miercuri, 18 iulie 2012

IEFTIN ŞI BUNFrumos titlul , nu? Cui nu-i convine să aibă parte de ceva bun şi ieftin totodată când în lumea asta pe unde mergi numai de bani se vorbeşte, de bani şi de lipsa lor mai precis.
Dar la mine altu-i baiul în postare, chiar dacă pe undeva, în cantitate neglijabilă, fac referire şi la partea financiară. Ca atare doresc să vă spun că mi-am făcut o mică surpriză (că uneori ne mai surprindem şi pe noi înşine) şi pe neaşteptate am hotărât o excursie prin ţară. E drept, îmi doream asta de vreo trei ani, dar mereu socoteala de acasă cu cea din târg nu dădea bine deloc. Aşa că într-o dimineaţă la ora patru am dat deşteptarea şi am plecat zicând Dumnezeu cu mila.
La început bun, apoi şi ieftin. În mare viteză pe autostradă am traversat Argeşul şi  la ora 7 dimineaţa deja eram la Cozia unde Liturghia era începută şi biserica plină. Oltul molcom trecea prin spatele mănăstirii după ce un pic mai sus trecuse de Turnu. Întins, întins am lăsat Vâlcea în spate şi am dat piept cu Sibiul. Drumul impecabil, timpul superb peisajele deja schimbate faţă de Muntenia din care am plecat. Casele cu acoperişuri de ţiglă şi specificul zonei m-au delectat în timpul mersului. Plus bisericile turn presărate prin fiecare localitate prin care am trecut.  Iov spunea nu vede, oare, Dumnezeu căile mele şi nu numără El toţi paşii mei? Ba bine că da, zic şi eu. Am trecut prin Sebeş am lăsat Alba Iulia în dreapta şi apoi  din Orăştie spre ţara Haţegului până la Prislop, unde se odihneşte părintele Arsenie Boca. Petroşaniul mi s-a părut prăfuit, nici nu ar avea cum să fie altfel. Numai că defileul Jiului m-a readus gândurile limpezi iar la Lainici am văzut o mănăstire foarte frumoasă. Ciorba de burtă (de gustibus et coloribus……) de la intrarea în Târgu Jiu a fost şi ea binevenită după alergătura nebună prin serpentinele Jiului.  La Polovragi se lucra şi doar altarul de vară şi bolniţa erau de vizitat, dar am văzut ctitoria brâncovenească de la Hurezi (Horezu) plină de pelerini şi de istorie.
Zice psalmistul  îndreaptă picioarele mele în cărările Tale, ca să nu şovăie paşii mei. Evident că nu doar mănăstirile au fost vizate (oricum nu le-am trecut pe toate în postare) în scurta mea excursie, scurtă de vreo 8oo de km. Am văzut drumuri bune, case memoriale, autostrada la care se lucrează, câmpuri roditoare, munţi îmbătrâniţi în frumuseţi ancestrale, câmpuri triste în nelucrarea lor dar şi-n seceta prăfuită a verii, case vechi şi bine îngrijite, mastodonţi diformi ce poartă nume de vile stricând frumuseţea zonelor prin apariţia lor hidoasă, râuri şi pâraie ce trec ce-şi trec liniştite valurile prin pământul acestei ţări ducând cu ele istoria locurilor udate spre marea cea mare.
N-am dat detalii despre nici o locaţie pentru că-s bloguri de specialitate pentru aşa ceva. N-am dat detalii pentru că poate la un moment dat fiecare îşi va dori să viziteze aceste locuri (unii poate au fost de câteva ori până acum). N-am vrut decât să vă spun că titlul postării mele este unul practic şi adevărat.  Excursia a fost ieftină pentru că având câteva  sandvişuri în traistă şi câte o cafea pe la vreo benzinărie n-am mai avut de cheltuit decât pe  benzină (merită când eşti cel puţin 3 inşi în maşină) şi pe cărţile cumpărate prin diversele locaţii vizitate.
Dacă v-am spus despre partea ieftină a excursiei trebuie să vă spun că partea bună a fost liniştea sufletească, limpezirea gândurilor, bucuria de a vedea locuri minunate şi mulţumirea că am reuşit să mă rup de ritmul complicat al vieţii pentru a face  minţii şi sufletului un pic de parte într-o lume mult prea materială.

