miercuri, 24 octombrie 2012

PLANURI



Nu te lăuda cu ziua de mâine, că nu ştii la ce poate da naştere”.  De ce am început cu aceste cuvinte ale înţeleptului Solomon? Păi să vedeţi. Sunt momente în timpul unui an, la fiecare casă cred, când din raţiuni practice se ia fiecare colţ al casei la cercetat. Cum zic oamenii , curăţenie generală de toamnă,  primăvară…. . Şi nu pot zice că nu particip şi eu la aşa ceva, ba da, dar în funcţie de pricepere  şi timp. Ba mai mult, îmi aleg partea ce-mi place, cea la care mă pricep mai mult, sortatul actelor, cărţilor şi obiectelor ce ţin de diverse activităţi într-o gospodărie.
Partea rea este că zăbovesc pe la mai toate hârtiile prin care trec, mai găsesc câte o poză, un caiet vechi şi timpul trece şi nu se vede mare lucru în urma mea. Aşa că  nu faceţi ca mine.
Între hârtiile luate la mână am dat peste planurile casei. M-am oprit fireşte şi m-am retras pe un  scaun unde am cercetat acele planuri făcute în primăvara tinereţii pentru un cuib de casă în care să-mi trăiesc zilele. Totul a plecat de la un gând, apoi am umplut pagini de caiet cu diverse schiţe pentru a le prezenta arhitectului. Dorinţele noastre nu băteau nicidecum cu posibilităţile financiare şi spaţiul limitat de care dispuneam. Numai viitorul se arăta generos, parcă după mintea unor copii.
Planuri, proiecte, dorinţe şi vise, cuvinte ce dau uneori puterea de a merge mai departe. Uneori am auzit oameni care spun că nu e bine să-ţi faci planuri, mergând pe ideea „ce-o vrea Dumnezeu”.  Într-adevăr zice Scriptura prin cuvintele apostolului Iacov „veniţi acum cei care ziceţi: astăzi sau mâine vom merge în cutare cetate, vom sta acolo un an şi vom face negoţ şi vom câştiga. Voi, care nu ştiţi ce se va întâmpla mâine, că ce este viaţa voastră? Abur sunteţi, care se arată o clipă, apoi piere.” Dar asta este o referire la planificările pe care omul le face neînţelept, omul care crede că va dăinui veşnic în această formă perisabilă. Este o greşeală să faci o planificare de viitor în care excluzi definitiv partea sufletească, în care scoţi din ecuaţie un bine pe l-ai putea face şi-l ocoleşti cu bună ştiinţă.
Altfel, planurile de viitor sunt normale, sunt fireşti, sunt creatoare şi dătătoare de speranţă. Evanghelistul Luca zice preluând cuvintele lui Hristos  „cine dintre voi vrând să zidească un turn nu stă mai întâi şi-şi face socoteala cheltuielii, dacă are cu ce să-l isprăvească? Ca nu cumva, punându-i temelia şi neputând să-l termine, toţi cei care vor vedea să înceapă a-l lua în râs”.
Ne facem planuri şi bine facem. Visăm şi mânaţi de visele noastre încercăm să ne clădim un viitor frumos, cald şi curat, conştienţi fiind însă că toate cele din jur nu ne vor fi decât ajutoare vremelnice. Privesc aproape zi de zi entuziasmul tinerilor care pleacă la drumul vieţii făcându-şi planuri de viitor, viabile la unii dintre ei, mult prea departe, irealizabile pe moment, la mulţi dintre ei.
Azi, stând în casa viselor mele de atunci, privesc în urmă şi văd că voinţa bună poate construi frumos, lăsând mereu deschisă portiţa planului de viitor. Cu speranţa unui viitor bun seamănă ţăranul toamna, pentru rod bun în anul ce vine. Plan bun îşi întocmeşte părintele pentru copilul său când îi îndrumă paşii spre şcoală. Planuri şi gânduri de viitor avem toţi. Împlinirea lor ţine de voinţă, de buna credinţă, de înţelepciune şi de modul în care putem trăi lângă cei de lângă noi, de posibilitatea de a vedea în ei aceeaşi plăzmuire ca a noastră.
Cum planurile nu pot fi împlinite decât prin muncă, las rândurile şi gândurile şi dau libertate mâinilor la lucrul cel bun, timpul trece şi treaba-i multă.

