continuă şi de împărtăşire zilnică cu cuvântul Scripturii şi cu Sfânta Împărtăşanie.
Am crezut că e bine ca această postare să fie grăitoare nu prin cuvinte ca de obicei, ci să fie însoţită de fotografii care să prezinte cititorilor blogului dragostea şi dorinţa multora  dintre credincioşii parohiei pentru cele sfinte care se săvârşesc în biserică, pentru Hristos şi lucrarea Sa de mântuire, lucrare ce mişcă inimile împietrite de poluarea  demonică a traiului fără de Dumnezeu.
Aşa se face că după ce biserica s-a dovedit neîncăpătoare la duminica Floriilor,(autorul a fost neinspirat şi nu a făcut fotografii), săptămâna mare a început cu denii în fiecare seară, cu spovedanie, cu împărtăşirea celor bolnavi. Apoi s-a deschis „trusa medicală” necesară vindecării trupurilor şi sufletelor celor bolnavi din cauza slăbiciunilor sufleteşti prin săvârşirea Tainei Maslului în ziua de miercuri. La Taina  Sfântului Maslu au fost şi tineri şi bătrâni, aşteptând şi ascultând cu răbdare cele şapte evanghelii şi rugăciuni, aşteptând ungerea tămăduitoare cu untdelemnul sfinţit spre însănătoşirea trupului şi întărirea sufletească.
Maslu
Maslu















Joi dimineaţă slujba a început la ora cinci, iar după Liturghia unită cu vecernia s-au pomenit cei adormiţi ai noştri întru pregătirea învierii. Seara a fost denie celor 12 evanghelii, cu biserica plină de tinerii care au asistat la scoaterea sfintei cruci şi la citirea cuvântului  din cele patru evanghelii ce ne aduc aminte de patimile şi moartea Mântuitorului Hristos făcute pentru mântuirea sufletelor noastre.
Scoaterea sfintei cruci
Scoaterea sfintei cruci

Vinerea cea mare tot în biserică ne-a găsit, la scoaterea sfântului epitaf pe care este pictată înmormântarea Domnului şi pe sub care cu mare bucurie au trecut toţi copii parohiei şi mulţi dintre cei mari, înainte de începerea deniei Prohodului, care din an în an atrage mult mai mulţi credincioşi la cântarea sublimă a celor 3 stări ale Prohodului, la slujba de înmormântare  a celui  ce este Viaţa veşnică.  Mulţi, foarte mulţi credincioşi au participat la slujbă şi la ocolirea bisericii în glasul clopotului ce răsuna în noapte să vestească iadului că va fi biruit.
Prohodul
Prohodul
Prohodul
Prohodul

Dimineaţa următoare biserica a fost vizitată de sute de suflete care au venit să primească sfânta împărtăşanie, copii cu obrajii roşii de la frigul dimineţii, bătrâni care se amestecau printre ei şi părinţi grijulii, fiecare trecând pe la mesele celorlalţi creştini care se pregătiseră cu pască pentru a reaminti lumii de trecerea din moarte la viaţă a celor ce cred în Hristos.
Pasca
Mese cu pasca
Mese cu pasca
Soare si pasca
Trupul lui Hristos primiti......

Pasca
E cam pe sfarsite

Noaptea de înviere a fost de vis. Nu se pot număra cei prezenţi, e imposibil. Ba chiar şi la slujbă au participat foarte mulţi credincioşi, foarte mulţi tineri, familii întregi care au dorit să stea până dimineaţă în biserică aşteptându-i pe cei care veneau unul câte unul spre revărsatul zorilor să ia anafură şi pască. După curăţenia de rigoare s-a făcut a doua înviere, pentru ca luni să se facă sfânta liturghie şi pomenirea celor vii spre păzirea sufletelor de lucrarea celui viclean.
Asteptarea  luminii
Lumina
Lumina cu blitz

Marţi o zi deosebită. E ziua în care în care se usucă sfânta împărtăşanie pentru cei bolnavi care se împărtăşesc de către preot acasă în timpul anului, din pricina neputinţelor trupeşti care-i împiedică să ajungă la biserică. Apoi, ziua de marţi a săptămânii luminate a consemnat anul acesta şi o premieră, anume un concurs de ciocnit ouă, la care cu nerăbdare şi bucurie firească au participat mulţi copiii, unii dintre ei venind pregătiţi şi cu câte un desen cu motive pascale. Ziua a continuat cu mersul  cu botezul pentru anunţarea sărbătorii Izvorul Tămăduirii care încheie săptămâna luminată a Paştelui.
Inainte de concurs, dupa sfanta liturghie
Cu mare atentie la trisat
Diplome si picturi pascale
Sfarsit si lui Dumnezeu lauda. Toata lumea are diploma si oua sparte.

 Şi dacă din motive de Dumnezeu binecuvântate nu am ajuns să vă salut cu salutul pascal pe toţi cunoscuţii în trup, în duh ori online, vă salut şi vă anunţ că HRISTOS A ÎNVIAT!

27 de comentarii:

  1. Foarte frumos!
    O activitate intensa si patrunzatoare!
    Dumnezeu sa va rasplateasca si sa va binecuvante atat pe dumneavoastra ca Preot cat si Parohia.
    HRISTOS A INVIAT!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici că se putea ceva mai frumos a treia zi de Paște în biserica noastră!Mulțumim ,părinte,că ne adunați copiii lângă Sfântul altar!Acolo e locul de unde ei primesc înțelepciunea și cumințenia,de unde primesc energia pozitivă și voința de a face fapte bune!HRISTOS A ÎNVIAT!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hristos a Inviat!Foarte frumos. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarbatori mai frumoase ca la noi amai rar. Gili

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarat a inviat, parinte Victor!! Foarte frumoase fotografii, va multumesc mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase obiceiuri, rare prin sudul tarii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Adevărat a înviat Hristos!
    Mă bucur să văd în Sfânta Biserică atâţia copilaşi şi tineri!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos la noi la ziduri eu nu am reusit sa vin mereu la biserica din cauza anumitor treburi sau probleme dar pot sa spun k vin de cate ori am putin timp si imi plac obiceiurile nostre sper sa fie mereu asa. Hristos a inviat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu emotia amintirii copilariei, a mirosului florilor, a vinului de la pasca, a atmosferei din zilele sfinte de Paste, privesc aceste fotografii. eram copilul rasfatat al bisericii, caci eram copil de altar, cand treceam cu bucurie si pofta pe la mesele cu pasca.si acum simpt gustul de pasca pe care tanti nuta, o enoriasa a dvs. mi-o oferea cu drag.imi amintesc cu drag si de nea ticuta care ma iubea ca pe nepotul sau, de dvs. care cu dragoste parinteasca ma invatati ce trebuie sa fac in aceasta perioada, de spovada de Pasti. ACESTEA si altele multe imi napadesc cu bucurie si emotie inima, amintindu-mi de vremea cea fericita a copilariei. multumim parinte!

    RăspundețiȘtergere
  10. Minunata noapte de inviere, deja pot spune ca am participat la a doua sarbatoare de inviere. foarte ferumos.Sa aveti sanatate si har duhovnicesc pentru a ne indrumaa pe drumul luminii.

    RăspundețiȘtergere
  11. creştini arabi care cântă Hristos a Înviat intro tara majoritara musulmana

    http://www.youtube.com/watch?v=o0ZS9o6NLnM&feature=player_embedded
    gest maret

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos Taica Parinte!!!FELICITARI!!!Raluca Elena....

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari!!!!!! Cuvintele sunt de prisos :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Adevarat a inviat!Fotografiile postate de dv imi amintesc de copilaria petrecuta aici. Desi pe vremea aceea la scoala nu am invatat nimic despre Dumnezeu , in fiecare an de Paste mergeam la biserica .Participam cu bucurie la toate Deniile , si luam Sfinta Impartasanie.Dv ati preluat si duceti mai departe traditia(imbunatatita) . Va multumim ! Bunul Dumnezeu sa va dea sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai si eu va multumesc, tuturor acelora care ati participat la aceste slujbe, celor care ati fost prezenti prin traire si celor care ati vizitat blogul si marturiile(pozele)a celor savarsite in parohia pe care o pastoresc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca nicaieri nu este mai frumos de Pasti ca la romani.Noi inca am mai pastrat in suflete memoria inaintasilor. Fata de Occident pastram vie legatura cu ceea ce a reprezentat trecutul nostru , cu traditiile si obiceiurile strabunilor, chiar daca pe alocuri au fost denaturate si golite de sensul profund crestin.

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte frumoase fotografiile dar si continutul materialului

    RăspundețiȘtergere
  18. foarte frumoase fotografiile dar si continutul materialului

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Adresa de mail aveti, parinte????

    RăspundețiȘtergere
  21. Cu siguranta ca am adresa de mail.
    stanciuvictoraurelian
    wyktorwyktor
    ambele cu @yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  22. va multumim ca ne indrumati pasii pe calea cea dreapta.hristos a inviat

    RăspundețiȘtergere
  23. Sunt ouale rosii/vopsite scripturale?

    RăspundețiȘtergere
  24. Cu siguranta ca Scriptua nu vorbeste despre oua rosii. De altfel nnici nu avea cum, deoarece in mare parte vorbeste despre activitatea lui Hristos pe pamant si a apostolilor. Apoi Hristos si apostoliii au facut multe alte lucruri care nu s-au scris in Scriptura.
    Nu cred ca trebuie sa ne poticnim in credinta di cauza oualor rosii, pentru ca acestea sunt un simbol crestin primar marturisitor al jertfei lui Hristos. De exemplu, putini stiu ca in perioada primilor crestini, desi nu e scris in Scriptura, pestele era un semn al lui Hristos (Iisus Christos, Theou Uios Soter)-(IHTIS) intr-o traducere libera Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul.
    Un crestin adevarat nu se cramponeaza de semnele ori lucrurile simple care marturisesc prin folosirea lor pe Hristos. Colindele, mersul cu steaua, Irozii, oua rosii, mielul pascal si alte elemente ale naturii create de Dumnezeu, care la un moment dat, cu un scop bine definit si pentru o scurta durata ne amintesc prin folosirea lor intr-un anume fel de ceea ce a facut Creatorul pentru noi.
    Orice lucru care imi aminteste de lucrarea lui Hristos pentru minesi pentru oamenii ca mine este binevenit si ziditor.

    RăspundețiȘtergere