vineri, 25 noiembrie 2016

CU MUCII-N FASOLE?


Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia să mai curgă un pic, să te bucuri de unduitoarele note ce dau viaţă arhicunoscutului vals. Numai că fiind vorba de telefon şi văzând pe ecran numele apelantului,  am lăsat dragostea de muzică deoparte şi am glisat mintenaş pentru a răspunde.
- Alo, Padre (alintul/corconeala unor prieteni buni), hai c-am făcut-o pe treabă. Te gândeşti în primă fază că cine ştie ce s-o fi întâmplat.
- Dar ce-i, ce-ai păţit, ceva grav? Întrebi, desigur, că-n astfel de momente nici nu ştii cum să procedezi mai repede.
-  Am dat cu mucii-n fasole, aia am făcut.
- Cum aşa, întreb eu, adică nu cred că la propriu.
-  N-a fost ziua ta ieri?
- A fost, da, dar nu văd legătura cu mucii din fasole, mai ales într-o zi de post, zic şi eu, ca să deschid discuţia mai repede.
- Păi nu m-a anunţat facebook-ul şi n-am ştiut, plus că ai wall-ul închis şi dacă nu ţi-a postat nimeni nimic... . Am văzut azi la cineva că te-a citat, apoi am văzut şi urări pe ici-pe colo, numai că azi nu mai e ieri. Te superi dacă-ţi urez azi? Ştii, tu ţi-ai adus aminte de ziua mea mereu.
Mă gândeam ieri dimineaţă la cuvintele psalmistului care zice aşa: „învaţă-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înţelepciune”.  Chiar, în zilele de naştere ce facem, ce ne dorim să facem, să socotim zilele noastre ori să le sărbătorim? Ne-ar plăcea să ştim ce ne vor aduce zilele următoare ori, socotind ce avem, sărbătorim cu fast clipa în care, independent de noi, am fost învredniciţi să vedem lumina zilei într-un univers infinit în care nu ocupăm decât un spaţiu infim? Şi apoi, nu suntem oarecum ipocriţi dând fast unei zile din viaţa noastră în timp ce în restul anului, celorlalte zile ale noastre nu le acordăm cuvenita importanţă? Şi n-ar fi minunat ca în fiecare dimineaţă, trezindu-ne, să privim spre Cer, să privim spre noi, apoi să zicem: „şi azi e ziua mea”, căci fiecare zi ne este dăruită ca o re-naştere, fiecare zi e un început al celor încă neîncepute, un răsărit  de viaţă sub un cer aflat mereu în schimbare.
-  Desigur, îmi poţi ura şi azi, că doar gândul bun nu are planificare, iar urările nu se fac spre atingerea secundei, ci spre bucuria clipei. Vezi, tu zici că ai dat cu mucii-n fasole din cauza lumii virtuale. Taman de aceea  mi-am protejat wall-ul, căci în timp am realizat că punându-ne prea multă încredere în cele oferite de virtual (istoric, aniversări, evenimente) uităm să scriem în minte şi suflet lucrurile ce nu pot fi puse pe acelaşi perete pe care afişăm deseori, prin share ori direct,  caricaturile unei lumi căreia nu-i pasă decât de rating&câştig. Plus de asta, exista riscul de a nu putea răspunde tuturor, uneori chiar nu se poate, aşa cum nici să urezi tuturor prietenilor nu se poate mereu, căci inerentele treburi răpesc enorm din bucuria clipei şi chiar nu mi-aş fi dorit, ca-ntr-o zi, fie ea şi de naştere, să dau cu mucii-n wall-ul pe care prietenii şi-ar fi aşternut un gând bun, tratând totul cu o tăcere mai rece decât ceaţa unei zile de noiembrie.
- Padre, nici nu-mi vine să-ţi mai urez ani mulţi, mi-am dat seama că trebuie să-ţi urez cât mai multe zile de naştere, sub cerul adevărat, nu pe „peretele” unei pagini care doar monitorizează fără să prindă cu adevărat măreţia clipei.
Pe wall-ul paginii mele sunt multe gânduri, unele dintre ele nescrise. Poate că unii au defilat zile întregi fără să le ia în seamă; poate că alţii au ştiut imediat unde să se oprească pentru a le distinge; important este altceva, că pe wall-ul din cămara sufletului, sunt scrise numele tuturor celor care, ieri, azi şi-n alte zile din an, reuşesc să-mi lase, chiar dacă uneori nu merit, câte un gând bun. Pe acel perete contează cu adevărat cine/ce e scris, acel perete nu se şterge niciodată.

