miercuri, 9 decembrie 2009

PRIMITI COLINDATORII?

Chiar asa, primiti colindatorii? Ii primiti de obicei sau inchideti usa, poarta, inima celor care vin sa va colinde, sa va ureze, sa se bucure de intalnirea cu stapanii casei, aducand o veste minunata, o bucurie izvorata din inima copilariei si a curateniei.
Parca ieri este cand ma pregateam si eu de colindat. Ce emotie, ce de asteptare, cate planuri facute cu prietenii, despre cum o sa strigam, cat o sa stam seara la focuri, cat o sa strangem. Parca nu mai venea odata vacanta sa pregatim si cele ale Plugusorului, bicele si buhaiurile.
Totul mirosea a sarbatoare. Sobele trosneau de jarul rosu, porcii se zbateau in mainile celor care ii sacrificau, cozonacii crapau in cuptoare, carnatii atarnau pe la streasini, zapada era mereu din belsug, copii cu obrajii rosii marsaluiau pe drumuri tragand de sanii facand o harmalaie de nedescris.
Si veneau colindetele, colindele. Alergam din casa in casa sa strangem cat mai mult, stiam unde primim colaci de casa, unde primim gogosi calde, ba chiar cate un pahar fierbinte de ceai, dupa ce inainte fusesera tamaiate de catre femeile cu broboade groase ce ne asteptau in dreptul portilor. Cantam nevoie mare fara sa ne doara gura, alergam fara sa simtim gerul, cadeam fara sa schitam nici un fel de grimasa, ne bucuram ca sosise cea mai frumoasa perioada din an, anotimpul colindelor cand se nastea Hristos, Mesia chip luminos.
O, ce veste minunata, Trei crai de la rasarit, Steaua sus rasare, La Viflaim, Trei pastori, erau pe buzele tuturor, plus ca cei care erau mai rasariti mergeau cu steaua imbracati in personajele biblice bucurand ochii si urechile celor care-i primeau cu uratul.
Azi astept colindele ca si atunci, astept colindatorii sa-mi vesteasca Nasterea Domnului, astept zapada si glasurile de copii pe drumuri, astept. Nu mai e ca inainte, nu toti oamenii mai primesc colindatorii, inchid portile si usile lui Hristos cel ce se vesteste. colindatorii nu mai au bice ca odinioara, acum au petarde. Nu-l mai vestesc pe Hristos ci cu castile in urechi ingana mixaje de colinde pline de mesaje care nu au legatura cu Nasterea minunata, care nu au legatura cu indemnul ingerilor asistenti la nastere si care zic intr-un glas "slava intru cei de sus lui Dumnezeu, si pe pamant pace, intre oameni bunavoire".
Si cu toate acestea eu tot nu disper, atata timp cat vine Craciunul, cat Hristos se naste pentru fiecare generatie, intr-o perpetua pregatire de mantuire a neamului omenesc, deci atata timp cat se vesteste Viata, eu astept colindele, astept cu darurile pregatite sa mi se strige la usa: PRIMITI COLINDATORII? Ba mai mult decat atat, azi merg la colindat.


4 comentarii:

  1. Primim colindatorii. Cred ca sunt printre putinele lucruri pure care in timp vor mai dainui. Cel putin la tara. Ca un exercitiu de imaginatie ..ce ar fi Craciunul fara Colinde?Sunt parte integranta din sarbatoare. Sunt bucurii ale copilariei noastre, o fila pe care o recitim cu drag in fiecare an, chiar daca timpul trece ...
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. un vestitor al Nasterii Domnului, un colindator25 decembrie 2009 la 10:32

    Sun un copil... Am fost si eu la colindat pe data de 24.Cam patru sau cinci oameni ne-au deschis, 20 au tipat la noi sa plecam iar 30 nu ne-au rapsuns, stingand luminile la auzul soneriei. De ce sun oamenii asa nu inteleg, noi nu cerem bani, nu cerem nimic, e foarte trist ca nu mai vor sa ne primeasca. Noi ne-am pregatit cu o luna inainte cu colinde alesa ca si Leganelul lui Iisus sau Jos in tara romaneasca si multe alte colinde vechi, mai necunoscute.Putini oameni care ne-au deschis au fost atat de fericiti si ne-am bucurat!!!!CRACIUN FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  3. Continua sa colinzi la cei ce-ti deschid usa, primeste la randul tau pe cei ce vin sa-ti colinde si spiritul Craciunului, bucuria colindului vestitor de nastere sfanta nu va diparea.

    RăspundețiȘtergere
  4. un vestitor al Nasterii Domnului, un colindator27 decembrie 2009 la 18:47

    Sarbatori fericite!Primim in continuare si avem nadejde ca ne va primi si pe noi cineva.Doame Ajuta!

    RăspundețiȘtergere