sâmbătă, 27 noiembrie 2010

INTREBAREA INTREBARILOR


Întrebarea zilei de azi este întrebarea zilei de ieri şi ar trebui să fie întrebarea zilei de mâine de pe buzele tuturor celor care încă nu au găsit răspunsul la întrebarea întrebărilor. Şi întrebarea este veche de 2000 de ani şi frământă o mare sau mică parte a oamenilor din toate timpurile. CE SĂ FAC, CA SĂ MOŞTENESC VIAŢA VEŞNICĂ?.
Este o întrebare legitimă a celui care conştientizează că într-adevăr urmează o viaţă veşnică. Şi când ajungi la această conştientizare e musai să te întrebi cum ajungi acolo. De obicei pentru a ajunge într-un loc apelezi la o hartă, la un ghid, la un GPS, la indicatoare şi la oameni. Pentru a merge într-un loc te pregăteşti cu bani, haine, mâncare şi timp. Pentru iarnă te pregăteşti de lemne sau alt combustibil. Pentru Crăciun şi Anul Nou te aprovizionezi cu hrană cât pentru o juma de an. Dar pentru viaţa veşnică? Pentru împărăţia cerurilor?
 Din convorbirea lui Iisus cu tânărul bogat reiese că pentru acest lucru trebuie să păzeşti ce e scris în lege. Adică să nu minţi, să nu furi, să nu râvneşti la bunul aproapelui, să nu fii desfrânat, să-ţi cinsteşti părinţii, să nu ucizi etc. Lucruri banale la prima vedere, dar lucruri care stau în calea noastră în încercarea de a merge la Dumnezeu.  Noi minţim în fiecare zi, furăm şi ne furăm, ne dorim ceea ce au alţii, suntem desfrânaţi până la cea mai mică celulă a creierului, ne batjocorim înaintaşii, iar idolatria a devenit bază a vieţii căci dumnezeii oamenilor sunt televizoarele, calculatoarele, fotbaliştii şi starurile emisiunilor de tot felul, în timp ce ziua de odihnă a devenit ziua de plimbare şi de cumpărături, că de mers la biserică nici nu se pune problema .
Şi ştiţi ce e cumplit, că facem aceste lucruri şi dorim împărăţia cerurilor ca pe un drept din naştere. Păi dacă citim mai departe Evanghelia vom vedea că în calea mântuirii noastre stă şi bogăţia care este sora zgârceniei şi duşmanul milosteniei. Aproape toţi oamenii vor să fie bogaţi, aproape toţi se văd îmbrăcaţi în porfiră şi vizon, aproape toţi îşi rezidesc hambarele pentru a le face şi mai mari. Şi cu toate aceste vor neapărat să ajungă în rai, să moştenească o împărăţie nestricăcioasă fără să respecte măcar 3 porunci din cele date de Dumnezeu.
Această întrebare, ce să fac să moştenesc împărăţia veşnică a lui Dumnezeu, ar trebui să  ne frământe zilnic, ar trebui să nu ne lase noaptea să dormim, ar trebui să fie temelia faptelor noastre zilnice, ar trebui să umple bisericile şi să ne tocească genunchii.
Cu siguranţă în viaţă v-aţi pus multe întrebări la care aţi primit răspunsuri. Aţi răspuns la întrebări incomode şi greoaie. Un exerciţiu de sinceritate izvorât din credinţă ar trebui să vă macine pe fiecare în parte măcar odată în viaţă.  Fiecare trebuie să-şi pună întrebările: ce am făcut până acum pentru moştenirea împărăţiei lui Dumnezeu? Sau: ce să fac să moştenesc  viaţa veşnică?
Dacă vi se pare greu, să ştiţi că cele ce la om sunt cu neputinţă, sunt cu putinţă la Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu