vineri, 3 februarie 2012

LA RASCRUCE. DA SAU NU



Luna asta fac trei ani de blogosferă. Nu gândeam că o să amintesc acest lucru dacă aseară nu primeam un comentariu cu urare pentru acest lucru. Asta partea frumoasă. Partea mai puţin frumoasă este că la puţin timp după, am primit un comentariu anonim în care eram judecat pentru „inepţiile” spuse în această lume „ireală”. Ghilimelele sunt citate din comentariul scurt, în care eram sfătuit să mă ocup de parohie pentru că „voi răspunde” înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele enoriaşilor. Pentru că a fost anonim nu l-am publicat, că nu-s perfect. Dar pentru că încerc să fiu corect, l-am redat în această introducere.
„Nihil sine Deo” aşa se numeşte blogul meu. Îl ştiţi destui, în trei ani am pus 293 de postări în care am încercat să-L prezint pe Dumnezeu, nu în sensul strict dogmatic, accesibil doar teologilor, ci prin prisma lucrurilor şi acţiunilor omeneşti, spre a fi de folos tuturor. În ultima perioadă am făcut share şi pe alte conturi pentru a fi accesibil spre citire celor care caută acest gen de cuvânt. Poate că pe unii a deranjat modul liber, uneori ilar, în care putem înţelege spiritualul. Eu nu cred că Dumnezeu este împotriva bucuriei, a voioşiei. Nu cred că Dumnezeu iubeşte habotnicia şi îngustimea. El, fiind Iubire, Lumină şi Viaţă.
Nu cred că Dumnezeu „s-a supărat” pe modul în care eu am încercat să fac cunoscute anumite gânduri din Scriptură prin cuvinte şi acţiuni omeneşti, încercând deseori să corectez percepţiile greşite ale unor credincioşi cu privire la anumite slujbe, sărbători şi tradiţii, folosindu-mă de pilde şi metafore, în încercarea de a mărturisi adevărul. Cu atât mai mult nu cred că am deranjat, zic eu, pe foarte mulţi din cititorii blogului, că peste 40 de mii de cititori (nu unici) au trecut şi prin pagina mea, lăsând câte un  comentariu ori impresie.
Îmi reproşez că poate, luat de valul entuziasmului omenesc, am derapat uneori la unele comentarii pe alte site-uri gen facebook, netlog, hi5,  la poze şi bloguri ale prietenilor virtuali. Nu am căzut în derizoriu însă. Am încercat să-mi păstrez verticalitatea, ducându-mi crucea chiar şi în paginile internetului, răspunzând deseori întrebărilor celor ce doreau să afle mai mult ori mai clar câte ceva din învăţăturile Bisericii, şi slavă Domnului că am găsit o grămadă de oameni preocupaţi şi de lucruri spirituale.
Cât priveşte grija pentru parohie, am să las faptele să vorbească, am să-i las pe cei ce mă cunosc să comenteze. Am zis că nu sunt perfect. Încerc mereu să-mi fac upgrade şi update în cele duhovniceşti.
Am spus odată că dragostea cu sila se numeşte viol. Iar violul poate fi şi spiritual, când obligi pe cineva să iubească cu forţa. Hristos a spus „cine vrea să vină după Mine…..”, asta însemnând că eu, de la altar îl propovăduiesc celor care vin la biserică. Merg prin parohie şi prin casele oamenilor deseori. Nici dacă aş dormi la fiecare în casă nu aş putea să-i aduc pe toţi, pentru că nu poţi obliga pe nimeni să iubească pe Hristos. Deci grija faţă de parohie se transpune în lucrarea normală, neforţată a propovăduirii, care lucrare, s-a extins în lumea internetului, pentru cei ce doresc să înveţe suplimentar, chiar dacă eu poate, nu sunt cel mai bun profesor.
M-am lungit cu vorba. De fapt postarea am scris-o pentru o rugăminte. Eu ştiu ce înseamnă internetul. Eu ştiu de ce am pornit acum tei ani la socializare pe internet. Nu pot fi preot într-o lume în care internetul face parte din cotidian. Nu aş avea cum să-i  înţeleg pe mai tinerii enoriaşi dacă nu aş folosi acest mijloc de comunicare prin care să le transmit date ori să primesc semnale.
Rugămintea mea este următoarea. V-aş ruga să-mi trimiteţi gânduri ori comentarii pertinente cu privire la existenţa unui preot pe internet. Mi-aş dori ca în special enoriaşii mei să comenteze, semnându-se, pentru că părerea lor contează mult pentru mine, căci pentru ei trudesc din iubire. Aş dori comentarii semnate şi de către ceilalţi, chiar dacă sunt împotriva acţiunilor unui preot pe internet, cu rugămintea ca ele să fie de bun simţ, adică fără atacuri de doi lei. Aş dori să vă cunosc părerile pentru a-mi reevalua poziţia. Dacă majoritatea veţi comenta pozitivă acţiunea mea pe aici, voi rămâne online, poate mai retras în comentarii şi activităţi. Dacă majoritatea comentariilor vor fi împotrivă acţiunilor uni preot pe internet, pot stinge lumina fără probleme. Eu consider că indiferent că mă aflu în parohia-mi rânduită ori pe internet, nu fac de râs haina şi crucea ce mi-au fost date spre purtare. Voi hotărâţi dacă vă place sau nu activitatea mea. Eu vă respect şi vă iubesc oricum, ca un părinte şi prieten. NIHIL SINE DEO

47 de comentarii:

  1. De această dată chiar nu vă înțeleg. Știu că sunteți în mare parte conștient de toată lumina și mângâierea pe care le aduceți prin posturile , comentariile și sfaturile venite prin mediul online. Știu de asemenea, că vă pasă și de oaia rătăcită a turmei. Viața ne învață că nu putem mulțumi și place tuturor. Știu că sunteți un perfecționist, dar oamenii cârcotași sau invidioși NU pot fi mulțumiți.
    Misiunea dumneavoastră, cea pe care v-ați asumat-o și pe care o numiți crucea dumneavoastră, e aceeași, fără să importe mediul de comunicație, calea prin care sunt transmise aceste învățături.
    Aviz amatorilor: acest mesaj este a unei tinere de 24 de ani care nu mai credea de tare mult timp în preoți și în misiunea lor, cu atât mai puțin în acest mediu. Acum doi ani, sper să nu mă înșel, sigur nu întâmplător , v-am găsit acest blog, am continuat să citesc cu toate că nu am găsit necesar să comentez. De ce? Pentru că știam că aici scrie un preot, și nu în ultimul rând un om, care nu scrie pentru trafic, numărul de vizitatori, like-uri sau un număr cât mai mare de comentarii. Aici scrie un om care își pune suflet din sufletul lui în aceste pilde, învățături online, un om care a salvat, cel puțin, o oaie rătăcită. Avem nevoie de puterea exemplului. Noi , cei mulți avem nevoie de dumneavoastră, atât în mediul virtual, cât și fizic, în carne și oase.

    Numai bine, Oana Avramescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Oana! E mult spus perfecţionist. Eu mă chhinui să fiu normal. E adevărat că nu poţi mulţumi pe toată lumea. Ştiu asta şi nu am cum să schimb eu ceva ce există de la facerea lumii.
      Mă deranjează un pic laşitatea. Adică lipsa de asumare a răspunderii. Nu dai şi fugi. Trebuie să-ţi asumi acţiunile. Eu sunt deschis la dialogul ziditor, constructiv. Asta presupune cunoaştere din ambele părţi.
      Ştiu că trebuie să fiu exemplu şi mă străduiesc să fac acest lucru, nu pentru laude, ci pentru normalitate, chiar dacă se întâmplă uneori să "mai sar calul" din slăbiciuni şi raţionamente omeneşti.

