vineri, 2 noiembrie 2012

DINCOLO DE FEREASTRĂ



Unde să ne mai ascundem când fugim de noi? Aşa zic versurile unui cântec al zilelor noastre. Se întâmplă uneori/deseori  că  atunci când vrei să deschizi o fereastră pentru a primi razele soarelui în casă să vezi că soarele nu poate intra din cauza ceţii ce-i estompează lumina şi căldura. Îl vezi printre valurile reci ale ceţii ce aminteşte poate de primordialul pământ netocmit şi gol unde încă lumina şi căldura nu îşi făcuseră casă pentru găzduirea vieţii.
Răceala negurii cuprinde uneori şi pe cele exterioare şi pe cele interioare. Şi dacă la cele exterioare bruma de ţoale uneori încearcă să atenueze frigul, la interior,  goliciunea golului neumplut al amărăciunilor ce vin în valuri de ceaţă rece aduce cu sine burniţa lacrimilor amare ce cad în amestecul neomogen al ţărânei din care suntem plăsmuiţi.
Plânsul firesc al naturii ce-şi spală prin ploi şi zăpezi haina murdărită de cei pe care-i hrăneşte neîncetat de mii de ani se contopeşte cu lacrimile care ard, cu lacrimile care tac ori strigă în căderea lor către urechile surde ale celor ce nu ştiu să plângă nici măcar cu lacrimi fireşti.
Şi frigul cuprinde încet-încet întreaga simţire. Uneori răceala împiedică mâinile să se întindă spre a prinde alte mâini, iar ceaţa orbeşte cu lumina-i difuză ochii care caută spre geana de lumină ce ar putea aduce un strop de căldură, de bucurie.
Acum vreo două mii de ani, într-o grădină, într-o noapte friguroasă în care Dumnezeu întrupat era prins în răceala zgomotoasă a celor ce voiau să judece Adevărul prin minciună, un om se lepăda de trei ori de Lumina ce-i fusese călăuză. Noroc cu cocoşul, nevinovata conştiinţă ce a cântat cu putere în tăria nopţii ce întunecase  ochii ce trebuiau să vadă lumina.
În ceaţa rece şi întunecată ce vine în valuri stranii cu burniţa încercărilor trebuie să ascultăm de glasul conştiinţei ce vrea să umple golul dezgolit al sufletului. Atunci, acum două mii de ani, unul a ieşit afară din curte şi a plâns cu amar.
De multe ori doar ieşind afară din curtea închisă cu mărăcinii suferinţelor putem prinde o rază de soare.  Dincolo de gardul efemer al ceţii se află lumina şi căldura. Dincolo de burniţa amară a lacrimilor de suferinţă se află roua minunată ce dă sclipire vie ochilor iubitori de lumină.
N-am unde să fug de mine. Închid fereastra şi privesc dincolo de ceaţă. Soarele se vede timid. Sunt sigur că va străluci cu putere când voi ieşi din casă, ştiu sigur că nimic nu va rămâne netocmit şi gol. Dincolo de fereastra ochilor noştri obosiţi de ceaţa încercărilor se află lumina cea caldă a odihnei.

10 comentarii:

  1. Plansul este un medicament pentru suflet. Spala si vindeca in acelasi timp. Din nefericire, nu toti oamneii au acest dar, insa in jurul celui care nu poate sa planga, Dumnezeu aduna oameni care plang de mila celui aflat in suferinta, chiar daca acesta se afla la mare distanta de ei, dar totusi atat de aproape datorita Sfintei Liturghii. Plansul, devine astfel o mica jertfa, pentru care Dumnezeu trimite alinare celui plans.

    Cei care plang pentru altii, primesc si ei rasplata, pentru ca plansul spala si ferestrele lor, facand sufletul mai sensibil si mai atent la suferinta celor din jur.

    Si cand simt ca undeva cineva sufera, nu stau pe ganduri si incep sa faca ceva pentru cel care are nevoie de ajutor: fie ca plang, fie ca se roaga, fie ca astern cuvinte care alina durerea.

    Dumnezeu sa va rasplateasca efortul, sa va inmulteasca harul si darul si sa va ajute sa transformati multe inimi impietrite in izvoare
    tamaduitoare.




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos Adriana pentru gândul bun. Mă rog mereu Celui de sus ca să-mi îndepărteze ceaţa şi să-mi dea lumina necesară continuării drumului meu. Să îmi dea lumină lină pentru a împărtăşi această bucurie cu toţi cei din jur.

      Ștergere
  2. Sarut-mana Parinte,frumoasa postare,fix pentru sufletul meu.Cel mai rau este pentru cei ce nu pot plange nici pentru ei nici pentru altii caci nu mai au lacrimi,ceata e tot mai deasa si nu razbate lumina calda.ElenaP.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata si multi ani cu implinire duhovniceasca si multe bucurii, care sa va tina aproape de Hristos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos Adrian. Din motive binecuvântate răspund cu întârziere la urarea ta. Cle bune şi de folos să fie şi la casa voastră cu împlinire sufletească.

      Ștergere
  4. Nu stiu cum a ajuns astazi pe pagina mea, dar tare se mai potriveste cu ceata de afara si cu cea din sufletele greu incercate. Eu am nadejdea ca in fiecare zi sa vad lumina calda a soarelui sau cel putin pe cea dintr-un suflet cald, plin de iubire si compasiune! O seara frumoasa Padre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mari, aşa este, ceaţa de afară aduce o stare confunză în mintea multor oameni, numai că cei care au sufletul luminos şi cald merg mai departe în deplină siguranţă.
      Seară binecuvântată să fie la voi!

      Ștergere
  5. Of cat adevar si cati din noi am trecut prin asa ceva.De cate ori ne-am lepadat si imediat sa ne dam seama ca fara EL suntem nimic.
    Plansul face bine dar degeaba plangi singur daca nu ai cui sa spui necazul sau bucuria ta.Si cine e cel mai potrivit sa te asculte?Cel care e parintele nostru si cel care poate mangaia!!!Foarte frumos articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mina, ştiu, şi ştii bine că am mai vorbit despre asta. Nu întâmplător pagina mea se numeşte "nimic fără Dumnezeu", fiindcă am simţit şi cunoscut că de la faţa Lui nu ne putem ascunde, că El este cel ce ştie cu adevărat ce arde ori ce e rece în sufletul omului. Şi oamenii ascultă şi povăţuiesc, măcar atât, cât se pricep şi ei.
      Seară binecuvântată să ai!

      Ștergere
  6. Atunci cand nu esti singur nimic nu reprezinta un pericol, ceata, intunericul, etc. Atunci cand mergi alaturi de El, atunci cand ai suflete calde langa tine, totul este atat de cald si luminos. Lacrimile? Sunt necesare, la fel ca si ,,ploaia"care spala si inprospateaza. E trist sa plangi sau sa vezi pe cineva plangand, dar momentul ce-l urmeaza e atat de linistitor. Foarte frumos articolul! Toate bune! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere