miercuri, 23 martie 2011

VREAU SA MA LAS DE FUMAT



Deoarece suntem în post am simţit nevoia să vă spun că sunt foarte contrariat de ce se întâmplă cu mine. Nu ştiu cum se face că am ajuns să beau şi să fumez, deşi aceste lucruri îmi produc repulsie. Unde mai pui că nici nu e normal creştineşte  să bei în exces ori să fumezi. Cu toate acestea am constatat că fumez aproximativ 1500 de ţigări pe an şi beau aproape 14 litri de alcool pur, provenit din vreo 80 de litri de bere, 20 de vin şi oareşce tărie.
Ştiu că nu vă vine să credeţi dar asta e realitatea. Cel puţin statistic deoarece la televizor aşa am auzit, că pe cap de locuitor suntem fruntaşi la aceste vicii. Acum, dacă v-aţi speriat, vă liniştesc. Nu fumez şi nu fac abuz de alcool. Dar sunt prins în statistici alături de cei care beau şi fumează şi pentru mine. Deşi, dacă mă gândesc, fumez pasiv, că nu am ce face când se fumează lângă mine. Inspir aburii alcoolului când stau de vorbă cu diverse persoane. Eu vreau să mă las, ei nu. Eu vreau să nu mai fiu nevoit în locuri publice să inspir tămâie drăcească dar nu am nici o putere. Şi de ce să nu menţionez că trebuie să iau parte de multe ori chiar şi la spectacolul diafan al scuipării cojilor de seminţe însoţite de saliva încărcată cu apă de trandafir.
Nu vreau să spuneţi: iete şi p’ăsta care face pe sfântu’, dar e ciudat să fii prins într-o statistică, băgat într-o oală cu cei care fac aceste lucruri. Şi nu spun asta pentru ai judeca, că poate eu am păcate pe care ei nu le au. Vreau să spun că aceste lucruri la care eu am făcut referire sunt cauzatoare de boli şi provocatoare de certuri şi crime, vin în contradicţie cu Scriptura ori cu moralitatea şi etica, îndepărtează oamenii de Biserică şi îi privează de posibilitatea apropierii sincere de Dumnezeu. Şi vă spun asta deoarece tot statisticile spun că diferenţa mare de civilizaţie dintre noi şi alte popoare este în parte datorată aplecării excesive a românilor(97% creştini) spre aceste plăceri costisitoare şi omorâtoare de trupuri şi suflete.
Evident că îmi doresc enorm o lume în care copilul meu să nu fie nevoit să fumeze fumul unora, să asculte bolboroselile bahice ale altora, să meargă pe străzi curate şi să fie aproape de Dumnezeu, numai că pentru aceasta e nevoinţă multă şi multă credinţă. Toţi oamenii sunt liberi să facă ceea ce doresc, dar atâta timp cât libertatea lor o lezează pe a mea nu mai suntem pe aceeaşi lungime de undă. Scriptura spune, prin apostolul Pavel, că: „toate-mi sunt îngăduite dar nu toate de folos, toate-mi sunt îngăduite dar nu toate zidesc”, pentru care motiv poate că şi eu sau alţii ca mine am putea face abuz de alcool ori am putea fuma, dar la ce bun. Sunt alte lucruri mai bune de făcut, sunt alte lucruri care produc linişte şi alinare. Personal, eu aceste lucruri le găsesc în Biserică, în familie, lângă bunii prieteni.
Orice acţiune voită îndreptată spre trup ori suflet, care aduce lezare până la moarte este un păcat aproape egal cu sinuciderea. Pentru că orice viciu, într-o mai mare sau mai mică măsură este o sinucidere lentă. 
De aceea,  cei ce-şi iubesc familia, prietenii, viaţa ori pe Dumnezeu, cei ce nu doresc să-i vadă pe cei dragi în întristare din cauza bolilor ce vin din diversele vicii, să încerce să renunţe la ele. E doar un sfat, în devinitiv, cine nu realizează că viaţa (care-i doar una şi scurtă) nu este doar pentru un consum înrăit de otrăvuri, n-au decât să-şi vadă de drum prin libertatea asumată. 

21 de comentarii:

  1. majoritatea celor care fumeaza ajung la cel putin 7300 de tigari pe an (un pachet pe zi) prin urmare 1500 este destul de putin:))
    fumatul, ca fumatul..dar alcoolul si drogurile...crimele si certurile...
    lumea trebuie ajutata.