Şi zice iar psalmistul: „umplutu-ne-am dimineaţa de mila Ta şi ne-am bucurat şi ne-am veselit în toate zilele vieţii noastre. Veselitu-ne-am pentru zilele în care ne-ai smerit, pentru anii în care am văzut rele”.

36 de comentarii:

  1. Un gând bun, o urare din suflet şi chiar nu contează data. În fiecare zi, atunci când avem un pic de timp, să ne gândim şi să urăm de bine tuturor oamenilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum spuneam, gândurile bune pot învinge timpul, trebuie să învăţăm că nu secunda contează în ceea ce priveşte sufletul, ci clipa, clipa în care ne aducem aminte.

      Ștergere
  2. sa multumim,sa ne inclinam,sa ne bucuram,sa zambim,sa va imbratisam,sa fim binecuvantati ca v am intalnit,ca ne-ati incantat cu Maretia,Autenticitatea,Darul de a fi UN SUFLET DIVIN,care ne dezmorteste simturile neincetat,de fiecare data intru-un mod deosebit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, Roxana, sunt prea mari şi prea frumoasele vorbele tale pentru un om aşa de simplu ca mine.
      Îţi mulţumesc frumos pentru gândul bun!

      Ștergere
  3. Faci ce faci si-mi umplii inima de cer senin si ochii de lacrimi de mulțumire, mulțumire lui Dumnezeu ca esti prieten cu mine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriu când am timp, scriu ceea ce simt şi mai mult decât atât, scriu ştiind că am prieteni buni care citesc rândurile mele simple.
      Îţi mulţumesc frumos pentru gând, Carmen!

      Ștergere
  4. Pe wall-ul din sufletul meu, mereu e un gand bun catre tine,Padre! O seara frumoasa si linistita la casa ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc frumos pentru gândul bun, Mari! Să fie o seară binecuvântată şi la casa ta!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos, Dana! Fasole ai voie, cred, nu-ţi este interzisă la regim. :))

      Ștergere
    2. Nu, nu am voie, dar ma bucur ca altii pot. :)))

      Ștergere
    3. Înseamnă că de murături nici nu se mai pune problema. :D Ei, lasă, că toate vor intra pe făgaşul lor normal, doar de răbdare e nevoie, iar răbdarea e cea mai bună dietă pentru o viaţă sănătoasă.

      Ștergere
  6. pai ce sa zic si eu , la multi ani ca si restul lumii si cum zicea o prietena la multi ani si alea alea , alea alea fiind supremul bine din galaxie, fericire , sanatate , lumina si tot ce vrei tu bun( ce vrei nu asa de bun n-ai voie :P ). la multi ani si de Sf Ecaterina :D!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine că n-ai folosit formula cu "bla, bla, bla", că-i mai de underground un pic.
      Îţi mulţumesc frumos de gândul bun şi de urare, Corina!

      Ștergere
  7. Zic si eu la fel, ca gandurile bune sunt bine de trimis si bine primite oricand. Sa ne fiti sanatos si voios in fiecare zi, Parinte drag! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gândurile bune sunt precum bucatele aromate, culinar vorbind, nu? Îţi mulţumesc frumos pentru gândul bun, Iuliana!
      Zi binecuvântată să fie la voi!

      Ștergere
  8. Claudia.daruridezicuzi25 noiembrie 2016 la 21:55

    La multi ani luminosi, Parinte! Cu bucurie, bucurie, bucurie!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc frumos de urare şi gând şi-ţi doresc o zi minunată alături de cei dragi ţie, Claudia!
      p.s De ce nu-ţi laşi pe modul "activ" ID-ul de la blog?

      Ștergere
  9. Ce cred eu știi. Ce nu stii (sau mai bine zis nu vrei ca noi sa știm ca știi �� ), e cât de mult si cat de des reușești tu sa ne faci sa privim wall-ul acela din sufletul nostru, chiar dacă nu întotdeauna ne place ce vedem. Zile pline și frumoase, Victor(și nu mă refer doar la cele de naștere, știi bine)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu că nu ştiu tot, ştiu că ceea ce ştiu e prea puţin pentru a-i învăţa pe cei ce poate ştiu mai mult decât mine, dar mai ştiu că ceea ce ştiu nu ţin doar pentru mine ci dau şi celor care doresc să ştie mai mult, atât pentru ei, cât şi pentru ca la rândul lor să-i înveţe pe alţii.
      Îţi mulţumesc frumos pentru gândul bun, Tiana!

      Ștergere
  10. apăi, vezi de ce nu am io feisbu.. alea.. d-alea??! (prea aș începe să râcâi/irit lumea și p-acolo..)
    aici la tine e mai ușor: mai las să treacă ceva vreme și.. revin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. D-apoi tu n-ai iritat pe nimeni nici dincolo, ba dimpotrivă, ai iscat polemici constructive, unele din ele, la care am participat, erau ca la concursul "cine ştie câştigă". :)))
      Pe pagina mea de blogger e linişte, deşi, afară de comentariile aprobate, am văzut aseară că am vreo 300 în spam, neaprobate, ceea ce înseamnă că nu-i chiar atât de pustiu pe-aci.

      Ștergere
    2. a! deci încă nu dădui cu nuca în perete? zdraveni pereți ai, măi vic (dacă or ținut piept la spamșii ăia, zic).
      pentru a nu tulbura liniștea, te trag de urechi mai încolo.
      ca să simți, tată!!

      Ștergere
    3. Şi urechile le am zdravene, nu doar pereţii. :))
      Într-o vreme, la începuturi, adică acum mulţi ani, nu ştiam eu ce-i spam-ul, dar am învăţat din mers, şi chiar am învăţat, să ştii.
      Când doreşti, ştii că nu fug din faţa responsabilităţii.

      Ștergere
    4. să știi cădacăchiar ai și anume învățat, doresc!
      na, ce pot să mai spun acu'ca să nu-mi prind io urechile..

      Ștergere
    5. pen'ca să te las (până data viitoare) îți spun: m-ai încuiat.
      da' știi de ce? pen'că nu voi în ruptul capului să accept (chit că pricep io ceva.. ceva..) exclusivitatea aia cu "men learn while they teach".
      aka de ce doar menii ăia, ha?!
      lma, man-ule, cu de toate! :)

      Ștergere
    6. Experientia docet, doar atât îţi zic, asta la partea cu învăţatul.
      Mulţumesc frumos pentru gând, şi pentru "cu de toate".

      Ștergere
  11. La multi ani! Am baut cumva zilele acestea o cafea, un pahar de apa sau un compot de mere impreuna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ce bun să le contorizăm pe cele trecute, să le vedem pe cele viitoare, adică, pe când o cafea, un pahar de apă şi alt compot?
      Mulţumesc frumos de urare!

      Ștergere
  12. Cu intarziere si eu ( pe motiv de pauza de blog) , va urez s-aveti parte de tot ce-i mai frumos si inaltator in viata asta , cu bucurie si usurinta !!! Va multumesc pentru ca SUNTETI !!! VA IMBRATISEZ CU MARE DRAG !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc frumos pentru gândul bun şi pentru sincerele urări, Gabriela!
      Să fie o zi liniştită şi-o săptămână cu spor în cele bune la voi!

      Ștergere
  13. Parinte, si de la mine un la multi ani calduros. Sper ca ati petrecut calduros in sanul familiei. Si sa va fie zilele insorite, la fel cum ne inseninati ziua cu vorbele calde de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos de gând şi urare! Nu ştiu dacă pot zice petrecut, adică nu în sensul de petrecere, e post, şi-i firesc să-l respectăm cu o bucurie duhovnicească pe măsură. Altfel, chiar am stat acasă, în familie, căci aici ne simţim cel mai bine.

      Ștergere
  14. Ai un blog extrem de frumos. Intotdeauna de aici cititorul se incarca cu bucurie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuvinte simple inspirate din firescul vieţii şi din trăirea alături de oameni.
      Mulţumesc frumos de trecere şi de apreciere!

      Ștergere