      Ștergere
    2. E adevărat ce spuneți, cel mai greu este să încerci să fi normal.
      În ceea ce privește lașitatea, ei bine, acesta este marea revoluție de la apariția Internetului încoace: Omul poate să fie anonim, să își nege identitatea sau să aleagă să și-o ascundă, uneori pentru că firea sa malefică, viciată de rău și invidie să poată să defuleze toată neputința, complexele și rea-voința pe care le-a refulat. Din păcate, sunt mulți oameni care nu se simt confortabil cu sine și aleg această mare invenție: să devină anonimi. Încercați să înțelegeți puțin: de milioane de ani omul poate avea doar identitatea conferită de Dumnezeu și de viață; deodată apare acest lucru numit internet care îi permite să devină anonim și poate spune tot ce dorește, cu intenția clară de a arunca cu noroi în nuferi. Am pățit-o și eu, tocmai de aceea am ales să îmi fac un blog sub un pseudonim, pentru ce am eu de spus nu e nevoie de identitate, eu nu propovăduiesc nimic ci doar îmi descarc trăiri.
      Sunt sigură că o să alegeți calea cea corectă așa cum știu că ați ales și v-ați asumat drumul cel mai greu.


      Nu știu dacă există această opțiune, dar v-aș ruga dacă se poate, să îmi editați mesajul anterior și să îmi corectați
      articolul posesiv scris greșit: ”acest mesaj este aL unei tinere”

      Mulțumesc
      Din nou, Oana Avramescu

      Ștergere
    3. Blogspotul nu are această opţiune. Dar nu-i asta o problemă, că deja te-ai corectat prin mesajul ce a urmat.:)
      Problema anonimilor( mă refer la cei cu bună ştiinţă) este mult mai gravă. Pentru că uzând deseori de anonimat, pot râmâne fără identitatea şi aşa ştearsă de laşitate.
      Calea am ales-o cu mult timp înainte şi micile hopuri nu-mi pot schimba direcţia.
      Mulţumesc Oana, încă odată!

      Ștergere
  2. NIHIL SINE DEO inseamna pt mine lectura din timpul liber.Citesc si recitesc ca am ce invata.de multe ori m-am regasit in postarile dvs si am incercat sa indrept ce greseam.daca cineva se simte lezat,ofensat nu e obligat sa deschida acest blog.Eu va multumesc Parinte si va rog sa nu ne parasiti virtual.Sarumana.ElenaP

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Elena! Poate altă dată, ca enoriaşă, poţi spune şi cum e la biserică, pentru cei care cred că nu am grijă de enoriaşi din cauza internetului.

      Ștergere
  3. Parerea mea o stiti din comentariile postate.
    Daca nu ar fi existat acest blog , nu as fi stiut de Dvs si nu as fi putut sa va cer sfatul cu privire la anumite probleme .
    Ar fi pacat sa renuntati la el.
    Pe mine chiar m-ati ajutat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumesc Monica! Eu îmi ştiu priorităţile, credinţa şi trăirea. Iar dacă în credinţa mea, trăirea are ca prioritate omul, nimic nu mă va clătina în încercarea de a lumina minţile oamenilor, chiar dacă asta înseamnă, spre supărarea unora, să continuu lucrarea mea de vestire a lui Dumnezeu prin lucruri simple, aici pe internet.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu citesc cu mare interes postarile dvs.de fiecare data si am avut multe de invatat intr-un mod placut uneori amuzant si pt asta va multumesc.Ar fi pacat sa renuntati la acest mijloc de comunicare.Sanatate multa va doresc si la cat mai multe postari de acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am avut multe de invatat din postarile dvs.uneori intr-un mod placut si chiar amuzant si pt asta Va Multumesc,ar fi pacat sa renuntati la acest mod de comunicare. Va doresc sanatate multa si la cat mai multe postari de acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Ionela! Ştiu că urmăreşti şi că citeşti ceea ce scriu eu.Cât ai învăţat de aici nu ştiu, dar mă bucur că am putut să ofer spre învăţare câte ceva din experienţa mea ca preot şi din ceea ce învaţă Biserica.