    RăspundețiȘtergere
  2. ``spectacolul diafan al scuipării cojilor de seminţe însoţite de saliva încărcată cu apă de trandafir.``
    Superb!
    Imi place foarte mult cum scrieti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai de noi parinte!Eu ma infior numai la gadul ca, copiii nostri numai au aluat bun.Probabil si acest lucru ma nelinisteste sederea in occident.Eu cred ca si acasa, sunt lucruri coplesitoere dar oricum avem biserici si ne putem agata de ceva, dar aici...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am fumat si cu ajutorul Maicii Domnului am reusit sa las patima asta. Nu sunt vorbe, nu ma joc cu cuvintele, ci pur si simplu am strigat din tot sufletul meu la Dumnezeu, I-am spus ca nu mai vreau sa traiesc asa, ca nu-mi place ce fac, ca pur si simplu eu nu pot sa ma las Doamne, si numai tu ma poti ajuta.

    A doua zi dimineata m.am trezit cu teama. Am fost insa uimita ca starea aceea de a merge repede la o tigara si cafea, DISPARU.SE.



    Mai tarziu am simtit ca asta a fost ajutor venit prin Maica Domnului, cu toate ca eu ma rugasem doar catre Dumnezeu.

    Daca cineva crede ca in spatele fumatului, nu exista nici un demon, il contrazic total. In momentul in care am decis sa nu mai fumez, a inceput lupta. Prima data am observat ca sunt dependenta, apoi am observat ca nu tine de vointa mea. Plangeam si fumam. De cate ori doream sa nu merg sa fumez, aveam o stare fizica rea tare. Aruncam pachetul la gunoi si cumparam altul:(.

    A fost greu tare sa ma las.

    Si de ce scriu eu aici acum, cand este vorba despre o statistica sau despre insipirarea fumului de tigara? Ei bine, azi eu nu mai suport fumul de tigara si mi-e mila de toti cei care fumeaza. Dar azi, toti vecinii mei care nu fumau pe vremuri, acum fumeaza. Acum parca simt ca toata lumea din jurul meu fumeaza.

    Si tac si ma rog gandindu-ma pe cati am chinuit eu cu fumatul meu:(

    Doamne ajuta

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare bine sa vad ca sunt si persoane care l-au invins pe satana. Sper sa fie pilda multora.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu unde va aflati la aceasta ora...de aceea am venit sa va urez pentru ziua de azi, bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intradevar Satana poate fi invins . Eu personal l-am invins am pus stop tuturor "placerilor lumesti" inlociundu-le cu lucruri de suflet . Am redescoperit natiura ssi frumusetile ei ma tulbura placut si-mi dau o stare de de infinita pace. Nu este nevoie de anume ceva pentru a termina cu fumatul. pur si simplu mi-am zis vreau sa-l topesc pe diavol si iata l-am infruntat si sade pe coada si rage.e mort.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne ajuta parinte. Ma bucur ca spuneti lucrurilor pe nume.

    Dupa ce m-am lasat de fumat, am intalnit sectanti care-mi spuneau cum si-au indreptat ei viata, dupa ce s-au convertit la secta. Eu care stiam ca nu trecerea la o secta, ci vointa si credinta in Dumnezeu m-au ajutat sa ma las, le spuneam ca si eu m-am lasat de fumat fara sa ma convertesc. Oricum, puteam sa fumez si 5 pachete si nu m-as fi convertit. Slava Domnului ca mama a trait din toata fiinta ei credinta ortodoxa, incat chiar daca nu am participat activ la viata bisericii, noi copiii am simtit in adancul nostru adevarul ortodox.

    Pana acum nu am intalnit inca pe vreun sectant care sa nu amuteasca dupa ce-i spun ca sunt ortodoxa si ca doar am strigat din tot sufletul meu la Dumnezeu sa ma ajute.

    Cred ca aici este si marea inselare a oamenilor care cred ca o secta iti poate repara patimile fara sa-ti ia nimic in schimb. E mare bucurie cand vezi ca nu-ti mai vine pofta sa fumezi. Te simti eliberat.

    Am fumat 20 ani, si ajunsesem la 2 pachete de tigari pe zi. Imi era rusine de copii mei si fumam pe ascuns, imi era rusine de mama mea care-i o femeie simpla si credincioasa.
    Cand m-am rugat sa ma las de fumat, m-am rugat si pentru multe alte patimi, caci patima fumatului atrage dupa ea multe altele. Viata mea era dezordonata.
    Tin minte ca un sectant facea intrecere cu mine la cat la ajutat pe el secta si-mi spunea ca eu duminica dupa slujba merg acasa si ma uit la tv si ca beau un pahar de vin cu sotul si inca unul si inca unul, ma uit la emisiuni urate si tot ce-am castigat la slujba pierd in cateva clipe. I-am spus ca ca vinul il bem duminica la masa, si nu face nici un rau si ca nu am televizor (un cuvat de-al parintelui Rafael Noica m-a ajutat sa iau decizia renuntarii la tv in special din cauza copiilor).

