joi, 24 decembrie 2009

REGRETE DE CRACIUN

Craciunul, mai bine spus Nasterea Domnului, reprezinta inceputul mantuirii noastre, mantuirea ce ne-a fost fagaduita noua inca de la caderea in pacat a primilor oameni.
Aceasta minunata nastere a lui Dumnezeu Fiul reprezinta dovada nemasuratei iubiri pe care ne-o arata noua Creatorul, trimitind sa se nasca pe Cel nenascut, pe Fiul Sau Cel din vecie; Dumnezeu facandu-se Om ca sa-l mantuiasca pe om.
Asta e ceea ce ne invata Scriptura si Biserica, asta e ceea ce credem noi si marturisim, sau cel putin ceea ce faceam pana de curand. De ce? Pentru ca din pacate aceasta sarbatoare minunata vestita de colindatorii ancestrali, de copii nevinovati din mosi-stramosi, aceasta sarbatoare s-a schimbat radical. Nu ca a disparut, nu ca nu mai este trecuta in calendar, ba chiar si recunoscuta ca sarbatoare oficiala in multe state ale lumii, ci pentru ca acestei sarbatori i s-a furat spiritul.
De la colindele minunate izvorate din sufletul curat de crestin autentic, de la postul trupesc si sufletesc tinut de inaintasii nostri pana in ziua de ajun fara sa "se spurce", de la slujba savarsita din noapte, de la sfanta impartasanie primita cu cutremur mare si bucurie, am ajuns la colindele mixate ale civilizatiei de asfalt, la mancatul fara satiu in timpul postului fara nici un gand de pregatire pentru impartasire, la mosi craciuni sub influenta alcoolului care hahaie grotesc spre deliciul copiilor care nu cunosc ceea ce inseamna cu adevarat Craciunul.
Apropo, Craciun, vine de la latinescul " creatio" care inseamna creatie, facere adica nastere, grecii folosind cuvantul "Hristyena" ceea ce se traduce prin Nasterea lui Hristos.
Asta inseamna ca amaratele de craciunite cu fuste scurte care se fataie prin fata micilor ecrane, burtihanosii mosi craciuni din reclamele de la televizor, mesele bogate la care participa vedetele nu au nimic in comun cu Nasterea lui Hristos, cea din saracul lacas, din ieslea inconjurata de dobitoacele care suflau sa-L incalzeasca.
Ele nu sunt decat imaginea falsa a unei lumi care nu cauta decat vanzarea, consumarea de anumite produse in detrimentul sufletului care ramane tot flamand, tot gol , tot singur.
Teoretic ar fi frumos ca Nasterea Domnului, Craciunul, sa dureze tot anul, ca poate asa oamenii pot fi mai buni, se vor vizita , colinda, impaca, incercand sa inteleaga de ce s-a nascut Hristos.
Si pentru a nu cadea definitiv in tristete, pentru ca Nasterea aduce bucurie si speranta, pentru ca pana la urma binele triumfa, as dori sa va urez si eu ca Nasterea Domnului sa va aduca pace, bucurie, sanatate, si chiar daca petreceti sa nu uitati ceea ce spune colindul: "nu uita cand esti voios romane sa fii BUN".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu