vineri, 12 noiembrie 2010

ITP

ITP, adică Inspecţie Tehnică Periodică, acea revizie care se face anumitor maşini şi utilaje la o perioadă determinată pentru a se evalua starea tehnică a respectivului instrument, moment în care se declară capacitatea de funcţionare în parametrii stabiliţi fără a pune în pericol pe cel ce-l manevrează sau pe cei ce intră în contact (nu neapărat fizic) cu respectivele utilaje.
Şi dacă v-am băgat în ceaţă rău de tot trebuie să vă spun că am făcut ITP-ul maşinii şi că spre mulţumirea mea încă mai rezistă. În fine, nu asta e important. E foarte important însă să vă reamintesc un lucru. Oamenii sunt în mare parte foarte atenţi  la lucrurile de care se folosesc: maşini, cuptoare, televizoare, calculatoare etc., care instrumente sunt mereu cu inspecţia la zi, cu upgradul şi updatul actualizat, cu asigurarea şi cauciucurile conform regulamentului, cu garanţia produsului minuţios executate. Şi nu zic că e rău, e bine, dar e rău când omul nu-şi face revizia personală, pentru că dacă pentru maşină faci ce faci şi pui un ban de-o parte, pentru un consult medical măcar la doi ani nu găseşti nici bani nici timp. Pentru asigurare strângi ban pe ban, pentru suflet nu ai timp nici măcar o duminică să-l asiguri cu o brumă de rugăciune. Oamenii se mândresc cu  maşini full options şi în plan personal sunt găunoşi şi pe dinăuntru şi pe dinafară.
Este foarte adevărat că nouă Dumnezeu ne-a dat o libertate deplină în acţiune şi nu Îi contest acest gest de iubire, deşi de multe ori stau şi gândesc omeneşte dacă nu cumva într-o formă sau alta era bine să fim obligaţi să facem un ITP anual trupesc şi sufletesc, pentru că aşa cum constatăm, din cauza dereglărilor de direcţie, frână şi lumini, oamenii se ciocnesc la tot pasul, provocând răni adânci atât în corp cât şi în suflet, deoarece certurile, divorţurile, consumul de produse halucinogene, foametea, grija pentru ziua de mâine, sunt roadele lipsei unui control amănunţit al stării omului, al omenirii, care în timp vor duce sigur la un blocaj general din care numai Dumnezeu ştie cum vom mai ieşi.  
Din dorinţa de a nu deveni pisălog, nu insist cu alte exemple. Doresc numai să deschideţi pagina cărţii vieţii personale la pagina unde v-aţi făcut ultima inspecţie amănunţită trupească (medicală) şi sufletească. Aveţi grijă că fiecare dintre noi este pasibil să facă un accident major sau minor din pricina faptului că nu avem o inspecţie făcută de curând şi că putem provoca răni trupului şi sufletului nostru, dar şi sufletelor  celor ce trăiesc pe lângă noi.
Pentru cazuri medicale nu dau sfaturi, că sunt alţii care pot face asta, pentru inspecţii periodice sufleteşti încerc să ajut cum pot şi ştiu. Uneori chiar şi cu comentarii şi gânduri bune îi putem ajuta pe cei de lângă noi, îi putem conştientiza de faptul că un ITP personal ne poate feri de accidente neplăcute pe drumul vieţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu