sâmbătă, 19 ianuarie 2013

BĂLTOACA



N-am mai scris de ceva vreme. Nu am mai scris pentru că am citit. Am citit şi recitit rânduri cu a căror învăţătură m-am intersectat la un moment dat prin drumurile vieţii. Iar zilele astea, pe aceleaşi drumuri ale vieţii, pe porţiuni scurte, în locuri unde nu mă aşteptam, am găsit băltoace, ochiuri de apă murdară în care de cele mai multe ori se murdăresc, independent de voinţa lor, cei ce umblă pe aceleaşi drumuri ale vieţii spre destinaţii mai luminoase, spre destinaţii înnegurate.
Am zis de multe ori că-s un optimist incurabil. Ştiu, e aproape primejdios să fii optimist în astfel de timpuri, dar nici pesimismul nu-i lucru uşor, căci nu oricine ştie să-l ţină sub control. Cât despre realism, o băltoacă cenuşie în care mulţi încearcă să înoate cu gândul de a ieşi la un mal, care mal, poate fi  optimismul, poate fi pesimismul.
M-am tot gândit în aceste zile, ca un simplu observator a celor din jur, la faptul că băltoaca aceasta a realităţii în care ne bălăcim este de fapt o stagnare a evoluţiei noastre. N-am dreptul eu să judec pe nimeni, ştiu. Dar când vezi că uneori şi speranţa se transformă în disperare, când constaţi (la un nivel minim) că omul nu numai că nu se dezvoltă pe verticală, într-o infimă încercare de depăşire a dorinţelor banale, ci mai mult, că nici pe orizontală nu mai avansează, rămânând la nivelul cel mai de jos al simţirii celor din jur, te întrebi involuntar dacă băltoaca nu se va transforma repede într-o mlaştină puturoasă  în care încet-încet oamenii se scufundă în nepăsare şi ignoranţă.
La un moment dat, am făcut o pauză de scris pentru că toată lumea vorbea despre iubire, vorbea lumea doar, căci e uşor să vorbeşti, e mai greu să înfăptuieşti.  A iubi, înseamnă a trăi prin ceilalţi, a trăi, măcar şi la nivel de gândire viaţa celorlalţi, nu a-i împroşca cu noroi în încercarea de a ieşi tu mai repede la mal.  Dar ce zic eu, ce pretenţie pot avea, că zicea apostolul Ioan „iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.” Şi mai mult, Solomon înţeleptul spunea aşa: „până când, proştilor, veţi iubi prostia? Până când, nebunilor, veţi iubi nebunia? Şi voi, neştiutorilor, până când veţi urî ştiinţa”.
Până la ieşirea soarelui peste băltoacă cade lapoviţa. Nu e nici ploaie nici zăpadă, cum s-ar zice pe la noi, nici cal nici măgar. O lapoviţă de gânduri pestriţe venite de peste tot, orbind pe cei ce vor să iasă la mal pentru a putea merge mai departe. Şi băltoaca se măreşte, se adânceşte, murdărind şi atrăgând în ea tot mai mulţi oameni.
Ieşirea din băltoacă înseamnă ieşirea din sine, posibilitatea de a ne vedea aşa cum ne văd ceilalţi, ori,  măcar aşa, ca în cartea doctorului Moody,  Viaţă după viaţă, pentru a ne vedea din exterior. Ieşirea din noi, care poate fi o lepădare  de sinele pesimit, înseamnă posibilitatea de a ieşi din băltoaca falsei realităţi spre a ne putea privi fără părtinire, lucid, dar plin de speranţă totodată, spre a putea continua drumul vieţii indiferent de intemperiile întâmpinate.

11 comentarii:

  1. Citind gândul m-a dus la nuferi. Cresc unde cresc și totuși sunt atât de curați, atât de minunați. Am cunoscut oameni care au crescut în asemenea băltoace, m-am și mirat că n-au murit sufocați, n-au făcut-o pentru că și-au dorit să fie nuferi. Nu cred că te poți vedea în privirea celuilalt sau recunoaște în judecata celuilalt dacă tu însuți nu ți-ai stabilit măsura corectă. Determinările încep în noi și cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nuferii, da Daniela, frumos ai zis. De exemplu nuferi pot fi mucenicii, sihaştrii, eroii, cei ce au ştiut să-şi dea frumuseţea vieţii, să înflorească în cele mai vitrege situaţii ale vieţii. Au ştiut să iasă din propriul lor sine spre a fi exemplu celorlalţi rămaşi în bătălia din băltoaca realismului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Citind m am gandit ca si Daniela la nuferi, dar nu la cei care au crescut si sunt deja nuferi cum ati spus si dumneavoastra, ci la faptul ca pentru a mai exista nuferi mai este nevoie de mlastina, pentru a mai exista sfinti mucenici mai trebuue suferinta, pentru mantuire mai este nevoie de pacat. Si fiecare dintre noi poate sa devina nufar de lumina, important este sa vrea, apoi Dumnezeu lucreaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ştii Laura ce e frumos, că nu te pot contrazice, aşa de frumos ai zis.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt de parere ca nuferi exista doar ca trebuiesc cautati.Baltoaca e mlastina de mult dar sa nu deznadajduim.Sunt sigura ca atunci cand se restrange libertatea nuferii incep sa rasara unul cate unul.Chiar cartea sfanta ne spune ca cei din urma vor fi cei din tai...

    RăspundețiȘtergere
  6. Aşa este Corina, cele mai frumoase flori cresc în locurile cele mai vitregite, cele mai curate suflete s.au mântuit în cele mai crâncene momente ale creştinismului. Suferinţa atrage după sine, paradoxal, puritatea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa postare. Cred ca ar trebui sa iubim si sa ne pese de ceilalti asa cum un copil isi iubeste mama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos Carol. Nu pot da eu o unitate de măsură pentru iubirea aproapelui, nu alta decât cea dată de Hristos. Să iubim pe aproapele ca pe noi înşine.

      Ștergere
  8. Scrii foarte frumos siai un blog interesant. Te astept pe la mine http://filmandotherstories.blogspot.se/.
    Un an nou fericit iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos articol . Gand la gand. Ceva asemanator am simtit si eu si am incercat sa-mi redau parerea intr-un articol pe care l-am numit Mahmureala dar nu l-am postat pentru ca de 1 decembrie toata lumea trebuie sa fie fericita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Costel, mulţumesc frumos pentru apreciere şi gând! Tu scrii foarte frumos, chiar dacă, din modestie, de multe ori zici că nu. Ei, acum că a trecut mahmureala şi festivismul zilei de 1 decembrie, poţi scrie fără probleme, ştii bine, cititori ai, chiar dacă nu toţi comentează.

      Ștergere