joi, 9 februarie 2012

STELE VERZI


Ştiţi deja că o parte a postărilor mele au legătură strânsă cu întâmplări de zi cu zi, fie ale mele, fie ale altora. Şi asta nu oricum, ci filtrate prin prisma ochiului duhovnicesc, poate nu suficient  de luminat încât să cuprindă tot ceea ce ar putea fi spus în anumite situaţii ale vieţii.
Postarea de azi reprezintă un gând mai vechi de a vorbi despre întâmplări rele din viaţă, gând nematerializat din lipsa elementelor concrete, proaspete ca timp, de care să mă folosesc în explicarea unor idei. Ori clipa s-a produs aseară, clipa sau secunda, că e o diferenţă între cele două măsuri, una despre care am tot vorbit cu alte ocazii.
Aseară, am făcut sport extrem fără voia mea. Poate unde nu am mai fost la munte de vreo 17 ani pentru probat pârtia. Aşa se face că aseară am reuşit o coborâre spectaculoasă pe scara podului. O secundă de neatenţie în care am avut o clipă de reflecţie în compania unor stele verzi. Adică într-o clipă de cădere necontrolată am reuşit să număr toate cele 12 trepte metalice şi îngheţate în timp ce mă îndreptam vertiginos spre zăpada de la baza scării. Dar nu numai că am numărat treptele. Am conştientizat,  în acelaşi timp, nu pentru prima oară desigur, că sunt momente în care Dumnezeu te cercetează din iubire, cu încercări trecătoare şi dureroase pentru redresarea sufletească.

Poate e şi vina mea, că deseori cer în rugăciune pedeapsă pe lumea asta pentru a scăpa pe lumea de dincolo mai uşor. Cum zice Ecclesiastul II-5 ,,în foc se lămureşte aurul, iar oamenii sunt încercaţi în cuptorul smereniei”. Apoi Solomon spune „nu te descuraja când eşti mustrat de Dumnezeu! Mare lucru este necazul! Este mare lucru pentru că-l face pe bărbat să ajungă încercat şi să înveţe virtutea răbdării.” Şi nu spre disperare, căci Pavel spune că „nu vă va lăsa să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci odată cu ispita vă aduce şi scăparea din ea, ca s-o puteţi răbda.”
Aşa că în afara faptului că puteam rămâne cu un picior după gât, cu coloana porţionată ca şira de porc pentru ciorbă ori cu trupul pe jos şi sufletul spre judecată, nu m-am ales decât cu mustrarea. Că n-am păţit nimic, şi sunt vreo patru metri de cădere, iar asta pe întuneric, fără saltea şi cască.
Şi pot să spun că mă bucur de două ori. Odată mă bucur că n-am păţit nimic fizic, doar câteva stele verzi frumos ordonate pe retina zdruncinată şi a doua oară pentru că am fost mustrat pentru diversele şi „nevinovatele” fapte ce se strâng uneori în traista sufletului.
Aşa că nu vă supăraţi pe povestirea mea, adevărată de altfel, pentru că reprezintă o stare de fapt ce mi se întâmplă la un interval de timp. Asta nu înseamnă că mereu cad de pe scară. Ci că, uneori, sunt atenţionat prin lucruri fireşti pentru lucruri sufleteşti. Iar asta în locuri cunoscute unde crezi că nu poţi face niciodată un pas greşit, că doar nu era prima dată când coboram scara.
Într-un fel, această coborâre fizică a fost o urcare duhovnicească. Şi mulţumesc lui Dumnezeu că nu am aripi, că din mândrie puteam fi mai sus, iar căderea ar fi fost fatală.

12 comentarii:

  1. Citind aceasta postare,primu` impuls a fost sa ma amuz.Dupa aceea mi-am dat seama ca nu e chiar asa.Nu trebuie sa ne amuzam de patania altcuiva,ci sa luam aminte si sa invatam.Slava Domnului ca nu a-ti patit nimic.Sarut mana!Elena P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Elena! Chiar şi preoţii mor, iar asta e bine de ştiut dinainte. E o lecţie bună.

      Ștergere
  2. Sa va fie spre liniste sufleteasca si "slefuire". Eu de regula ma gandesc la bietul diamant cat este slefuit pana junge valoros sau mai era o pilda cu trecerea unui bot de lut la cescuta de portelan.
    Ma bucur ca sunteti bine....

    RăspundețiȘtergere
  3. Acelasi lucru l-am patit eu ieri si chiar la asta ma gandeam ca oi fi facut eu ceva , cu ceva am gresit eu.
    Cine are constiinta curata , are memoria proasta -asta e concluzia la care am ajuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Mi-a plăcut asta cu memoria, sper să nu uit:) Mulţumesc Monica! Şi ai grijă!

      Ștergere
  4. Nu stiu de ce toata lumea vorbeste de stele verzi.
    Eu am primit odata, din greseala,o lovitura cu paleta de ping-pong, drept intre ochi si va spun sincer ca am vazut stele........numai ca nu erau verzi.......erau aurii, multe multe stelute imi treceau prin fata ochilor si toate de culoare aurie.....urmarea loviturii a fost: un nas umflat, doi ochi vineti si o portie mare de ras din partea celor care au asistat.
    Eram adolescenta atunci si recunosc ca nu m-am gandit nici macar o clipa ce trebuia sa invat din acea "patanie"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Andreea, dacă le contabilizez şi pe cele din tinereţe şi copilărie, am văzut trei sisteme solare până acum, că deja Calea Lactee e mică:). Nu am sta mult pe jos în admiraţia stelelor că era "cam zăpadă".

      Ștergere
  5. Aveți talent scriitoricesc (poate ați terminat liceul cu profil uman, dacă nu cumva ați trecut direct la seminar) de puteți face dintr-o întâmplare riscantă o povestioară amuzantă, plină de învățăminte altfel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seminar direct Magda, că am trecut proba de scris(urât) la admitere:) Nu ştiu cât talent am la scris, dar îl folosesc cât pot şi-l dezvolt la vorbit, că acolo sunt mai avansat.

      Ștergere
  6. Am trecut si eu saptamana aceasta printr-o mustrare din partea Domnului si nu gaseam starea de liniste pe care mi-o doream.
    Dar atunci cand nu stiu ce sa fac cer ajutor tot de la El sa ma lamureasca mai bine.Si am gasit la Pr.Paisie Aghioritul in cartea "Patimi si Virtuti" exact raspunsul " deznadejdii" mele. pot sa va spun ca m-am intarit si m-am inviorat dintr-o data.
    Bine ca nu a-ti patit nimic grav.Asta inseamna ca aveti protectia Lui Dumnezeu cu dumneavoastra! :)
    Va doreasc un sfarsit de saptamana binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Corina! Cum spuneammai sus, şi preoţii mor. Poate că trebuie să-mi aduc aminte de asta mai des. Şi mă şlefuie Dumnezeu, nu ca pe diamant cum spuneai, că nu sunt aşa tare, ci ca pe un puf de păpădie plăpândă.

      Ștergere