duminică, 9 octombrie 2011

NU AM RÂIE



Postarea de azi e un pic mai personală. Adică după aproape patru ani înotat prin blogosferă am constatat uneori) că în lume  se produce o reacţie chimică ciudată când vine vorba de preoţi, sau popi în varianta populară acidă. Poate că nu trebuie să generalizez dar trebuie să aduc în lumină acest lucru şi poate că o să-mi daţi oareşce dreptate.
De bună seamă că apariţia mea pe internet, şi vorbesc de apariţia ca preot, a fost o întâmplare. Nu mi-am propus vreodată  în mod expres să am blog, netlog sau facebook. S-a întâmplat să dau curs unor invitaţii primite pe mail de la prieteni şi restul e istorie. Adică ştiţi şi voi cum se umple pagina, cum se întinde lista, ca râia.
Că veni vorba de râie, nu am aşa ceva. Că altfel nu-mi explic reticenţa unora care deschid paginile de internet şi văd acolo nişte postări ori poze interesante, poate, dar  care văzând că aparţin unui preot dau să fugă. Ori li se pare făcătură, ori au fobie ori nu au cultură. Adică ce, dacă sunt preot nu am voie să apar pe internet, să-mi expun gândurile, munca ori cunoştinţele?
Evident că le mulţumesc celor care citesc ori vizionează postările mele, le mulţumesc celor care fac parte din listele mele de prieteni virtuali şi nu numai virtuali, care comentează la cele prezentate.
Cineva, anonim fireşte, mi-a spus că nu am ce căuta pe siteuri de socializare, că sunt preot. Ori dacă persoana respectivă crede că am ieşit la „agăţat” se înşală amarnic. Nu poţi face asta prezentându-ţi poze cu familia, cu biserica, cu lucrurile personale. Asta o poţi face, dacă eşti frustrat, postând un ID fals, cu date şi poze care nu te reprezintă.  Nu cred că a încerca să aduci un strop de moralitate pe internet e un păcat. Ca să nu mai vorbesc de multe persoane care nu îndrăznesc să comenteze văzând că profilul este al unui preot. Fireşte, nu blestem pe nimeni pentru o critică temeinică. De rugat, cu siguranţă mă rog, dar de făcut rău cuiva, departe de mine.
Aşadar, se deschide pagina, citeşte, îi place, vizionează profilul şi……. repede afară după pagină, că  e scrisa de preot şi dacă…….. . 
Închei pentru că aţi prins idea. Eu, slujitor al altarului, pentru că aşa a rânduit Dumnezeu să trăiesc în acest secol al internetului, încerc să pătrund în mintea oamenilor spre cercetarea sufletelor  chiar şi pe această cale oferită de spaţiul virtual, în limita bunului simţ. Poate că veţi citi această postare şi veţi înţelege că un preot nu are râie şi că poate fi abordat omeneşte în descoperirea ori lămurirea unor probleme ce ţin de parte spirituală, de familie, istorie de civilizaţie. Un preot poate fi un bun prieten.
Fireşte că am să continui lucrarea mea pastorală chiar şi în lumea internetului cu speranţa că poate vor îndrăzni mai mulţi să comenteze, să întrebe, să răspundă, să ceară şi să ofere informaţii necesare relaţiilor interumane fireşti bazate pe bun simţ şi respect. Dacă cineva mai crede că un preot are râie şi trebuie să stea departe, să stea fără frică, cel puţin pe internet nu se ia.

20 de comentarii:

