joi, 8 martie 2012

FEMEI ŞI VIAŢĂ




Fără îndoială că subiectul de azi este unul delicat, mai ales când vine din partea unui bărbat. Vă spun sincer că e greu pentru un bărbat să vorbească despre femei, e greu în sensul că în general, bărbaţii, când vorbesc despre femei, vorbesc despre anumite părţi ale trupurilor femeilor ori despre defectele lor.
Astăzi, în puţine cuvinte, am să încerc să scot în evidenţă câteva trăsături ale femeii. În primul rând, conform Scripturii, femeia a fost creată din coasta primului bărbat, Adam. Şi a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.” Prea puţini sunt cei care nu cunosc acest verset al Scripturii. Prima femeie s-a numit Eva, adică viaţă, deoarece din ea s-a perpetuat specia umană, ea  a fost cea care a dat viaţă primilor oameni fără intervenţia directă, prin punerea mâinilor divine. Timp de mii de ani până la Hristos, femeia a fost supusă bărbatului până la sclavie. Nici pe urmă situaţia nu s-a mai îmbunătăţit peste tot. Numai că prin întruparea Logosului în pântece de Fecioară, Dumnezeu a recreat într-un fel anume starea dintâi a femeii care, fiind dintr-un trup cu bărbatul, avea aceleaşi drepturi. Fecioara Maria devenit noua Eva.
Aşa cum s-a mai spus, creştineşte, se putea alege oricând o altă dată de sărbătorire a femeii, dar nu asta contează cel mai mult. Ci faptul că această zi, din cauza festivismului amplificat, se uită esenţialul. Printre maldărele de flori şi daruri sau cadouri, nu se regăseşte la aceeaşi scară şi partea de suflet reprezentată de femeie în lume. Tot poeziile mai vechi ori impresiile unor oameni spirituali salvează sărbătoarea de la asemănarea cu Valentine’s Day, dacă nu  cu Halloween-ul.
Poate că nu ştiu eu, poate că nu ştiu unde să urmăresc, dar parcă să zic că în astfel de zile, deşi ar trebui mereu, atenţia  ar putea să fie îndreptată către femeile ce sunt încă sclave, către femeile ce sunt maltratate, către acelea care se chinuie să facă un copil, către cele care se chinuie să crească un copil, către acelea care sunt copii şi vor deveni femei, către cele care au dus feminitatea până adânci bătrâneţi. În spatele festivismului se află viaţa reală, viaţa femeii,  şi  de ce nu,  şi a bărbaţilor ce îşi duc crucea fără sprijin.
Nu am dorit să dau o umbră de tristeţe acestei postări prin introducerea realităţii în text dar, ca om şi ca preot, am această opţiune. De multe ori trebuie să recunoaştem, noi, bărbaţii, că femeile au fost mai curajoase, că forţa bărbatului a fost învinsă de curajul femeii. Eu dau un exemplu biblic cunoscut. La răstignire, apostolii au fugit, la cruce au rămas doar femeile mironosiţe, au fost martore învierii. Bărbatul, Adam,  a văzut primul pe Dumnezeu la creaţie, la re-creaţie, la înviere, femeia l-a văzut primul pe Hristos.
Am să ating un subiect delicat în următoarea frază, trebuie. Femeia este cea care prin naştere dă viaţă.  Multe, spre fericirea lor, dau viaţă şi îşi cresc copiii cu dragoste de Dumnezeu şi oameni. Altele îşi abandonează viaţa dată fie prin părăsire directă, fie prin rea creştere, suprimând binecuvântarea primită de la Dumnezeu pe care alte femei şi-ar fi dorit-o. Iar în sprijinul celor care nu au copii vin cu un cuvânt al Scripturii care zice că „mai bine este să nu ai copii, dar să ai bunătate, căci pomenirea bunătăţii este nemuritoare; şi Dumnezeu o ştie şi oamenii o cunosc”.  Femeile care au soţi şi copii să se bucure. Cele care nu mai au soţi (din varii motive) dar au copii, să se bucure de copii şi să-i crească în curăţie şi dragoste. Cele care nu au copii, dar au soţi, să se bucure de împreuna vieţuire într-un trup legat prin dragoste. Femeile care nu au soţi ori copii dar şi-au păstrat sufletul neîntinat să se bucure, căci nici crucea singurătăţii nu e uşoară într-o lume tot mai şovăitoare,  tot mai clevetitoare. Cele care au ales călugăria să se bucure şi să o ducă cu răbdare şi bucurie.
Închei cu un gând bun. Cred că fără femei viaţa nu ar fi avut rost, iar Dumnezeu a văzut asta şi a lucrat spre împărtăşirea iubirii prin creaţie, prin naşterea de viaţă. Indiferent de vârsta lor, la locul potrivit, femeile aduc împlinire. E foarte important să ştim că dincolo de trup, sufletele bărbaţilor şi ale femeilor sunt la fel, merg în acelaşi loc şi au aceleaşi trăiri.
Vă urez din tot sufletul, vouă, evelor, să fiţi bucuroase de starea pe care Dumnezeu v-a dat-o, aducând împlinire indiferent că sunteţi fiice, soţii, mame, bunici, colege, prietene.

