vineri, 23 octombrie 2009

SARUT MANA DOAMNE!



Cand eram copil auzeam de la oamenii batrani expresia ,,pupa-ti-as talpile Tale Doamne" si eram dezorientat, mirat, amuzat cateodata de aceasta exprimare. Cu timpul am realizat ca ea, expresia, vine din adancul sufletului, dintr-o constientizare clara a credinciosului ca omul nu este vrednic de mai mult inaintea lui Dumnezeu, sau cum spune o rugaciune a bisericii, ,,toata dreptatea mea inaintea Ta Doamne este ca o carpa lepadata".
Mai mult decat atat, observam ca multa lume trece prin dreptul bisericilor si se inchina, lucru frumos si bun pentru suflet, dar facut in graba, pe ascuns, cu frica sau mai ales cu rusine. Si zic asta pentru ca sunt oameni care daca au posibilitatea, si nu sunt intr-un mijloc de locomotie, se opresc in dreptul bisericii, isi scot palaria se inchina frumos, clar, asa cum au invatat de la bunica sau de la parintele cand erau copii, apoi isi vad de drum.
Ideea este ca aceste gesturi reprezinta un salut adresat Lui Dumnezeu, unul normal, firesc, pentru ca Dumnezeu este Persoana si persoanele au nevoie de comunicare pentru perceperea unor idei. Acest lucru poate fi remarcat in viata de zi cu zi, cand oamenii se saluta intre ei, cand copiii isi saluta parintii, cand ne salutam profesorii, prietenii, sefii, cu saluturi diferite si adaptate la situatie, la persoana.
,,Salut, hai noroc, sa traiesti, sa traiti, respectele mele, ola, buna ziua sarut mana", sunt expresii intalnite zilnic, practicate de fiecare dintre noi la momentul potrivit, uneori ca asa trebuie, alteori din complezenta sau obligatie.
Revenind la salutul batranilor, care noua celor tineri ni se pare a fi ciudat, reprezinta constientizarea ca Dumnezeu, fiind deasupra noastra, desi teologic vorbind este peste tot, talpile Sale sunt prima optiune vizibila, metaforic vorbind. Asta face ca astazi, daca nu suntem in stare sa pronuntam expresia mai sus mentionata, sa facem un exercitiu cu noi insine si sa incercam sa-I adresam Lui Dumnezeu macar salutul pe care il adresam parintilor nostri, caci El este Parintele, Tatal nostru din ceruri, si merita fara frica sau rusine macar un sarut mana Doamne !

Un comentariu:

  1. Mi-ați dat curaj mai mult!Sper ca Dumnezeu să-mi accepte respectul meu atât cât pot oferi!Adică tot! Când gândul și sufletul se unesc în puțina rugăciune pe care o fac, în puținele momente când stau de vorbă cu Lumina și cu Adevărul!

    RăspundețiȘtergere