luni, 20 februarie 2012

RĂBDĂRI PRĂJITE



De ce răbdări prăjite vă veţi întreba. Pentru că răbdarea e o virtute care te pune pe jar, când nu o ai. E o floare rară răbdarea asta, în secolul XXI, cel ce urmează  „secolului vitezei”. Aşa că dacă aveţi un pic de răbdare(fără tutun) o să aflaţi cam ce meniu am pregătit azi.
Răbdările prăjite sunt o formă ilară de a spune că nu prea există ceva concret de mâncare. Nu trebuie să vă mai spun eu care sunt percepţiile oamenilor despre mâncare în ziua de azi. Faceţi o excursie prin magazine şi observaţi că majoritatea cărucioarelor sunt pline cu mâncare şi băutură. 
De fapt altul era rostul răbdărilor prăjite din postarea mea. Aş fi vrut să vă întreb de câte ori vi s-a întâmplat să răbdaţi de foame ori sete. E o experienţă neplăcută dacă eşti un rob al pântecelui.
Mai doream să vă vorbesc despre post. Că s-a lăsat sec de ieri. Adică teoretic de azi cine vrea să ţină postul de mâncare trebuie să înghită în sec şi să-şi pună o porţie dublă de răbdări prăjite. Dar asta doar pentru cei care vor să postească de mâncare aşa, ca într-un regim de slăbit. Că postul adevărat e altul. Cum ar spune Scriptura „nu ştiţi voi postul care îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii daţi drumul celor asupriţi. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.” Isaia 58, 6-7
Şi azi lumea se omoară să facă mâncare de post,  să se tânguie de pântece şi să urle de foame. Şi dacă ar fi doar asta. Că degeaba mănânci ştir şi lobodă dacă ai gură slobodă. Când am plecat la scrierea acestor rânduri nu doream să prezint şi partea tehnică a postului. Dar, pentru clarificări aş spune că postul de mâncare este doar o zecime din ce ar trebui să fie postul adevărat.  Şi e normal să fie aşa când există cazuri şi necazuri. Spre exemplu, vorbind doar de postul de mâncare copiii până la 12 ani sunt scutiţi de post. Bătrânii de peste 70 de ani la fel. Femeile gravide şi lăuze, soldaţii şi cei care fac muncă fizică grea sunt scutiţi de la post. Bolnavii cu tratamente şi recomandări medicale pentru un anumit tip de alimentaţie sunt scutiţi de la post. De la postul de mâncare. Că de restul, cele care ies din gura unui suflet negru, nu te scuteşte nimeni.  Apostolul Pavel zice că  „nu mâncarea ne va pune înaintea lui Dumnezeu. Că nici dacă vom mânca, nu ne prisoseşte, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipseşte.” Şi zic asta pentru cei care gândesc că dacă au umplut stomacul cu verdeaţă în timp ce erau cu ochii la slănină, să nu se mai chinuie degeaba, că se fură singuri. Mâncarea de post nu trebuie să o urăşti ci să o mănânci, mâncarea de dulce nu trebuie să o iubeşti ci să o mănânci.
Nu trebuie să devenim habotnici în postire de mâncare. Cine poate să ţină, pentru sine ţine şi pentru Dumnezeu, cine nu poate, nu este judecat şi în alt chip se poate îndrepta pe sine în faţa Celui de sus dacă voieşte acest lucru.
Închei prin a vă spune că răbdarea, materia primă pentru felul de mâncare ce dă titlul postării mele, este bună de consum la orice oră şi-n orice loc. Răbdarea e bună şi înainte şi după masă, e bună şi-n stare crudă dar şi prăjită. Cine se hrăneşte din răbdare are şi nădejde. Iar cine are nădejde trece peste toate cu dragoste, că ea, dragostea, ştie să rabde şi de foame şi de sete. Se veseleşte la bucurie şi rabdă la durere. Să vă postească mintea de la cele rele şi să vi se sature inima cu cele bune.

22 de comentarii:

  1. Pe dumneavoastra rog pe Dumnezeu sa va binecuvinteze, iar pe noi sa ne miluiasca cu rabdarea! Adica sa ne deie putere sa o sadim in curtile noastre a celor ce nu o avem ( prima sunt Eu)
    Multumim parinte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Corina! E bună răbdarea. Cu ea poţi trece marea vieţii ce e deseori învolburată.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Să ne ajute cu răbdare şi dragoste. Că restul le-om duce şi noi. Ori măcar să încercăm.

      Ștergere
  3. Sarutmana parinte!
    Va citesc mereu cu mult drag.
    Foarte bune sfaturile!

    Manuela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Şi e bine să te semnezi, chiar dacă postezi ca "anonim". E mai uşor de reţinut şi de ştiut cine vizitează această pagină.

