marți, 7 februarie 2012

CE E FRUMOS ŞI LUI DUMNEZEU ÎI PLACE



„Ce e frumos (e frumos) şi lui Dumnezeu îi place!” Cred că nu e om care să nu fi auzit această expresie, ba poate chiar să o şi fi folosit câteodată în încercarea de a gratula ori  linguşi  o persoană ori acţiuni ale vreunei persoane. Uneori expresia este precedată de un fluierat scurt de apreciere şi de satisfacţie, chiar stupefacţie, în special când acest lucru vine din partea unor masculi vizibil încântaţi chipurile, de cum a lucrat Dumnezeu cu anumite fiinţe. Am dat şi eu un exemplu, aşa….. ca să ştiţi că am habar de ce vorbesc în postarea de faţă.
Deci cum îi place lui Dumnezeu ceea ce este frumos. Să vedem. Doar scurt aşa vă spun că, în conformitate cu cartea Genezei, Dumnezeu le-a făcut bune toate, gândesc eu că şi frumoase, că tare mi-aş fi dorit să văd lumea la actul de după creaţie când totul era pur, când omul şi acţiunile sale nu-şi puseseră amprenta pe virginitatea perfecţiunii unui ecosistem ce astăzi gâfâie cocoşat şi plin de bube cosmetizate cu fond de ten pe bază de bani, ce crapă des demascând o frumuseţe falsă.
Mă dusei spre cosmetică şi uitai frumuseţea. Repet, îi place lui Dumnezeu ce-i frumos, dar trebuie să ştim că nu tot ce ne place nouă, oamenilor trebuie să-i placă şi lui, nu în felul în care nouă ne place. Că poate o femeie să fie frumoasă. Oamenii o plac în felul lor, trupeşte, apreciind de cele mai multe ori doar exteriorul. Dumnezeu vede altfel lucrarea sa, ba chiar şi unii oameni, dar mai rar.
Mai dau un verset, nu vreau să abuzez, dar e chiar frumos. „ Cât de minunate sunt lucrurile tale Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut” zice psalmistul. Că numai cine e nesimţitor rămâne orb la frumuseţile pădurilor vorbitoare, a câmpurilor sălbatice împodobite vara cu culoare şi zumzet cald, la albul zăpezilor curate, la albastrul mărilor liniştite, la zâmbetul copiilor şi la seninul de pe fruntea  bătrânilor ce şi-au făcut datoria prin  viaţă.  E, ce ziceţi? Nu că am zis bine mai devreme, la  Geneză. Şi să nu credeţi că noi suntem de „lemn Tănase” adică insensibili şi morţi în lucrare. Că şi oamenii fac lucruri frumoase atunci când vor, adică atunci când scânteia divină din noi se pune la lucru şi mintea dimpreună cu mâinile lucrează curat şi ordonat. Că sigur aţi văzut şi lucruri din mâini omeneşti ieşite, care v-au lăsat „mască”. Să nu mai zic de creaţii literare ori picturi şi muzici parcă de mâini îngereşti lucrate.
În expresia ce dă titlul postării mele se găseşte însă o idee, părerea mea, ce poate nu a fost înţeleasă ori percepută de toată urechea. Omul încearcă la nivel de subconştient să subordoneze într-un fel voinţa divină, asta pentru a-şi justifica anumite gânduri, uneori nu prea curate. „ Ce e frumos, e frumos,(adică ceea ce ne place nouă) şi lui Dumnezeu îi place(sau ar trebui să-i placă) pentru a fi pe aceeaşi scară de valori. Că dacă nu ne putem noi ridica ori nu dorim acest lucru,   să-L coborâm pe Dumnezeu la nivelul nostru, că e mai uşor şi poate nu ne mai judecă. E doar o părere, a mea.
Şi pentru că a venit timpul să închei, nu ştiu dacă lui Dumnezeu îi place ce am scris eu azi. Nu ştiu dacă măcar vouă vă place, cititorilor. Ştiu însă că lui Dumnezeu îi place tot ce e frumuseţe şi bunătatea  când acestea vin din interior şi luminează exteriorul. De multe ori, aşa cum spunea o prietenă, sufletul omului se poate citi pe chipul lui.
Aşa că fiţi frumoşi şi calzi la suflet, că Dumnezeu cu siguranţă vă place. Iar eu, doresc să cred, că şi cei din jur. Că doar aşa zisei, „ce e frumos şi-i place lui Dumnezeu,  ne place şi nouă” , dacă nu cumva greşii formula.

15 comentarii:

  1. De multe ori ce e frumos pentru noi nu prea cred ca ii place Domnului, pentru ca de multe ori frumustetea exterioara ispiteste si sminteste inimile si mintile.