      Ștergere
  7. Inteleg durerea si deruta,dar daca si asta e o ispita? Lasa-te domnule de internet, nu mai fi contemporan cu generatia asta, ca nu da bine in fatzada ! NU scrie pe intelesul tuturor, ca poate se prinde ceva de fiecare cititor.Pai Padre, eu una pot sa fac greva la blogul meu, ca nu e important, dar NIHIL SINE DEO trebuie sa mearga inainte,fara scuze sau acuze, ca nu e cazul. Cine pricepe, bine,cine nu pricepe, macar incepe sa-si puna intebari...Si e bine, e foaaaaarte bine !
    Spor la scriitura, cu Dumnezeu inainte !
    -green-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce să mai comentez aici. E clar. Mulţumesc! Chiar nu ştiu de ce nu a luat comentariul cu adresa de utilizator. Noroc că eu ştiu cine m-a vizitat.

      Ștergere
  8. Intrebarea era daca un preot e bine sau nu sa fie pe internet.

    Am insa si eu o intrebare. Ce ne-am face fara preoti si fara ceva calugari pe internet? Am vazut cu durere cum p Mihail a fost atacat si pana la urma a inchis de tot blogul. Sa nu fie si aici.

    Eu locuiesc cu familia departe de tara si sunt mama a 3 copiii. Am nevoie de Ortodoxie si de limba romana si caut in general blogurile si site-urile ortodoxe din tara. Pildele pe care le scrieti aici, sunt foarte usor de povestit copiilor si ca atare de mare folos mie ca mama.

    Parinte, nu va spunt enoriasa, insa daca si cuvantul meu poate fi ascultat, faceti ca atare. Doamne ajuta. Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Cristina. Nu cred că-mi închide cineva blogul, că e nesemnificativ ca mărime şi importanţă. Nici de atacat nu am fost atacat decât de vreo două ori, dar fără fundamentare serioasă. Dar nu m-am supărat.
      Mă bucur că şi cuvântul meu românesc e de flos duhovnicesc peste hotare.

      Ștergere
  9. sunt de parere sa ramaneti pe pozitie.... sunt multe sanse sa mai ,, recuperati'' ceva suflete..... Am citit din postari si mi-au facut bine. votul daca conteaza ...e DA online

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! La cererea cititorilor gândul lucrează diferit. Mare mulţumire aş avea dacă cei care citesc blogul meu s-ar şi ruga pentru mine.

      Ștergere
  10. Binecuvantati, parinte!
    Stiu ca asemenea randuri, ca cele primite de la "cititorul anonim" sunt dureroase, dar am invatat ca trebuie sa existe si asemenea oameni, bunule parinte! Trebuie sa fie si astfel de oameni in lumea noastra! Ei sunt cei care ne amintesc mereu ca drumul crestinului este intotdeauna anevoios,presarat de dureri. Ca un crestin, si mai cu seama un preot este intotdeauna sus, asediat de privirile tuturor.
    Cand v-am citit prima oara postarile pline de miez si de invatatura, (pentru cine vrea sa invete), m-am mirat de dezinvoltura cu care va expuneati ideile. Asta pentru ca cel care este in privirile tuturor, stie ca ceilalti niciodata nu-i vor cauta partile bune, ci neaparat greselile. Ceilalti se fac in buna parte vanatori de greseli. M-am mirat adeseori si am considerat ca doar pronia divina a facut ca ''vanatorii'' sa va evite... Dar am gresit. De fapt niciodata nu le scapati de sub ochi, pentru ca ei nu sunt decat cei care se fac purtatori de idei si de cuvinte care nu sunt de la Dumnezeu...
    Iertati-i parinte, ca nu stiu ce fac...
    Si iertati-ma si pe mine pacatoasa, ca eu personal mult ma folosesc de predicile dumneavoastra. Locul dumneavoastra este aici, unde orice tanar va poate gasi, va poate citi si intelege..
    Ceilalti au pe sfintii parinti, au Paterice, Filocalii ca sa culeaga cuvinte inalte si foarte concentrate in sens teologic si duhovnicesc...
    O seara minunata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Iasmin, mulţumesc că te inspiri din cuvintele mele sărace. Să ştii, chiar am fost ferit de "vânători" Dar la ce vânat costeliv sunt eu, nici nu se merită. Cine să urmărească pentru critică un bogşor al unui preot dintr-un sat micuţ.

      Ștergere
  11. offf, cata durere...si eu am comentat ca anonim, dar , dvs stiti cine sunt , cu siguranta....ne cunosteti asa de bine!si in fiece comentariu este mereu scris cate ceva ptr ca dv sa va dati seama !eu consider ca stiti cine este persoana care a comentat...asa ca ...votul meu este ,,DA ,, ramaneti pe pozitii!Va iubim din tot sufletul !Sa ramaneti acelasi o vesnicie!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi vă cunosc pe unii pentru că vă ştiu vorba şi problemele. Eu nu mă schimb cu una cu două. Când vine vorba de misiunea mea, o fac şi prin cuvânt vorbit, prin cuvânt scris şi cântat, la biserică ori chiar aici pe internet.

      Ștergere
  12. Parinte degetele de la mana nu au aceisi lungime asa si oamenii nu percep la fel cuvantul,nu va necajiti cei care va sfatuiesc sa aveti grija de parohie nu stiu cat truditi pt ea.Pentru noi enoriasii sunteti de neinlocuit, stiu ei ?ca oamenii va confunda cand va saluta la cosit ,ierbicidat ,pe schela la clopotnita etc,crezand ca e altcineva numai preotul nu.Nu va mai laud ca stiu ca nu va place ,continuat-va misiunea la biserica ,la lectiile de dumineca ,pe blog pt stiti ceea ce e bine .Multumim Bunului Dumnezeu ca a randuit sa fiti pastorul nostru.VALI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Vali. Acu o să ştie toată lumea că eu mai fac şi alte lucruri de folos la uzura oaselor pentru odihna minţii şi folosul oamenilor :).
      Şi eu mulţumesc lui Dumnezeu mereu că mi-a rânduit să slujesc unor oameni buni(chiar dacă unii vin mai rar la biserica). ;)

      Ștergere
  13. Sărut-mâna, părinte! Acum doi ani n-aveam pc și citeam pe la vecini ceea ce postați dumneavoastră! Acum am această posibilitate să recitesc de câte ori vreau și să mă gândesc mult și bine la ceea ce este util sufletului! Nu pot să vă laud sau să dau like, că așa e frumos, și dă bine la imagine! Nu! Eu afirm cu toată convingerea că acest blog a fost o idee deosebită, și că indiferent de reacțiile unora sau ale altora, dumneavoastră trebuie să continuați ceea ce ați început, pentru că aveți un dar special numit har, pe care mulți nu-l au, și pentru că sunteți personalitatea comunității noastre, care a realizat multe pentru enoriași! Biserica satului este cea mai importantă realizare a dumneavoastră! Cine nu vă cunoaște poate să afirme ce crede el! Dar noi vă știm, vă apreciem, vă iubim, vă stimăm! Să ne trăiți mulți ani cu aceeași putere de muncă și cu același har! Și așteptăm alte lecții de viață, alte îndrumări redate în stilul caracteristic, cu puțin umor, puțină durere și multă dreptate!
    acum 2 ore · Îmi place · 1

    RăspundețiȘtergere
  14. M-aţi cam băgat în corzi cu atâtea laude. Nu le merit toate pentru că efortul a fost unul conjugat. Al meu şi al vostru. Rezultatul se vede şi aici. Eu vreau însă să se vadă dincolo, la Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nimic nu este intamplator iar daca pasii v-au fost calauziti si spre lumea virtuala a avut si are un scop precis. Poate ca unii inca au nevoie de tipare rigide ca motiv de nemultumire si dezamagire dar sunt multi altii care au nevoie de indrumare, de modele si de incredere. Toate astea nu se pot oferi din spatele unor tipare sau a unor masti sociale sau profesionale ci au nevoie de suflet, de daruire si de iubire...