    Omul era socat, caci probabil cu astea ataca mereu pe ortodocsi si nu mai stia cu ce sa inainteze, caci toate cele primite de el prin secta, eu le primisem printr-o rugaciune la Dumnezeu, simplu in credinta mea ortodoxa.

    Ma iertati ca scriu asa mult. As fi vrrut pe vremuri sa citesc de la alti ortodocsi cum s-au lasat ei de fumat, dar nu am gasit.

    Tin minte ca atunci cand fumam, nu puteam citi nici o carte de credinta ortodoxa, de rugaciuni etc. E uimitor cum sfintii parinti si parintii bisericii noastre, au scris atat de des despre pacatul fumatului. O carte a parintelui Nicodim Mandita ma frigea de la primele pagini. Nu mai spun de indrumarul de spovedanie.

    La scurt timp dupa mine si sora mea s-a lasat de fumat. Ea avea o activitate de fumator activ de peste 30 ani. Ne-am mirat si ne-am bucurat toti din familie. Aproape ca ne este teama de cate ori vedem ca umbla in geanta sau face anumite gesturi. Eu o cunosc doar cu tigara in gura. Ea avea curajul sa fumeze si fata de parintii nostri. Eu nu am avut niciodata "curajul" acesta. Mi-era rusine de mama.

    Inainte de a se lasa de fumat "am atacat-o" cat de des am putut cu patima ei. Se pare ca a avut efect, Slava Domnului. Si ea tot cu rugaciune s-a lasat de fumat. Adevarat ca la ea a intervenit si o complicatie de sanatate si a avut si recomandare de la medic. Totusi, aceeasi recomandare a primit si sotul ei care fumeaza in continuare.

    Nici o reclama antifumat nu ne face sa ne lasam de fumat. Imaginile astea urate ce-i drept, nu ne mai ating inima, caci suntem stapaniti de ceva...


    Nu cred ca poti fi ortodox traitor si sa fumezi in acelasi timp.

    Iertare
    Doamne ajuta

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristina, ai o poveste foarte actuala. Numai ca povestea ta este un cu final fericit. Din pacate astazi multi nu se lupta deloc cu aceste patimi, unii vor sa se lupte dar nu au sprijin, altii se lupta in van, iar altii s/au dat batuti.
    Fara credinta si dragoste de Viata nu poti invince patimile venite din pofta trupului prin uneltirea diavolului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa este parinte.

    Cred ca trebuie sa ne rugam mai mult pentru cei cazuti in aceasta patima. Articolul acesta mi-a amintit ca si eu ar trebui sa ma rog mai mult ptr cei care fumeaza. Comparativ cu cat se fumeaza, se vorbeste prea putin despre fumat.

    Doamne ajuta
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu sunt unul dintre cei care am reusit, dupa 17 ani de fumat am reusit sa ma las de 2 luni. Nu stiu daca cineva s-a rugat pentru mine, dar stiu ca am reusit simplu dupa ce am facut un calcul, am pierdut 408 zile in 17 ani din viata mea cu fumatul.
    Am 30 de ani si nu mai am de gand sa mai pierd inca 750 de zile daca ajung la 60 de ani...

    Intradevar se vorbeste foarte putin despre asta

    RăspundețiȘtergere
  12. foarte des, la ectenia "(...) pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc, pentru cei robiti, Domnului sa ne rugam!", ma gandesc la...

    ...fumatori.

    desigur, mai exista si alte forme de 'robie' in lumea contemporana, dar aceasta este una dintre cele mai vizibile.

    ***

    ceea ce mi se pare cel mai trist este ca lumea se invata cu raul, cu conditia de robie si nu incearca macar sa 'schiteze' o lupta contra ei.

    slava lui Dumnezeu si felicitari pt exemplele de 'biruinta' ale unor comentatori de mai sus!

    nu cred ca le-o fi fost usor, dar au icnercat...

    ***

    cat despre statistici, cred ca nu mint in ceea ce priveste sonsumul de alcool si de tigari din Romania:

    http://munteanuk.blogspot.com/2010/04/alcoolul-asta-prietenul-cel-mai-bun-al_22.html

    ba inca nici nu stiu cat pot surprinde amploarea dezastrului, pt ca mult 'consum' (alcool produs in propria batatura + miliarde de tigari de contrabanda intrate in tara) nu poate fi masurat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Avand un tata ce a fost fumator si alcoolic am trait o copilarie trista, oare cati copiii nu si-ar dori un altfel de tata ? Domnul sa aiba mila de cei care vor sa se lase de aceste patimi grele !!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Padre !
    Este suficient ... si stii de ce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc şi eu Diana pentru trecerea prin pagina mea. Nu ştiu cât folos au rândurile mele, dar le spun şi scriu din suflet pentru ce-i ce-mi trec pragul. Sper să iei cea mai bună decizie!>:D<

      Ștergere
  15. Mie mi-a fost de mare ajutor o tigara electronica. Si eu am fost sceptica, pana m-am informat si am decis sa o folosesc. Ma bucur ca si acum, dupa 5 ani, nu mai fumez.

