luni, 27 iulie 2009

DE CE TREBUIE SA MUNCIM ?



Chiar asa, de ce trebuie sa muncim? Nu v-ati pus niciodata intrebarea asta? Sunt sigur ca da. Nu stiu ce raspuns ati gasit, dar eu unul din curiozitate am incercat sa ghicesc ce gandesc oamenii despre munca.
Normal ca primul gand a fost la Biblie, ca doar asta mie munca, meseria , chemarea. Si in Biblie spune ca dupa ce Adam si Eva au fost izgoniti din rai, au fost blestemati de Dumnezeu cand a zis: ,,spini si palamida iti va rodi pamantul, in sudoarea fruntii tale iti vei castiga painea". Si asta sa stiti ca e valabil si pentru cei care au la locul de munca aer conditionat. Ca si prin birouri sunt hăgişuri ca pe campurile patriei, si painea se castiga tot cu spinii aruncati de patroni sau directori.
Pana a raspunde la intrebarea, de ce trebuie sa muncim, sa vedem care e cea mai grea munca, sau cea mai usoara. In gluma zic, cea mai usoara munca e cea cu tarnacopul, pentru ca il bagi gol, si-l scoti gol. Realitatea este ca nici o munca nu e usoara, si faptul ca te-ai obisnuit cu munca zilnica a serviciului nu inseamna ca e usoara, ci doar ca facand acelasi lucru mereu, reflexul, obisnuinta, devin o a doua natura si rabzi cu stoicism pana ajungi, daca ajungi, la pensie.
Sfantul apostol Pavel zice asa:,, cine nu munceste, sa nu manance", ceea ce inseamna ca da un oaresce raspuns la intrebarea noastra. Adica muncesti pentru ca trebuie sa mananci, sa traiesti, asta ca sa contrazic pe unii care zic ca mancarea e fudulie daca exista bautura.
Si daca mergem pe baza proverbului distorsionat care zice: ,,fie painea cat de rea, tot mai bun e cozonacul", ne gandim de unde si dorinta multora de a avea 2 joburi, ca sa poata manca cu 2 linguri, sa nu moara de foame.
Eu zic, cum zic si altii, ca ce e mult strica si ce e putin nu se ajunge. Fapt pentru care, acum, cand este perioada muncilor de toamna, fiecare sa se gandeasca cat de mult  merita sa muncesti non-stop, cat de mult  merita sa nu muncesti deloc. Sa vezi daca mai ai timp de familie, daca te mai cunoaste cainele acasa, sau daca mai stii ce inseamna o plimbare in aer liber, fara a fi intr-o tinuta oficiala.
Si pentru ca m-am luat cu vorba cautand raspunsul la intrebare, mi-am adus aminte ca mai am ceva de facut si e musai sa inchei.
Daca aflati raspunsul la intrebare, nu ezitati sa comentati.
Pentru elucidare da un click pe titlul postarii. Atentie, interzis minorilor.

2 comentarii:

  1. Muncim pentru "a lăsa ceva în urmă", asta este expresia concretă, nemetaforizată a mersului înainte. Ea, munca, ne guvernează cu discreție faptele noastre zilnice.
    Desigur, pot deriva mai multe răspunsuri la întrebare. Dar fiind o zi aniversară astăzi, nu-mi rămâne decât să-ţi urez mulţi ani să postezi sănătos! În fond,sănătatea este importantă în toate cele. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru gând. Într-adevăr, azi e praznic la noi în parohie. Abia ce am sosit de la slujbă, căci sf. Pantelimon e ocrotitorul spiritual al noii biserici.

    RăspundețiȘtergere