marți, 6 septembrie 2011

COMPOT SI LEMNE DE FOC



Dacă v-aţi săturat de roşii cu brânză, potrivit unei postării anterioare, am considerat de cuviinţă să vă ofer un desert duhovnicesc pe bază de fructe, că ele sunt tot lucrare dumnezeiască şi rod bun menit să îndulcească amărăciunea zilnică a traiului piperat şi arzător al zilelor fripte pe care le trăim.
Probabil că deja aţi văzut pozele de mai sus şi că v-aţi întrebat ce o fi cu ele, de unde această antiteza, această proiectare antinomică ce zgândără ochiul şi tulbură mintea odihnită.
Şi iată explicaţia. De bună seamă că cei care mai au frumosul obicei de a mai veni pe la biserică ori plăcutul şi folositorul obicei de a mai citi prin Scriptură, au întâlnit pe acolo, măcar odată, expresii luate şi în viaţa de zi cu zi şi transformate în proverbe  ori zicale cu largă aplicaţie şi bogat conţinut.
În evanghelia lui Matei, în capitolele III şi VII, întâlnim cuvintele lui Ioan Botezătorul, respectiv ale Mântuitorului Hristos care fac referire la copaci ori pomi, care după felurile lor, ca şi oamenii, sunt buni ori răi, cu roadă bună ori fără rodire. Ioan zice „iată securea stă la rădăcina pomilor şi tot pomul care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc”, iar Mântuitorul spune „că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.” Şi nu trebuie să cauţi departe acest lucru, eu l-am găsit fizic la mine în grădină, după cum arată şi pozele. Piersicul atârnă de fructe cu crengile la pământ după ce a trecut printr-o mare vijelie,  iar salcâmul e pregătit de foc pentru că deşi fără roade, neîncărcat adică, a cedat la vânt rupându-se. Şi nu degeaba a făcut  Mântuitorul această comparaţie, deoarece în înţelepciunea Sa divină ştie că oamenii sunt la fel. Sunt oameni plini de râvnă şi încercaţi de vânturile ispitelor şi necazurilor care nu se dau bătuţi şi fac roadă de fapte bune;  sunt oameni care cresc falnic ca şi copacii ce nu aduc roadă, şi din înălţimea mândriei în care trăiesc, încearcă să umbrească pe cei care stau plecaţi la pământ ca într-o închinare de mulţumire şi de iertare.
Şi asta nu e tot. Ştim bine cu toţii că în pomii buni şi plini de roade se aruncă cu pietre ori se dă cu prăjina pentru a li se lua roadele. Iar ei se scutură şi rabdă şi-şi aduc roada lor şi anul ce vine, si în alţi ani, suferind cu stoicism şi tăierile crengilor de primăvara pentru curăţirea uscăturilor provocate de seva ce şi-au dat-o pentru a ţine fructele.
Cum cunoşti însă un om după roadele sale? Cum îl apreciezi? Întrebări logice într-o societate în care se trăieşte ca într-o junglă unde copacii sunt falnici şi roadele sunt ori mici, ori sterpe, ori lipsesc cu desăvârşire. Unii se înfoiază cu frunze bogate crezând că aspectul exterior ţine de foame. Patetic.
Ca să vezi oamenii ce fac roadă bogată nu trebuie să ridici prea mult privirea. Ei sunt mai jos, smerenia şi simplitatea nu-i lasă să se ridice prea mult. Nu vreau să dau exemple pentru că sigur aveţi pe lângă voi aşa ceva. Aş vrea să spun însă că e nevoie să privim altfel copacii falnici. Admiraţia faţă de înălţimea lor trebuie să fie probată în faţa gurii de la sobă. Copacii mari fac zgomot când sunt răpuşi, fac deranj în jurul lor şi sfârşesc într-o cenuşă aruncată pe pământul din care şi-au trăit viaţa. Mulţi oameni mari au aceeaşi soartă şi cenuşa ori ţărâna lor este azi călcată în picioare. Oamenii tot de pomul mic şi plin de roadă îşi aduc aminte. Fiecare îşi aduce aminte de un pom al copilăriei din care s-a înfruptat de fructe alături de cei dragi.
În încheiere revin la compotul din titlu. E o plăcere să guşti roadele unui pom ce şi-a dus la îndeplinire menirea, cum de asemenea te poţi bucura de un om care revarsă din inimă dulceaţa experienţei de viaţă, o dulceaţă  materializată spre anihilarea  amărăciunii din viaţa de zi cu zi.

7 comentarii:

  1. Bună comparația societății cu jungla, așa este, azi e un noroc să te poți descurca în hățiș, ținând cont de faptul că unii muncesc din greu, pleacă de acasă multe ore să câștige niște amărâți de bani că au curent de plătit, au telefoane, au rate la bănci( rate care seamănă cu niște boli a căror vindecare se întrevede după un îndelung tratament , așa de-a lungul unor ani serioși, și care întrevăd recidive!) trebuie să cumpere și ceva mâncare și hăinuțe, dacă nu pentru ei, pentru copii sigur, și necesitatea unei mașini, impune cheltuieli pentru care se fac luntre și punte. Treaba cu fala unora care „umbresc” modestia și simplitatea altora, cred că e ceva neschimbat de mii de ani, părerea mea.
    Ce mă calmează în perorațiile mele despre nedreptățile acestei „jungle” este că toți sfârșim la fel, așa cum toți am venit pe lume vlăstare mici,„puieți ”dacă pot metaforiza, inocenți , gingași, puri, plantați cu dragoste de Dumnezeu.
    Să ne ajute Cel De Sus să scăpăm de „tăiere”, de uscăciune, și să nu facem umbră pământului degeaba!S.M.

    RăspundețiȘtergere
  2. bune piersici ! nu am mai mancat din copilarie asa bunatati .....din gradina parintilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bună comparaţia. De reţinut şi luat aminte, modestia, truda şi blândeţea aduc roade dulci şi un final mai liniştit. Cu părere de rău am privit creanga ruptă plină de fructe. Doamne Ajută şi mulţumim pentru vorbele înţelepte, Părinte drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E doar părerea mea, Melinda, e posibil ca foarte mulţi oameni să aibă altă părere, să simtă şi să creadă că înfruntarea şi mândria sunt mai de folos decât modestia şi blândeţea. Numai că părerea mea e formată de-a lungul anilor nu numai privind oamenii, ci privind şi cele din jur, ca în cazul celor prezentate în blogul de faţă. Zi binecuvântată să fie la tine!

      Ștergere
  4. Padre nu te -am citit pana astazi spre rusinea mea..tare imi place cum scrii si mare dreptate ai ...Cei falnici ii umbresc pe cei simplii doar din neputinta lor de a face si ei ceva...
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deea, vei avea posibilitatea, când ai timp, să mă citeşti de acum înainte. Nu ştiu cât de frumoase sunt rândurile mele, asta hotărâţi voi, cititorii, dar în mod cert pot spune că mă bucur când văd că veniţi şi frunzăriţi pagina mea virtuală.
      Zi minunată să fie la voi!

      Ștergere