    RăspundețiȘtergere
  16. Doamne, ajuta!

    Bine ati revenit dupa acea pauza de 10 zile fara net. Slava Domnului ca ati reusit!

    Cat despre intrebarea la care doriti sa va raspundem, eu vin cu o alta intrebare: duhovnicul dvs. ce va sfatuieste? DA sau NU?


    Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Adriana! Duhovnicul sfătuieşte mereu propovăduirea Cuvântului îndiferent de situaţie. Şi eu ştiu asta că sfătuiesc la fel la rândul meu. Numai că uneori.......mai sunt şi slăbiciuni.

      Ștergere
    2. In aceasta situatie, va doresc sa aveti mereu inspiratie pentru a face inteles si de catre altii Cuvantul ziditor. Doamne ajuta in tot ceea ce faceti!

      PS Si eu tot in aceasta luna am postat primele articole pe blog.

      Ștergere
  17. Sărut-mâna, părinte. M-am nimerit și eu ”întâmplător” aici și, citind câteva postări, am ajuns și la momentul dvs. de răscruce, unde am zis că nu sunt în măsură să îmi spun părerea despre ce decizie ar trebui să luați, dar pot împărtăși ceva din experiența mea de vreo 4 ani de blogger. Folos este și pe internet, chiar mare. Dar, în același timp, lumea virtuală e și o mare păcăleală. Unul e omul pe internet, altul față către față.
    mult spor în Domnul să aveți, cu bucurie!
    N.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Eu ştiu lucrurile astea. Într-un fel "simt" pe om şi prin ecran, prin felul în care scrie şi se destăinuie, nu la fel de bine ca în realitate, fireşte.
      Eu, la răscruce de drumuri, încerc să merg tot pe drumul drept. Fac o rugăciune şi merg mai departe.

      Ștergere
  18. Parinte nici sa nu va ganditi sa va retrageti! Asta nu-i o idee buna! Eu nu mai tin bine minte de cand v-am descoperit dar stiu ca de atunci nu am fost lipsita de la nici o postare decat perioada cand am fost plecata si nu am avut acces la internet.
    Nu stiu cine ar putea fi acel anonim dar imi trece una prin minte si chiar daca gresesc eu tot trebuie sa-mi spun parerea.Deci s-ar putea sa fie chiar si cineva cu o treapta mai sus a preotiei.
    Nu ma propun dar de cand am citit randurile mie asta mi s-a nazarit sa cred.Iar daca anonimul e unul aiurea apai atunci gura lumii no putem noi inchide.
    Parinte eu una m-am atasat de felul dumneavoastra de a vedea lucrurile duhovnicesti fapt care se descopere la putini preoti in ziua de azi.
    Va multumim ca ati avut deschiderea spre noi si pot sa declar ca avem cu totii nevoie de Cuvantul duhovnicului!
    Dumnezeu sa va pazesca si sa va binecuvante alaturi de familia dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Corina! Deşi aş fi putut afla cine este, că vin comentariile pe mail, nu am vrut. Nu mă interesează persoana ci modul de gândire, laşitatea. Pentru că sunt deschis la dialog.
      Eu ştiu că tu citeşti blogul meu mereu, comentariile stau mărturie. Cât de mult folosesc nu ştiu, că distanţa dintre noi e mare de tot.
      Eu am să încerc să rămân deschis şi de aici înainte. Iar dacă se întâmplă cuiva să-i pice greu ceea ce scriu eu, să nu mai intre pe pagină, că nu e unsă cu miere.

      Ștergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Părinte, ştiţi câţi oameni necăjiţi dau o căutare pe google după cuvintele ''Doamne, ajută-mă''? Foarte mulţi.
    Aşa ajung pe blogul dumneavoastră sau pe alte bloguri cu conţinut duhovnicesc. Aşa le întinde Dumnezeu o mână de ajutor, da, chiar şi aşa, spre deruta celor care trimit comentarii anonime :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu Ramona, ştiu. Mulţumesc de gând. Blogul meu nu excelează nici prin grafică, nici prin mulţime de vizitatori şi poate nici prin vreo calitate deosebită a gândurilor expuse de mine.
      Blogul meu este rodul experienţei mele pastorale expuse prin cuvinte simple şi de înţeles larg. Dacă cineva are de învăţat ceva şi de aici, am bucurie sufletească şi ştiu că nu scriu în zadar.

      Ștergere
  21. Mă bucur să văd câți oameni vă apreciază, astăzi slujitorii sunt mai mult criticați, de cele mai multe ori din cauze nefondate.
    Eu iubesc Biserica Lui Hristos și îi respect pe slujitorii ei, indiferent ce spun unii sau alții, cine pășește pe Calea cea Dreaptă trebuie să încerce să ignore răutățile, nedreptățile și ispita , așa că Doamne ajută în misiunea dv!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Magda! E adevărat, uneori preoţii sunt criticaţi mai ales din cauza banilor, nu neapărat din motive de slujire. Noi trebuie să ne ducem crucea spre luminarea celor ce iubesc, aşa cum spui tu, Biserica lui Hristos.

      Ștergere
  22. Am lipsit cateva zile bune de pe net si citesc azi,cu stupoare, ca un anumit OM este suparat, ca un alt om, a spus ceva urat despre el. Si-mi zic……….ce e anormal in asta? Aceste lucruri se intampla in fiecare zi, oamenii se supara unii pe altii din diverse motive, clevetesc si vorbesc de rau………
    Numai ca………. acel OM, este de fapt un Preot caruia ii este teama ca a gresit intr-un fel sau altul fata de enoriasi , un preot care le cere parerea enoriasilor cu privire la MISIUNEA LUI, vrea parerea celorlalti semeni cu privire la o decizie pe care se simte dator s-o ia …….si nu prea inteleg…
    Eu il cunosc pe acest Preot si il rog sa se intoarca cu trei ani in urma, atunci cand a scris pentru prima data pe blog si sa analizeze care a fost scopul blogului pe care l-a creat:
    1.A vrut sa iasa din anonimat ?
    2.A vrut sa se “dea mare”cu informatiile si cunostintele pe care le detine intr-un anumit domeniu ?
    3.A vrut sa critice si sa judece pe ceilalti semeni?
    4.A vrut sa-si umple timpul cu ceva,”sa taie frunze la caini” pentru ca nu avea altceva mai bun de facut?
    5.A vrut sa insele prin vorbe, sa minta, sa batjocoreasca pe ceilalti semeni?
    6.A vrut sa convinga cat mai multi oameni sa fie violenti, rai si nesimtiti?
    7.A vrut sa faca rau cuiva?
    Apoi il rog, sa reciteasca tot ce a scris in cei trei ani de zile impreuna cu toate comentariile celorlalti semeni si numai dupa aceea sa ia o decizie……totusi…….comentez si eu asa, in felul meu……..
    “Sunt acum intr-un impas,
    Asadar, fac un popas,
    Nu pe iarba campului,
    Ci in casa Domnului!
    Si-mi ridic ochii la cer,
    Dumnezeu sa-mi dea puteri!
    Sa nu cad, cand dau de-o groapa,
    Si sa am coloana dreapta!
    Sa nu ingenunchez la deal
    Caci eu iubesc acest neam…
    Am sa predic,chiar cu truda,
    Pentru cei ce vor s-auda!
    Am sa strig, in gura mare,
    Pentru cei ce au CHEMARE!
    Tot timpul am sa ma rog,
    Pentru al gliei mele rod.
    Si-am sa mai sadesc un pom,
    Si ca PREOT si ca OM.”