    „ Cât de minunate sunt lucrurile tale Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut” ar trebui sa ne faca sa intelegem ca frumusetea este buna dar trebuie etalata cu multa intelepciune.

    Cunosc persoane care sunt foarte frumoase fizic dar sunt totusi nefericite; cunosc si persoane cu un fizic mai putin atragator dar care au atata bucurie in suflet, incat atrag in jurul lor multi prieteni.

    o mica observatie: lipseste predicatul "este" din prima propozitie a titlului...in rest nota 10 pentru ce ati scris

    RăspundețiȘtergere
  2. Am remediat Adriana. Mulţumesc! Se mai întâmplă. Găndesc mai repede decât scriu :). Mulţumesc şi pentru gândurile expuse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ni se intampla tuturor sa gandim mai repede decat scriem...dar pentru asta exista cititorii fideli :).

      Numai bine!

      Ștergere
  3. Si se completeaza, parinte cu cuvintele ecleziastului ca "toate sunt frumoase si la timpul lor"... Adica toate care sunt la mana lui Dumnezeu, ca daca e la mana noastra, a pacatosilor, rar de tot sa fie ori frumoase, ori la timpul lor, ori amandoua simultan...
    Sa ne traiti, preacucernice parinte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este Iasmin. Sâmbătă am citit din Ecclesiast şi am regăsit cuvintele. Nu trebuie să fim mult prea riguroşi cu noi, că ies deseori şi din oameni lucruri frumoase şi la timp, chiar dacă nu la scara dumnezeirii. Trebuie să fim un pic mai încrezători în forţa ce ne-a fost dată de Dumnezeu, că până la urmă, dacă suntem în stare să dăm viaţă prin naştere, putem face şi alte lucruri.

      Ștergere
    2. Parinte, nu va contrazic, dar noi de capul nostru nu stiu cat si ce putem face. Ma gandesc la cuvintele Mantuitorului "fara de Mine nu puteti face nimic". Adica daca iese ceva frumos din mainile noastre este cum zice romanul- ''a pus si Dumnezeu mila".

      Ștergere
    3. :) Şi nu e corect aşa? Eu nu zic doar mila, ci şi dragostea.

      Ștergere
  4. Eugenia
    frumos,profund si adevarat.Sa ne ajute Dumnezeu sa pretuim ,sa ne bucuram,sa pastram si sa ne inspiram din detaliile care alcatuiesc armonia.Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!Putem învăţa într-adevăr şi din cele ce ne înconjoară pentru că toate-s create pentru armonizare şi normalitate.

      Ștergere
  5. Frumusetea este un dar de la Dumnezeu ,ea trebuie faorte bine valorificata.Insa frumusetea interioara este mult mai importanta si mai greu de pastrat in starea ei pura ,feciorelnica si neprihanita .Georgiana Olteanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc fină! Frumuseţea poate fi un dar când e vorba de frumuseţea fizică folosită în scopuri nobile. Când vorbim de frumuseţea interioară nu-i mai spunem dar, ci binecuvântare.

      Ștergere
  6. Din nefericire am auzit vorba asta numai de la niste persoane de sex masculin , care aveau ganduri ``nu prea curate``, ca sa va citez .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am dat exemplul cel mai des şi nefericit folosit. Dar îl folosesc şi femeile când vorbesc de vreo geantă sau haină ori de ce nu, poate chiar de vreun bărbat.
      Eu, doar am tras o concluzie personală, fără a o impune cuiva, privind spre cele cereşti şi auzind pe cele pământeşti.
      Mulţumesc Monica pentru gândul exprimat.

      Ștergere
  7. Am observat ca se face referire mai ales la cele materiale, vii sau nevii. Ce ne facem cu faptele? Desenul naiv al unui prunc de gradinitza e FRUMOS pentru ca vine din sufletzelul lui curat.Frumoase sunt toate cele care pleaca din inima, iubire, respect,credinta.Frumos era catzelul jerpelit si flamand a boschetarului ridicat de politie din parc, frumos pentru ca il iubea,dar si mai frumos gestul batranului care refuza sa mearga la adapost pana cand n-a lasat singura lui haina pe banca, pentru ca sa nu moara un caine de frig !
    Fiintele si obiectele de tot felul pot fi frumoase,sau doar ...estetice. Faptele ba.
    -green-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un gând în plus şi o idee "frumoasă" îşi găsesc mereu locul pe această pagină. Nu puteam eu dezvolta subiectul la toată acoperirea lui. De aceea există interacţiunea.
      Nu ştiu dacă faptele pot fi numite frumoase, bune sau rele le numim mereu. Iar diferenţa între estetic şi frumos cred că e ca aceea între etic şi moral. Zic şi eu.
      Mulţumesc Geeen!

      Ștergere