      Ștergere
  4. Rabdarea aceasta, cred eu, trebuie sa fie in toate, nu numai in ceea ce priveste mancarea.
    Exista in lume o tendinta, de a aprecia iutimea cu care cineva savarseste lucrurile (nu cele ale duhului, fireste). Insa citind din Biblie ne edificam imediat ca nu aceasta este calea de a trai in lume ( a fi iute si grabnic pururea, inclusiv in asteptari):
    "Cel ce rabdă până la sfârşit acela se va mântui" (Mt. 10, 22 Mc. l3, l3) şi: "Întru răbdarea voastră veţi câştiga sufletele voastre" (Lc. 21, 19).
    Asa nadajduiesc si eu, sa capat asa cum zicea un Batran de la manastirea Secu, rabdarica, rabdare si rabdaroi...
    Post cu folos duhovnicesc doresc si eu tuturor celor ce vor poposi pe aceasta pagina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Iasmin! Versetele scripturistice spun multe şi clar. E nevoie de răbdare multă. Iar răbdarea multă vine din credinţă şi din dragoste.

      Ștergere
  5. ochiul critic : de foame ati mancat un i

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am corectat. Mulţumesc! Se mai întâmplă şi la case mai mari. E firesc să greşim şi e normal să ne corectăm.

      Ștergere
    2. stiu...si mie mi se intampla de multe ori...parinte, cand scriu ochiul critic la mesaj, nu este nevoie sa imi postati comentariul...este un ochi critic dar prietenos, deformatie profesionala as putea spune, pentru ca o perioada din viata mea am verificat ce scriau si socoteau altii.

      Ștergere
    3. De asta am şi publicat comentariul, pentru că a fost o atenţionare prietenească fără maliţiozitate. Şi eu corectez în mod corect, adică profesional, anumite greşeli inerente apărute în diverse ocazii sau locuri. Nu e nimeni perfect.

      Ștergere
  6. Eu as prefera rabdari fierte pentru ca cele prajite nu pica bine la ficat; cele fierte, fierb un pic mai greu dar rabdarea prin mult exercitiu se dobandeste, deci sunt taman bune pentru exercitiu.

    Omul rabdator este si castigatorr.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Cel ce are răbdare şi iubire poate fi "pedepsit" cu mântuirea. :)

      Ștergere
  7. Postarea asta mi-a amintit de ceea ce auzisem sau citisem (nu mai stiu, poate ambele) cum ca "foamea din post este carnea rugăciunii" si de versurile
    "Nu mă osândi, Stăpâne,
    Pentru poftele-mi deşarte,
    Că de suflet mă desparte
    Trupul care cere pâine."
    Post cu bucurie!
    Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna de dimineata sa fie toata ziua de astazi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamne ajuta parinte. Interesant mod de a folosi aceasta expresie. Da de gandit.

    Cu ajutorul Domnului as vrea ca in postul acesta sa nu mai vorbesc pe nimeni de rau si sa nu mai pierd timpul degeaba. M-am saturat sa duc patimile astea in carca din spovedanie in spovedanie. Pe cat de usoare par, pe atat de mult ma mistuie. Daca stiti vreo reteta, sa ne-o dati.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma gandesc daca ce am scris este gresit sau este fara de raspuns.

    Post usor
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic nu e fără de răspuns. Numai că uneori nu putem răspunde în mod direct, concret într-un spaţiu public pe teme ce ţin de sufletul nostru ori de conştiinţă. Uneori răspund tot prin postări, alteori prin mesaj privat sau mail. Ai scris corect mesajul anterior. Numai că o "reţetă" specială ad personam nu există, ci doar la scaunul de spovedanie, prin mărturisirea corectă şi înţelepciunea duhovnicului se pot lua anumite decizii.
      Multumesc de gândul bun.

      Ștergere
  11. Rabdarea......de mult nu o mai cer parinte,deorece cred ca se castiga prin multe incercari iar eu nu stiu cat mai pot duce.Nu mai vreau sa cer lui Dumnezeu paine si sa primesc pietre,sa caut liniste sufleteasca si sa primesc palme si umilinte.Am obosit.....
    Numele meu de botez este Mina si as vrea sa va rog parinte sa-l intrebati pe Bunul Dumnezeu daca isi aminteste de mine ca exist?
    Mi-e frica sa nu ajung in deznadejde si sa ma intreb daca exista cu adevarat...

    RăspundețiȘtergere
  12. Rabdarea este un raspuns la toate! Doamne ajuta! Foarte bun articolul, interesanta tema, as spune ca una din cele mai grele lucruri din lume: rabdarea. Multumim pentru articol!

    RăspundețiȘtergere