  1. Un pic de reticenta sau de prejudecata am avut si eu cred.Gandeam ca internetul reprezinta o preocupare ``prea lumeasca `` pentru un slujitor al Domnului (in genere) , care are alte treburi mai importante de facut.
    Dar acum privesc lucrurile intr-o maniera diferita .
    De ce Internetul sa fie doar o oaza de promiscuitate si ratacire?
    Unii dintre noi dorim ALTCEVA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai depinde cum folosim internetul. De exemplu, dinamita a fost inventata, dupa cate imi aduc aminte, de Nobel pentru folosul celor ce spageau roca muntilor. El a gandit-o bine, altii au folosit-o la distrugerea de vieti omenesti.
    Drept urmare internetul poate fi o unealta buna sau una rea. Cum e si cutitul Bun e la taiat painea, rau in mana criminalului.
    Si apoi, eu incerc sa rezolv cele sufletesti in modul firesc. Internetul e prelungirea muncii din parohie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Preot....Popa....Va doare foarte tare al doilea cuvint??? Si faceti o mare diferenta inte ele!!!Eu nu fac diferenta si nu cu rautate...majoritatea oamenilor pe care ii cunosc vorbesc despre POPA...si cind sunteti aproape spun: PARINTE....sau PREOT.....Cred ca nu conteaza foarte tare felul in care se adreseaza ci mai mult ce gindesc si unde va incadreaza....Eu cred ca sunteti un OM BUN cu idei bune si fapte frumoase si sper ca veti da crezare celor care vi se adreseaza involuntar cu acest cuvint...P.S.Este gresita expresia SCOALA DE POPI!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am mobilizat să scriu ceva ca răspuns la postare, din motive personale nu prea am stat la calculator. Acum analizez puțin și nu știu de ce trebuie să vă scrie neapărat cineva, eu am mulțumirea de a citi și de a reciti de câte ori se poate, ce este aici, și mă bucur că am această șansă, că acum un an nu aveam de unde să văd , neavând nici uneltele necesare, nici internetul la îndemână, că astea costă destul, vreți să credeți sau nu. Am mai scris câteodată comentarii în funcție de cele ce le-am crezut la momentul respectiv. Eu zic așa : mai bine să lăsați să vină de la sine ceea ce e de venit, având ceva mai multă răbdare , că nu toți au curajul și nu mereu sunt în stare să-și exprime gânduri, sentimente, acordul sau dezacordul, ceva ce ar fi de dorit mai ales din partea domniei voastre, ca răspuns la postare. Acum am un mic răgaz și pot scrie, dar au fost zile în care deși am citit, nu s-a mai găsit timp suficient ca să leg câteva fraze aici, pentru că la noi sunt multe de făcut și important era să citesc, să reflectez și să nu uit prea repede ce învățături ne-ați dat. Am văzut de multe ori răspunsuri date de alți preoți, și cred că sunteți citit, nu glumă, dar cei mai mulți preferă să stea cuminți și să vadă reacția altora. Vă spun sincer că aștept postările, râd cu lacrimi uneori sau plâng, mă sperii sau mă mir de unde ați mai scos și nu știu ce idee, iau aminte la câte le fac pe pământul ăsta și câte sunt greșeli, încerc să lupt cu răul din mine și să mai învăț câte ceva despre lumea de dincolo, despre ce vom fi când nu vom mai fi ce suntem azi. Știu că nu aveți„râie”, știu că aveți o personalitate unică, că sunteți un părinte al comunității și că ați realizat și fapte nu doar vorbe. Lumea nu poate fi după gândurile dvs, sunt încă mulți care nu au priceput totul, care mai vor ceva în plus, care chiar dacă ar putea scrie ceva, sunt egoiști și nepăsători, așa cum se comportă și în viața de zi cu zi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai cuvantul "popa" nu ma deranjeaza decat ca rezonanta. Una este sa spui "femeie" si alta e sa spui "muiere". E acelasi lucru diferentiat de rezonanta sau de aplicatia practica.
    Eu stiu sigur ca sunt preot si ca incerc sa duc crucea preotiei dupa cuvantul Scripturii. Cat de mult reusesc nu cunosc decat in parte, restul se va vadi la Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunteti excelent parinte.Sunteti micul dejun,pranzul,cina dar cel mai important desertul.Ne hraniti spiritual,religios.Sarut mana,multumim.Elena P.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne ajuta ,intradevar nu aveti raie parinte si chiar daca a-ti avea eu tot v-as citi din cateva motive
    1 Asa cum a-ti spus si dumneavoastra raia nu se ia prin intermediul paginilor pe care le scrieti
    2 Citind ceea ce scrieti gasesc raspunsul la multe din intrebarile mele
    3 I-mi place ceea ce gasec aici si ori de cate ori sunt mai agitata cu ajutorul acestei pagini reusesc sa gasesc linistea interioara de care este nevoie
    4 Parea mea este ca faceti un lucru foarte bun scriind aici si multe persoane se folosesc de pe urnma celor citite
    O sa ma opresc aici desii as mai putea scrie inca multe alte exemple ,recunosc ca este un pic mai greu pentru mine sa intru in vorba cu un preot (vazandu-va fata in fata parinte cred ca nu as reusi sa spun nimic) ,de aceea nici nu am comentat prea des ceea ce am citit .
    Multa putere si intelepciune de la Dumnezeu ca sa reusiti si pe viitor sa scriet articole la fel de folositoare ,C.A

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarut mana Parinte!
    Recunosc si eu am fost reticenta in privinta postarilor facute de preoti pe internet.Si asta pentru ca auzisem la un moment dat o stire la TV prin care nu stiu ce preot renumit primea spovedanii pe internet.
    Nu i-am retinut numele poate pentru ca mintea mea refuza sa accepte un astfel de lucru.Tot la TV am auzit de preotul cutare si cutare care a facut fapte nedemne de haina preoteasca.....si.....mi-am pus deseori intrebarea cel determina pe un preot sa se abata de la dreapta credinta........am auzit de nenumarate ori in jurul meu......"mama lor de preoti, hoti, pungasi, neseriosi". Dupa ce aud asemenea cuvinte, prima reactie pe care o am este sa ma contrazic si sa spun ca nu avem dreptul noi sa judecam.......dar nu rezolv nimic asa.....asa ca spun doar atat:
    Si preotii sunt oameni si sunt supusi greselilor, exista in toate domeniile oameni buni si oameni rai, sunt: medici buni si medici rai, profesori buni si profesori rai...preoti buni si preoti rai.....continui apoi si zic: Daca ai o problema de sanatate.....nu te duci tu sa cauti cel mai bun doctor?.....daca ai o problema si copilul nu invata.nu te duci sa cauti un profesor mai bun ca sa-l mediteze?...atunci, daca ai o problema de suflet, ce te opreste sa cauti un preot bun?......asa ca Parinte, eu ii multumesc Domnului ca mi-ati iesit in cale...si indiferent daca postati ceva pe internet sau predicati in Sfanta Biserica, cuvintele Dumneavoastra imi alina sufletul!
    Sa ne traiesti Parinte!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, multumesc pentru incurajari. Parca mi-a mai trecut un pic nedumerirea vazand ca mai sunt si persoane care apreciaza si munca preotului. E drept nici mie nu imi este usor sa aud ca sunt si oameni nemultumiti de frati slujitori, pentru care motiv incerc si mai mult sa fac slujirea fara sa gresesc cu ceva fata de vreun suflet ce mi-a fost dat spre pastorire.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred cu adevarat ca "slujba " de preot e cea mai importanta de pe pamant , cea mai grea dar si cea mai frumoasa .As fi foarte fericita daca macar unul dintre cei doi baieti ai mei ar avea aceasta chemare .E o dorinta tainica , cei din familia mea nefiind inca pregatiti sa o auda si sa o inteleaga .Fericiti cei din parohia Dvs. cat si cei carora le sunteti duhovnic .Iar noi cei de departe ,ne folosim de acest blog , fiecare dupa puterile lui .Cat despre cei care se feresc de biserica si de preoti " ca de raie " , nu pot decat sa-l rog pe Dumnezeu sa-i lumineze pe cat mai multi spre folosul sufletelor lor .
    Sarut mana Parinte

    RăspundețiȘtergere
  11. de prosti ducem noi lipsa?daca ni s-ar da cite un ban la fiecare rautate primita din partea acestor anonimi-la propriu ,sa fim intelesi, bil gates ar muri in chinuri de ciuda!:))nu ar face fata la cite produse da cu cite rautati luam noi peste obraji,cite sageti direct in inima citeodata de la lume.anonimii astia.... or fi de-ai nostri?or fi de sus? INVIDIA PE UNUL MAI DESTEPT CA EI? NU M-AR MIRA.....