9 comentarii:

  1. Doamne, ajuta!
    Ma regasesc in cele pe care tocmai le-ati postat...a-mi face un plan este de fapt a-mi pune o dorinta si a-L ruga pe Dumnezeu sa ma ajute sa o realizez..de-mi este de folos, cu siguranta ma va ajuta...primul exemplu de plan si sfatuire ni L-a dat chiar Dumnezeu cand a zis
    "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"

    Cel mai bun plan al omului ar trebui sa porneasca de la gandul zilnic de a-si recapata chipul si asemanarea Sfintei Treimi si apoi toate palnurile se vor finaliza repede si bine spre Slava Lui Dumnezeu si folosul oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simplitatea şi frumuseţea planului divin este mereo o lecţie minunată pentru noi cei ce ne complicăm în lucruri mărunte.
      La şcoală le spuneam copiilor vorba bătrânilor noştri ce zice "totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu; unde-i El cu harul Său niciodată nu e greu".
      Să ne fie de ajutor chipul divin purtat în noi în toate cele ce le avem propuse spre înmplinire în zilele vieţii noastre.
      Zi binecuvântată şi cu spor la casa voastră Adriana.

      Ștergere
  2. Foarte, foarte, adevarat. De multe ori ne amagim cu planuri de viitor... cand viata este atat de efemera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai facem şi planuri Carol, numai că unele sunt prea îndrăzneţe, prea lumeşti. Trebuie cumva să le combinăn, să le lipim de cele de suflet pentru a avea câştig bun şi pentru aici şi pentru dincolo. Mulţumesc de trecere şi comentariu.

      Ștergere
    2. Aveti dreptate parinte. Ma refeream ca trebuie sa il includem mereu pe Dumnezeu in planurile noastre cand le facem, altfel ne vom trezi ca daca nu ni se realizeaza vom da vina tot pe El.
      O mare bucurie sa citesc ceea ce scrieti. Multumesc.

      Ștergere
  3. Am citit postarea zilele trecute dar am meditat putin la ea si am constatat ca si eu am facut planuri in viata... chiar mi-ati dat un impuls sa fac socotela sa vad la ce si cat mi-au folosit. Am constatat ca unele le-as schimba total daca ar mai fi posibilitate...si totusi acestea sunt experientele noastre...cele mai bune lectii de viata.
    Chiar multumesc pentru aceasta postare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc şi eu Corina de comentariu şi de apreciere. Sunt convins că experienţa ta de viaţă te ajută mult în luarea deciziilor bune, în alcătuirea unor planuri sănătoase şi bune.
      Spor în cele bune să fie la casa voastră.

      Ștergere
  4. Da...........si eu cand fac curatenie in sertarele cu acte, fotografii imi place sa zabovesc ,sa le rasfoiesc, sa le privesc,sa intorc anii in urma.Ei bine chiar acum de curand facand curatenie la mama, aceasta a dat peste niste fotografii de acum 15 ani. Mama m-a intrebat daca vreau sa le vad..............si atunci mi-am dat seama despre ce este vorba...........erau de la inmormantarea primului meu sot........ sincera sa fiu nici nu imi aduc aminte cine a facut aceste poze si nici cine mi le-a dat.Eu nu sunt de acord cu imortalizarea acestor evenimente dar nu toti gandim la fel.Dar ce vreau sa spun nu este faptul ca am dat peste acele poze ci faptul ca acele poze mi-au trezit amintiri.
    Cu totii ne facem planuri,tu totii ne gandim ce v-om face maine, peste o saptamana ,o luna sau...............un an............de multe ori insa doar ne amagim cu aceste planuri.Dar facand planuri inseamna ca gandim si gandind inseamna ca existam,ca functionam.
    Minunata postarea ta,Padre!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Medi pentru gândul tău bun.>:D<
      Sunt convins că experienţa de viaţă ţi-a arătat că unele planuri pot fi împlinite iar altele năruite. Indiferent ce se întâmplă uneori în paşii noştri, chiar dacă uneori cădem, să ne ridică şi să mergem mai departe. Viaţa, planul vieţii este trăirea prezentului cu experinţa trăcutului spre viitorul ce vine clipă de clipă.

      Ștergere