    RăspundețiȘtergere
  23. Păi Andreea, ştii bine că nici unul din cele şapte puncte nu mă caracterizează. Nu am spus că m-am supărat pe cineva. Am avut o nedumerire dureroasă cu privire la modul de abordare. Adică înţeleg că e internet, dar când ai responsabilitate şi intri pe o pagină spre a comenta, mergi până la capăt şi afişează şi identitatea, dacă vrei polemizezi pe o temă.
    În fine, a trecut, pentru că foarte mulţi oameni, nu doar pe această pagină, m-au susţinut în ceea ce fac, chiar dacă prezentările mele câteodată au un exotism aparte în lumea scrisului ortodox, fără însă a ieşi din învăţăturile corecte ale Bisericii.
    Mulţumesc pentru gând, poezie şi susţinere.
    p.s om, cu O mare e doar Hristos, eu sunt doar om normal ce doreşte să fie un preot normal.

    RăspundețiȘtergere
  24. ...mi au dat lacrimile citind toate aceste comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  25. si inca ceva...a comentat dna Draghici mai sus .ma regasesc si eu in comentariul dumneaei.nu aveam net acasa si de fiecare data cand postati pe blog , scoteam la imprimanta postarile si le citeam in tren daca nu aveam timp la birou si le aduceam si celor de acasa sa se bucure de minunatiile scrise de Dumneavoastra!va iubim mult!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ştiu. Era bine însă că aveai net la servici. Încă mai am un comentariu la o postare mult mai veche de atunci.Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. Am intrat astazi pentru prima oara pe blogul dumneavoastra.Imi place mult ce am gasit,si am sa revin mereu cu drag.Multa sanatate si putere de munca va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Parinte ,iertare in primul rand ca si eu intru ca anonim(C.A)insa deocamdata este singurul mod in care pot sa scriu ,chiar daca am descoperit aceasta pagina cu putin timp in urma (de prin vara )intru ori de cate ori nu gasesc raspuns la intrebarile mele ,atunci cand vreau sa nu ma intristez ,totdeauna gasesc aici vorbe bune ,incurajari un mod foarte special de a imbina credinta in viata de zii de zii ,nu pot decat sa multumesc Domnului ca mi-a scos in cale aceasta pagina (prima oara cand am intrat cautam pagina altei persoane care are cam aceias adresa si "din greseala "am intrat aici ,insa ma bucur nespus de mult pentru acea greseala iar acum intru din dorinta de a gasi mereu ceva folositor .
    Multumesc mult de tot pentru toate invatatutile primite si Dumnezeu sa va binecuvinteze pentru tot ceea ce ne tranzmiteti prin aceasta pagina ,C.A(C-Cristina ,A-un pseudonim foarte drag mie cu care ma semnez pe o alta pagina)

    RăspundețiȘtergere
  29. In momente de cumpana si/sau disperare un sfat rapid gasit aici e mana cereasca.

    E ca si cum ati scrie la un zir, insa pe internet, informatia ajunge mai repede la oameni, la un numar mult mai mare chiar... indiferent de vreme.

    Continuati...

    Sanatate si spor in cele bune.

    Doamne ajuta!
    Claudia Groza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Claudia. Dacă ar fi un cotidian ar fi bine, dar e ceva săptămânal sau bilunar. Indiferent cât de des scriu, sunt convins că cei care s-au obişnuit cu temele mele vin de plăcere. Accept şi criticile constructive căci sunt convins că mai am de învăţat. Nu accept, că aşa e de bun simţ, "răutăcismele" intenţionate.
      Mulţumesc de trecere şi comentariu.

      Ștergere