    RăspundețiȘtergere
  12. Scriti in continuare PARINTE eu de aici am invata sa ma rog. Dupa ce am citit postarea De ce nu ne asculta Dzeu rugaciunile si am si vizionat filmuletul AM INTELES

    RăspundețiȘtergere
  13. Parinte eu de cand v-am descoperit imi sunteti drag prin fiecare postare care ne aduce invatatura, raspunsuri ale unor stari interioare,chiar ne descretiti fruntile cu cate o pastare "bomba":)si ma bucur ca sunteti printre noi.
    L-a inceput mi-am pus si eu intrebarea:Un preot pe blog!? Da!mi-a venit raspunsul in gand.E nevoie si de preoti pe bloguri.
    Eu va admir munca, intelegerea, bunatatea,seriozitatea de care dati dovada prin acest blog.
    Raman o cititoare pentru tot ce scrieti!

    RăspundețiȘtergere
  14. TOTI TREBUIE SA PROPOVADUIM CUVANTUL LUI DUMNEZEU, INDIFERENT DE MIJLOACELE PE CARE LE FOLOSIM. CA STRIGAM DE PE CASE,VORBIM DE LA AMVON, FATA CATRE FATA, SCRIS, SAU MAI NOU PE INTERNET, FACEBOK SAU ALTE MIJLOACE. IMPORTANT ESTE MESAJUL CARE TREBUIE SA AJUNGA LA INIMI SI NU INSTRUMENTUL FOLOSIT. SI APOI, SUNTEM IN SECOLUL INTERNETULUI, TREBUIE SA FOLOSIM CE AVEM ACUM LA INDEMANA. MACARIE IEROMONAHUL FOLOSEA TIPARNITA CA ASTA AVEA LA INDEMANA, NOI AVEM INTERNETUL ASA CA-L FOLOSIM. IN CONCLUZIE,CEI CE HABAR NU AU CARE ESTE MISIUNEA UNUI PREOT IN INTREGUL EI SA TACA CACI TACEREA E DE AUR.

    RăspundețiȘtergere
  15. Prea multă filosofie, multe mesaje! Da este adevărat că popii au răie, preoţii nu au nimic. Eu am blog, am Facebook şi hi5 şi sunt student la teologie, nu cred că contează asta, nu văd nimic rău. Eu văd că dumneavoastră prin acest blog faceţi misiune. Gura lumii ştiţi cine o astupă? Îi grav pentru că sunt şi unii preoţi care te lasă dezamăgiţi, judecata lor e la Dumnezeu. Mie personal îmi place ce scrieţi aşa că mergeţi înainte cu Sfânta Smerenie a Cruci!

    RăspundețiȘtergere
  16. iertare Parinte.Nu sunt o anonima,numele meu este Maria dar nu prea ma pricep la internet.Ma bucur de de darul oferit de postarile dumneavoastra si cred ca sunt multi ca mine.Inca o data iertare
    si va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Doamne, ajuta!

    Vedeti parinte Victor, cum ati anuntat ca nu aveti raie, au curs comentariile garla... ceea ce inseamna ca totusi, unii cititori chiar credeau ca aveti raie. Doamne, fereste!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa dea Domnul sa intre cati mai multi preoti ortodocsi pe internet...si preoti buni, caci nevoia este mare. Mai sunt si unii dintre noi plecati departe peste mari si tari si duc dorul Ortodoxiei de acasa.

    Va citesc de ceva timp si descopar uneori si o unda de ironie in ceea ce scrieti. Observ insa ca aveti totusi un cuvant duhovnicesc folositor si asta e spre folosul nostru.

    Imi sunt dragi preotii si draga tare haina lunga neagra fie ea de preot sau de calugar. Cand vad un parinte prin oras, merg si cer binecuvantarea. Tare bine, slava Domnului pentru toti cei care-si poarta frumoasa haina (imi scapa denumirea) si in afara bisericii.

    O nedumerire insa am si sper sa nu jignesc, asa ca-mi cer iertare dinainte. Vad poza din profil fara barba. E ceva la care tineti sau aveti ceva impotriva barbii.

    Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  19. Parinte, dea Domnul sa se prinda " raia" asta simbolica de cat mai multi !
    Despre fuga din paginile clericilor as spune ca in mare parte e determinata de un sentiment de vina mai putin constientizat,teama de a nu fi moralizat si jena de a nu fi tocmai in regula in relatia cu Domnul.
    -whitevelvet-

    RăspundețiȘtergere
  20. @GOG asa sa fie. si eu moralizez, dar incerc sa fac asta parinteste, frateste si prieteneste.

    RăspundețiȘtergere