    RăspundețiȘtergere
  16. Toate ca toate dar asemenea imagini pe pachetul de tigari nu au ce cauta acolo!!!E total stupid!
    Daca si fumatul e un pacat asa mare..ce sa mai spunem de trufie,hotie,minciuna,ignoranta,prostie,invidie,fanatism(inclusiv cel religios),etc
    Hai sa fim seriosi...ptr orice bob de intelepciune exista si unul de nebunie spune un aforism,si asa este,istoria o demonstreaza cu varf si indesat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred că acele imagini sunt bune, trebuie să ne gândim că țigările chiar produc, alături de alți factori, acele boli. Plus de asta, sunt o grămadă de copii, ai căror părinți sunt fumători, care fac foamea la propriu doar pentru faptul că părinții lor dau și ultimul ban pe țigări, că deh, nu se pot lăsa.
      Știu, e ușor să vorbesc despre fumat dacă-s nefumător, dar realitatea demonstrează că acest viciu ucide, și ucide bine.
      Dimensiunea pe care o are păcatul fumatului nu o dau eu, dar e clar că-s păcate capitale ori strigătoare la cer mult mai mari. Plus de asta știi că se spune că cel mai mare/greu păcat este cel de care nu poți scăpa.

      Ștergere
  17. Si vinul,berea,alcoolul in general sau anumite alimente in cantitati mari produc boli...ce-ar fi sa punem asemenea imagini si pe sticlele de bautura sau cutii de alimente?Pai ce e pachetul,tratat de anatomie a boliilor posibile in caz de exces?E problema consumatorului,un produs trebuie decent si estetic ambalat,in rest e riscul meu,eu il cumpar,nu altcineva!
    Va ganditi spre exemplu ca unii fumeaza doar ocazional?Sunt ei obligati sa suporte asemenea imagini?
    Organismul are supapele lui de a lucra contra bolilor,imaginea insa poate afecta psihicul la nivel de subconstient de asa natura ca te poti imbolnavi privind doar!
    Poti eventual atasa o imagine simbolica,un grafism,cate cuvinte ca indemn...in nici un caz astfel!!!!Sunt mijloace media pentru educatie,exista scoala apoi.
    In America asa ceva nu exista,doar pe cei din Uniunea Europeana i-a dus capul la asemenea masura aberanta!Si altele din exces de zel prostesc!
    Sper sa nu ma intelegeti gresit...
    Ucide?....pai dupa nutritionistii de astaz pana si ciorba este cancerigena,,ia consultati net-ul!
    Oamenii in imperfectiunea lor,deseori isi refuleaza anumite tensiuni acumulate in diverse moduri.Depinde si de structura fiecaruia,de o gramada de factori interni si externi!
    Cauza si efect!

    Dar despre fumurile celora care ne fumeaza furand si mintind o natiune intreaga!?



    ps;Vecinul meu s-a lasat de fumat,insa a devenit obez!
    Altul s-a lasat de fumat dar isi cicaleste acum copilul/nevasta mai mult ca inainte!
    Complicata mai e si viata asta!




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre „doctorul” internet nu comentez, dar pot spune sigur că am vorbit cu medici specialiști, asta pentru am discutat tema fumatului la o școală de duminică și am vrut să fiu bine și corect documentat.
      Fumatul ucide viclean, e perfid, aproape nepalpabil, ca și fumul de-l caracterizează. Este foarte adevărat că și alcoolul ucide, la fel de grav, numai că pentru alcool mai sunt restricții. Șoferii se feresc de consum, în schimb de fumat se fumează și la volan; la locul de muncă nu te primește nimeni băut, dar de fumat ai voie, chiar dacă pentru asta, mai nou, trebuie să ieși afară. Cât despre mâncare, să fim serioși, este strict necesară viețuirii, cancerigenă devenind numai în momentul în care o supunem unor tratamente chimice și termice prin care ne dorim gusturi diverse.
      Și apoi, zici de vecinul care s-a îngrășat după ce a lăsat tutunul. Eu te întreb altfel, cine l-a pus să se apuce de fumat?
      Și da, viața e complicată când ne plictisim să o trăim în frumusețea simplității ei.

      Ștergere