miercuri, 4 septembrie 2024

INFECTAT CU VIAȚĂ

 


De prea multe ori, de mult prea multe ori, la căpătâiul celor muribunzi, știind și simțind că ultima suflare e aproape și că ruperea sufletului de trup este iminentă, nu ai cum să nu te gândești că vorbele lor, ale celor ce pleacă, dincolo de amărăciunea înecată în lacrimi, sunt adevărate lecții de viață și demnitate.

În fapt, cei mai mulți regretă că s-au lipit prea mult de materie, că au dat prea multă importanță bogățiilor lumești, că au pus prea mult preț pe vorbele oamenilor, că au girat orbește semeni ce i-au vândut fără scrupule, că nu au fost mai apropiați de Dumnezeu, că nu au realizat la timp cât de puternică e iertarea și cât de mare este iubirea.

Plus că, deși predicăm asta, deși practicăm multe din cele predicate, despre post, despre acceptarea suferințelor, judecata se va face prin balanța iubirii, pentru că multe din cele pe care le facem, le facem pentru ego-ul care cere, natural poate, o mântuire personală cât mai facilă, iubirea, de ce nu și suferința prin care trebuie să treci când ierți, fiindcă îți calci mândria în picioare, iubirea și iertarea zic, se referă și la ceilalți, tu prin ei și ei prin tine făcând lanțul acesta al vieții să nu aibă zale slăbite, cu atât mai mult lipsă, în așa fel încât atunci când vine moartea să nu ai prea multe regrete că pleci din lumea asta, să nu ai niciun regret, dacă ți-ai putut înnobila sufletul cu cele mai alese virtuți.

Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în EI să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.”

Știu, e ceea ce noi nu am putea face, a jertfi pe cineva drag fără a-l obliga să facă asta, a te jertfi pe tine pentru ca ceilalți, măcar și în potență, realizabil ori nu, să trăiască mai bine, să se simtă mai bine, să se bucure mai mult ori să radieze de fericire, e ceva divin. Dar noi uităm că omul nu e doar trup și carne, că de fapt pe noi o scânteie divină ne animă, de acest aspect uităm zi de zi și mintea noastră e plină de griji, de deznădejde, ce neputință, de ură și viață chinuită, căci nu putem numi viață doar faptul că ne târâm într-o rutină cotidiană așteptând să creștem mari, copii fiind, să devenim maturi, adolescenți fiind, să așteptăm ziua pensionării crezând că o să trăim bine și, la final, de pe patul suferinței ultime, să constatăm că ne-am vlăguit singuri de-o viață pe care am tratat-o cu indiferență, minimalizând dragostea celorlalți față de noi, cerșind, înaintea judecății, o injecție care să ne prelungească viața, culmea, tocmai după un timp în care am fost infectați cu viață din belșug.

„Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin EI, lumea.”

Orice confruntare cu adevărul este o judecată în sine, pe pragul morții are loc prima înfățișare, acolo se îngrămădesc toate gândurile și simțirile unei vieți de-o clipă ca într-o clipă de viață. Cine nu mai are ce mărturisi, mărturisind totul la timp,  cine a știut să trăiască frumos, cine a iertat și a răspuns cererii de iertare, cine nu a avut ură și a știut să iubească dezinteresat și pur, nu are de ce să se teamă de prag, va înțelege și mai mult că ceea ce a socotit cândva a fi o cruce grea, nu e nimic altceva decât cheia ușoară cu care va putea deschide ușa veșniciei.

De multe ori, de prea multe ori, față în față fiind cu cei care nu sunt muribunzi, nu auzi decât lucruri care produc suferință, nu vezi decât fapte care dezbină, o alergare continuă spre nimic, un dispreț față de simplitate și o ură de neînțeles față de tot ce ține de divinul ceresc și chiar de divinul din noi. Și te întrebi atunci, când e omul mai clar și mai sincer, atunci când e pe valul vieții și uită de tot ce e frumos, ori atunci când valul îl duce spre ultimul liman și tot ceea ce ar fi putut fi frumos rămâne doar un vis netrăit?

Agonizând o viață, uneori pe val, alteori sub valuri, ne trezim la final    am mers de cele mai multe ori în sens invers, împlinind litera și ucigând duhul, adunând materie și risipind suflet.

10 comentarii:

  1. ce mare dreptate aveti!acordam asa o mare importanta unor nimicuri, ne consumam, ne pierdem linistea, sanatatea...si la sfarsit ramanem in mana doar cu vant.Sunt importanti si banii, fiindca cu ei putem face lucruri bune pentru noi, pentru cei dragi si pentru altii, dar sa nu ne dedicam sufletul ca sa ii castigam. Si e important sa tinem la noi, sa punem limite sanatoase, ca sa ne putem bucura cu echilibru de tot ce avem.De multe ori ma gandesc la sfarsit, ca sa-mi amintesc sa traiesc ziua de azi cu bucurie si cu recunostinta.Viata e un dar minunat, pretios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O doamnă profesoară de la mine din parohie, plecată dintre noi la început de an, are un epitaf tare frumos pe cruce: „prețuiește viața cât te ține ața”. Da, viața e un dar minunat, limitele ei, nașterea și moartea, fiind doar niște borne de care nu dispunem, nouă fiindu-ne lăsată doar partea dintre ele, cea mai importantă, unică și irepetabilă.

      Ștergere
  2. "împlinind litera și ucigând duhul, adunând materie și risipind suflet."
    mi-a placut mult,retin sa va citez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa am gândit, așa gândesc. Mulțumesc frumos de apreciere!

      Ștergere
  3. Parinte am si eu o intrebare..ce parere avveti legat despre a ierta si a-ti cere iertare?
    Eu cred/sustin ca cine nu poate sa-si ceara iertare ,nu obisnuieste asta,nici nu poate ierta cu adevarat din proprie simtire!
    Pt mine e mai important sa=ti ceri iertare..uneri iertand persoana o ia ca un semn de sabicine si continua sa te supere...va rog, de se poate sa-mi raspundeti zilele acestea...pana vineri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai grea dintre toate e iertarea de sine, cine nu se poate ierta pe sine (iar aici nu mai poți păcăli pe nimeni) nici nu poate ierta cum se cuvine și, cu atât mai mult, nici nu-și cere iertare. A cere iertare presupune a recunoaște că ai greșit, aici e legătură directă cu Dumnezeu, căci cerând iertare cuiva invoci, fără dar și poate, chiar dacă indirect, și puterea lui Dumnezeu.
      Important e să și oferi iertare dacă ți se cere, e ca și cum ai lucra prin voia lui Dumnezeu, știi cum se zice: „precum voiți să vă facă vouă oamenii, să le faceți și voi la fel”.

      Ștergere
    2. Sa ierti ...exista varianta ca urmare cand cineva isi ceare iertare,si varianta sa ierti fara sa-si ceara...cum este ,care situatie e cea mai inalta sa spunem..cineva imi spunea straniu ca atunci cand cineva isi cere iertare el se simte mandru sa ierte..adica vezi bine a-ti cere iertare e sub a ierta de la sine?!!

      Ștergere
  4. Si ar mai fi ceva,,psihologii sustin ca dragostea se invata...eu o consider scateie divina pusa in fiecare din noi care fireate ai datoria sfanta (cea mai mare)sa o dezvolti precum orice talant...parca daca imi aduc eu bine aminte aveati un articol pe tema asta?Si empatia unii sustin ca e o abilitate ca oricare alta care se formeaza,dezvolta,invata deci!Nu are cauza genetica!
    Cum pot unii crede asta?
    Nimic nu am putea face daca nu ni s-ar fi dat sa putem face!Daca nu exista in matrita noastra divina in prealabil!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubirea este în noi fiindcă Dumnezeu e iubire și, automat, prin această sămânță iubirea crește, se dezvoltă și rodește prin voința, dorința și credința celui ce o trăiește. Dragostea nu se învață, așa cum, sincer vorbind, nici din greșeli nu învățăm. Nu predă nimeni lecții de iubire, chiar dacă e internetul plin de povețe, iubirea fiind o virtute care ni se dă de la început, în potență, tocmai pentru a putea birui acolo unde celelalte virtuți nu le trăim cum se cuvine.
      Aș zice că răbdarea se poate învăța, ea nu ni se dă dintru început, nu precum iubirea, răbdarea doar pe drumul vieții rodește.

      Ștergere
    2. Asa simt,gandesc si eu..argumente ar fi multe,insa cu ateii sau pretinsii credinciosi nu tine ...circula pe net ideea conform careia prin imitatie omul invata iubirea!Eu zic ca exista in tine chemarea ei sfanta si desigur anumite modele,lectura,educatie o pot spori,intensfica...unii sunt saraci afectiv ,nu inteleg ca viata e un miracil,e iubire...la mine orice sufletel aclama necesarul de a fi iubit!De mic am simtit asta,si zau parintii mei nu au insistat vreodata in copilarie sa-mi tina lectii despre bunatate,compasiune,iubire...erau in mine!
      Precizez ca am crescut intr-un mediu ateu!
      Multumesc mult de amabilitatea de a-mi raspude!

      ps;Rabdarea ...am avut mai multa,dar scade parinte..uneori nu mai suporti anumite lucruri ,avem limite,rabdarea ca atare se erodeaza,toceste ,scade!Uneori te imbolnaveti de prea mult suflet,dor tare multe...rabzi,rabzi,dar ceea ce nu a fost rezolvat ramane ,se amplifica si fireste erupe ...pe mine prostia din jur si rautatea ma macina teribil.
      Dar uneori chiar e cazul sa rabzi?Cand si pana cand se impune rabdarea?
      Poti fi constant rabdator in viata ta?

      Ștergere