27 de comentarii:

  1. Multumim si la multi ani pentru toate doamnele si domnisoarele din parohie! Florile sunt in vaza blogului meu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Şi eu mulţumesc Corina. Trec şi eu să comentez versurile tale.

      Ștergere
  3. Foarte frumos ,multumim parinte ca de obicei un gand si un cuvant bun pentru toata lumea (femeile ),C.A

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim Parinte, e asa de placut sa auzi ca sunt barbati care apreciaza femeile....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere Andreea. Cred că nu e nimic deosebit. Cred că e ceva normal.

      Ștergere
  5. Ce cuvinte frumoase!
    Multumim mult parinte!

    Manuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc şi eu Manuela pentru apreciere şi pentru trecere.

      Ștergere
  6. Multumim Parintepentru postarea minunata si sa dea dumnezeu sa ne invrednicim cu totii a da lectii de intelepciune si celorlalti care abia pasesc spre cautarea indentitatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc şi eu. Se vede că prăjitura cu morcov a avut afect bun asupra minţii mele.

      Ștergere
    2. vrem si noi reteta de la prajitura cu morcov...este a doua oara cand aud despre aceasta prajitura in decurs de cateva zile; multam fain

      Ștergere
    3. Simplu http://descoperanatura.blogspot.com :)

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Mulumesc Alina! Am trecut şi pe la prăjitura cu gem, de post. Probabil că a contat şi asta la gândirea mea. Mulţumesc încă odată.

      Ștergere
  8. Am citit si recitit cateva pasaje din acest articol. De obicei cand oamenii sarbatoresc ceva, nu se gandesc prea adanc pe ce se sprijina acea sarbatoare. Atunci cand sarbatorim ziua numelui dupa un sfant uitam ca este ziua in care el a plecat la Domnul, cand el a murit si sarbatorim cu veselie. Daca ne moare cineva drag insa, ziua respectiva o sarbatorim prin tacere si durere si cu pomana, panacida.

    La fel intr-o zi de sarbatorire a femeii nu m-am gandit la acele femei sclave, batute chinuite.
    De cand am inteles semnificatia zilei de 8 martie, nu o mai sarbatoresc. Si totusi, citindu-va imi dau seama ca ar trebui s-o sarbatorim, insa legat de acele femei chinuite. Poate asta ar trebui sa devina ziua in care sa ajutam.

    Iertare

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc de gânduri Cristina. Gândurile noastre trebuiesc îndreptate deseori către cei ca noi dar care nu-s ca noi. Viaţa este un dar de care să ne bucurăm în normalitate. Nu trebuie să existe sclavie,nu trebuie să fie crimă, nu trebuie să fie nici o acţiune contra vieţii. Oamenii au dreptul la viaţă. Toţi, indiferent de vârstă, culoare, sex ori pregătire.

      Ștergere
  9. Sarut mana Parinte si multumim pentru vorbele de duh si gandurile frumoase.

    Pentru noi, femeile:

    "Ce va doresc voua-n viata:
    Va doresc sa-i faceti fata!
    Vreau sa fiti bune crestine,
    Vreau sa fiti de viata pline.
    Vreau sa fiti ocrotite
    Si sa va simtiti iubite.
    Vreau sa stiti, ca-n mana noastra
    Sta tot greul dintr-o casa.
    Si sa stiti, sa stiti prea bine,
    Ca raul, e urmat de bine.
    Binele-i urmat de rau,
    Asa a vrut Dumnezeu!
    Vreau s-aveti mereu putere,
    De-a oferi mangaiere.
    Binele de rau, sa-l cerneti,
    S-adormiti cum va asterneti.
    Sa treceti peste tot cu bine,
    La multi ani!, femei crestine!"

    RăspundețiȘtergere
  10. Îţi mulţumesc frumos şi eu Andreea pentru comentariul deosebit, în versuri, binevenit oricând şi de folos tuturor celor ce trec prin pagina mea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos,Padre si ...marturisesc ca nu m-am gandit niciodata si din perspectiva asta... de asta ne place sa va citim si sa va vizitam :) Primavara calda si cu sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, eu m-am gândit, mă gândesc deseori, iar asta nu pentru că-s mai bătrân. :D Mulţumesc frumos pentru gândul bun şi pentru apreciare. O zi binecuvântată să fie la voi!

      Ștergere
  12. Multumim pentru cuvintele frumoase! Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumim, frumoase ganduri, pline de sensibilitate si frumusete! Multa sanatate Parinte!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mulțumim, Padre, pentru cuvintele frumoase și gândurile bune! O zi frumoasă și pentru fetele tale pe care știu că le iubești și le prețuiești așa cum se cuvine! Multă sănătate la casa voastră!

    RăspundețiȘtergere