13 comentarii:

 1. Condacul al 2-lea

  Doamne, ce bine e sa fii oaspetele zidirii Tale: vantul bine inmiresmat, muntii care tind spre cer, apele ca niste oglinzi nemarginite in care se rasfrang aurul razelor si curgerea lina a norilor. Intreaga fire sopteste tainic, toata e plina de mangaiere, pasarile si dobitoacele poarta pecetea iubirii Tale. Binecuvantat este pamantul cu frumusetea cea degrab trecatoare care desteapta dorul de vesnicul locas unde intru nestricacioasa frumusete se aude cantarea: Aliluia!

  Icosul al 2-lea

  M-ai adus in viata aceasta ca intr-un rai preasfant. Am vazut cerul ca un potir albastru si adanc, in azurul caruia canta pasarile, am ascultat fosnetul linistitor al padurii si susurul dulce - glasuitor al apelor, m-am infruptat din roadele bine inmiresmate si dulci, ca si din mierea cea parfumata. Ce bine e la Tine pe pamant si cata bucurie sa fii oaspetele Tau!

  Slava Tie, pentru praznicul vietii;

  Slava Tie, pentru buna mireasma a lacramioarelor si a trandafirilor;

  Slava Tie, pentru felurimea cea desfatata a roadelor si a seminelor;

  Slava Tie, pentru stralucirea de giuvaer din roua diminetii;

  Slava Tie, pentru surasul desteptarii scaldate in lumina;

  Slava Tie, pentru frumusetea zidirii mainilor Tale;

  Slava Tie, pentru viata veacului acesta, prevestitoare a celei ceresti;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

  http://www.crestinortodox.ro/acatiste/acatistul-multumire-slava-dumnezeu-pentru-toate-67068.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Slavă lui Dumnezeu Cel ce a binevoit aşa. Mulţumesc Adriana pentru gândul bun.

   Ștergere
 2. cu ce carti v-ati imbogatit biblioteca ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Cuvinte vii" Arsenie Boca; "Viaţa care duce la cer" Sf. Inochentie al Penzei; "Cum să supravieţuim duhovniceşte în ziua de azi" Sf. Serghie Meciov; "Credinţa celor aleşi" Sf. Nicolae Velimirovici

   Ștergere
 3. poate impartiti si cu noi bucuria lecturii, prin postarea unos citate; puteti incepe de aici cand aveti putin tipm "Cum să supravieţuim duhovniceşte în ziua de azi" Sf. Serghie Meciov;; multumim

  idee: pentru a nu pierde timp cu transcrierea, puteti fotografia paginile si postati apoi fotografiile; cu un click pe ele, le putem citi apo foarte

  RăspundețiȘtergere
 4. Cu pozele nu-s aşa de priceput, dar citate am să folosesc cu siguranţă în postările mele.:)

  RăspundețiȘtergere
 5. Doamne ajuta!
  Dumnezeu nu va lipsi de bunatati pe cei ce umbla intru nerautate.

  Frumos traseu, iar ieftinul e mai mereu calculat prin comparatie. Banuiesc ca ati fost cazat pe la manastiri.
  Sunt sigura ca a meritat. Si eu prefer oaza de liniste si impacare ce o pot simti la manastiri decat agitatia adunata pe plaja de oriunde din lumea asta zbuciumata.

  Doamne al puterilor, fericit este omul cel ce nădăjduieşte întru Tine.(Psalm 83,13)

  Zile frumoase si linistite va doresc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa este Maria, traseul a fost superb şi în călăuzirea Celui de sus. Merită oricând un astfel de traseu făcut pentru liniştea sufletului.Cele bune să fie şi la casa ta. Poate când ajung în nordul ţării trec să văd şi frumuseţile de la voi.

   Ștergere
 6. Doamne ajuta parinte! :) Si bine ati revenit din mini-vacanta.
  Ati trecut prin Sebes,( eu de-acolo sunt si tot acolo ne vom retrage) daca eram in tara, tare mi-ar fi placut sa va gazduiesc macar o zi si poate chiar si o vizita la Manastirea Cioara, care e in drum spre Orastie.Dar cine stie cum va mai fi odata zile ca acestea de excursionisti.
  Va doresc in continuare doar stari binecuvantate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi când te vei stabili în ţară mai fac o excursie. Încă n-am vizitat tot ce mi-am dorit. Mi-a plăcut Sebeşul, e cochet.
   Zi bună şi la casa voastră cu spor şi pace.

   Ștergere
 7. Să vă fie de bine, părinte! :)
  Prin frumoase locuri şi locaşuri aţi (pe)trecut! Şi mă bucur că v-au plăcut şi meleagurile sibiene!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Încă cum. Sibiul arată total diferit de oraşele din sud. Vechiul şi noiul se combină în culori calde, plăcute şi îi dă un aspect pe care rar îl vezi în alte părţi.

   Ștergere