miercuri, 16 februarie 2011

TOT MAGARUL E DE VINA



Frunză verde lobodă, gura lumi-i slobodă.
În postarea anterioară am încercat să vă arăt o faţetă a clevetirii, a bârfei. Am arătat partea ascunsă, cea care se face fără ca cel bârfit să ştie acest lucru. Azi, cu ajutorul unei alte povestiri auzite de mult timp şi care circulă în mai multe variante, încerc să vă arăt cum arată bârfa când eşti agresat pe faţă, fără menajamente. De altfel, este o părere unanim recunoscută că mai toţi se pricep la fotbal, politică şi maşini. Nu văd de ce nu şi în alte domenii.  Oricum, iată ce se poate întâmpla dacă te iei după gura lumii.
Era odată o familie cu un copil care pentru uşurarea muncilor cotidiene au hotărât să cumpere un măgar.. Aşa se face că mergând într-o localitate mai îndepărtată să-l cumpere, au tocmit preţul şi l-au cumpărat. Astfel, plecară toţi trei cu măgarul lor, suind copilul pe animal. Trecând prin primul sat, lumea comenta: - "Priveşte copilul ăsta prost crescut: el sus pe măgar şi bieţii părinţi, în vârstă, trăgându-l de frâu".
Atunci, femeia îi spuse soţului :
- Nu vom permite ca lumea să vorbească urât despre copil. Soţul coborî copilul şi se urcă el.
Ajungând la următorul sat, lumea murmura:
- "Priveşte acest tip neruşinat, lasă copilul şi sărmana femeie să tragă măgarul, în timp ce el merge foarte comod pe măgar".
Atunci, luară hotărârea să o urce pe ea pe măgar, în timp ce tatăl şi fiul trăgeau de frâu.
Trecând prin al treilea sat, lumea comenta:
- "Săracul om. După ce că munceşte toată ziua, trebuie să ducă femeia pe măgar...şi bietul copil, ce să aştepte de la o astfel de mamă !"
S-au pus de acord şi au hotărât să urce toţi trei pe măgar, pentru a începe din nou pelerinajul lor.
Ajungând în satul următor,au auzit locuitorii zicând:
- "Sunt nişte animale, mai  decât măgarul care îi cară, îi vor distruge coloana ".
Până la urmă, hotărâră să coboare toţi trei şi să meargă alături de măgar.
Dar, trecând prin satul următor nu puteau să creadă ceea ce vocile spuneau surâzând:
- "Priviţi la idioţii ăştia trei, merg pe jos, când au un măgar care ar putea să-i ducă".
Cam asta se întâmplă  dragii mei când te iei după gura lumii. Scriptura zice: „Cine ascunde ura, are buze mincinoase iar cine răspândeşte bârfelile este un nebun. Prov. 10:18
E greu să nu bagi în seamă aşa-zisele sfaturi de la binevoitorii ce stau pe margine. Niciodată lumea nu procedează altfel. De exemplu te poţi întreba, în momentele dificile ele vieţii, ce ar face oare Hristos dacă ar fi în locul meu? Cum ar proceda? Dar cine să se gândească la asta dacă ai o sută de soluţii proaste lângă tine. Oricum, nu uita că cine bârfeşte cu tine, bârfeşte şi despre tine deoarece o limbă de doi centimetri omoară un om de doi metri.


6 comentarii:

  1. da aveti dreptate,ca orice ai incerca sa faci intodeauna se va gasi unul care sa ti gaseasca nod in papura,numai asa de dragul barfei dar........ce te faci cand te barfesc prietenii celor care te destainui si ti traiesti viata de zi cu zi alaturi de ei?ce doare mai tare barfa sau tradarea?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut foarte mult povestioara. Cata dreptate aveti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Parinte mi-a placut tare povestirea.Ia s-o bag si eu la cap.Va doresc o zi cu spor duhovnicesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va dea sanatate , parinte!
    Mi-a placut fraza asta ``Oricum, nu uita că cine bârfeşte cu tine, bârfeşte şi despre tine deoarece o limbă de doi centimetri omoară un om de doi metri.``
    O sa incerc sa iau aminte .
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca Dumnezeu nu ne-a pus sub limba vreo glanda cu venin, ca la cat de des se musca oamenii intre ei, nu eram pe acest pamant decat o mana de locuitori. Si cand spun asta, fireste ca la clevetire ma refer.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara!
    Eu ma ocup de icoane litografiate ,acesta este blogul meu: http://ramonashop-iconart.blogspot.com/
    Indraznesc sa va intreb daca doriti o colaborare.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere